-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos prekybos centrai pradėjo saugotis iš Lietuvos atvežtų grybų

Keli Vokietijos prekybos tinklai išėmė iš parduotuvių lentynų lietuviškus grybus, aiškindami tuo, kad ant jų buvo rasta dietiltoluamido – chemikalo vabzdžiams atbaidyti – likučių. Grybų iš Lietuvos tiekimas pristabdytas.
Grybai pakelėje
Grybai pakelėje / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Lietuvos rytas“ penktadienį rašo, jog keturi Vokietijos prekybos tinklai, remdamiesi laboratorijos tyrimais, vieną savaitę liepos mėnesį, o kitą – rugpjūtį iš lentynų nusprendė išimti ne tik lietuviškas, bet ir rusiškas bei rumuniškas voveraites.

„Mums buvo sunku patikėti, kad priemone nuo uodų pasipurškęs grybautojas tapo pavojingu taršos šaltiniu. Purškalus su dietiltoluamidu leidžia naudoti Europos Sąjunga, jie gaminami įvairiose šalyse. Manau, prekybos tinklams šiais metais gerokai sunkiau parduoti nepigius grybus, tad jie ir griebėsi tokio kabliuko“, – svarstė miško grybus ir uogas superkančios bendrovės „Mėlynoji uoga“ direktorė Raida Budrikienė.

Bendrovė gavo tyrimus atlikusios vieno didžiausių Vokietijos prekybos tinklų „Rewe Group“ laboratorijos raštą, kuriame teigiama, jog kilograme voveraičių surasta nuo 0,01 iki 0,05 miligramo dietiltoluamido likučių. Spėjama, kad tai – netiesioginis užkratas, atsiradęs nuo žmonių rankų renkant grybus.

Europos Sąjungos reglamente ši medžiaga neįrašyta tarp draudžiamų naudoti ir net nenumatytas jos didžiausias leistinas kiekis. Tokiu atveju kiekviena šalis savo nuožiūra ir be išsamių tyrimų gali nusistatyti leistiną ribą. Vokietija pasirinko mažiausią kiekį – 0,01 miligramo viename kilograme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius