Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Visoriuose iškils pasaulinio lygio saulės energijos technologijų tyrimų ir gamybos centras

Trečiadienį 10 val. VšĮ Visorių informacinių technologijų parke (Akademijos g. 4, Vilnius) oficialiai steigiamas konkurencingas saulės energijos technologijų tyrimų ir gamybos centras, teigiama Ūkio ministerijos išplatintame pranešime spaudai.
Visorių informacinių technologijų parkas
Visorių informacinių technologijų parkas / Ųkio ministerijos nuotr.

Bendros įmonių investicijos į šio centro plėtrą per artimiausius trejus metus sudarys 150 mln. litų, iš jų trečdalis bus finansuojama Europos Sąjungos paramos lėšomis. Kompanijų grupės „BOD Group“ ir UAB „ViaSolis“ saulės energijos technologijų tyrimų ir gamybos centras Visoriuose užims 10 000 kv. m plotą.

Suplanuota, kad 2015 m. apyvarta iš čia kuriamų saulės elementų sieks 415 mln. litų, o eksportas sudarys daugiau nei 95 proc.

„Kryptingai remdami investicijas į aukštąsias technologijas kuriame vieną iš ramsčių, į kurį remsis Lietuvos ūkis po 10 metų. Noriu pabrėžti, kad pridėtinė biotechnologijų ar saulės elementų gamybos sektoriuose kuriama vertė yra penkis–septynis kartus didesnė nei tradicinėje pramonėje. Šios srities perspektyvas įrodo ir ateities prognozės, pagal kurias 2050 m. iki 50 proc. visos gaunamos energijos turėtų sudaryti iš saulės gauta energija“, – sako ūkio ministras Dainius Kreivys.

Pastačius saulės energijos ir optinių skaitmeninių laikmenų technologijų tyrimų centrą Visoriuose, UAB „Baltic Solar Energy“ ir UAB „Baltic Solar Solutions“ čia atliks saulės elementų tyrimus ir gamybą, o UAB „ViaSolis“ užtikrins elementų surinkimą į paruoštus naudoti energetinius modulius.

Suplanuota, kad 2015 m. apyvarta iš čia kuriamų saulės elementų sieks 415 mln. litų, o eksportas sudarys daugiau nei 95 proc. Prognozuojama, kad 2016–2018 m. bendra saulės energijos technologijų klasterio įmonių apyvarta Lietuvoje pasieks 1,6 mlrd. litų, iki to laiko sektoriuje bus sukurta 500 naujų darbo vietų.

Pasak ūkio ministro D. Kreivio, Visoriuose sparčiai kuriamas modernus technologijų parkas netrukus taps aukštą pridėtinę vertę kuriančio verslo ir į verslą orientuotas paslaugas teikiančio mokslo bendradarbiavimo centru. „Kuriamas aukšto lygio kompetencijų centras turi iškilti iki 2012 m. pabaigos ir bus svarbus ne tik šaliai, bet ir visam regionui“, – sakė ūkio ministras.

Visorių informacinių technologijų parke įsikūręs Matematikos ir informatikos institutas, jau veikia arba netrukus veiklą ketina pradėti UAB biotechnologinės farmacijos centras „Biotechpharma“, UAB „BOD GROUP“ ir UAB „Viltechmeda“ („Moog Inc.“, „Medical Devices Group“), UAB „Intersurgical“, UAB „Sicor Biotech“. Steigiami biofarmacijos, IT inkubatoriai, netrukus iškilsiančiuose moderniuose pastatuose kviečiamos kurtis IT ir kitos perspektyvios kompanijos. Po kelerių metų į šią teritoriją planuoja persikelti ir Vilniaus universiteto Matematikos fakultetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius