-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė „dekonstravo“ ekonomikos DNR planą: jį pakeitė projektai, kurie bus finansuoti iš kitos ES finansinės perspektyvos

Vyriausybė nuo pat pradžių skelbusi, kad peržiūrės ankstesnės Vyriausybės paliktą DNR planą, savo pažadą įvykdė. Trečiadienį Vyriausybės posėdyje nutarta panaikinti 5,8 mlrd. eurų vadinamąjį Ateities ekonomikos DNR planą – jį pakeitė veiksmų ir projektų, kuriuos tikslinga finansuoti 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų lėšomis, sąrašas.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtino, kad „dekonstruojamas“ DNR planas, nes jis klaidino visuomenę.

„Žmonės įsivaizduodavo, kad tai papildomas finansavimo šaltinis ir dažnai sakydavo, kad finansuokite vieną ar kitą objektą iš vadinamojo DNR plano, galvodami, kad tai papildomas pinigų kapšas. Bet taip nėra“, – posėdyje tvirtino ministrė.

Pasak jos, DNR planą ankstesnė Vyriausybė ketino finansuoti iš keturių skirtingų šaltinių. Iš 5,8 mlrd. eurų vertės DNR plano net 4,1 mlrd. eurų buvo priskirta buvusiai Europos Sąjungos (ES) finansinei perspektyvai. Ministrė pabrėžė, kad pagal šią finansavimo eilutę įgyvendinami projektai nebus stabdomi.

Kitas finansavimo šaltinis – 2020 ir 2021 metų biudžeto lėšos, o trečias – būsimoji 2021–2027 metų ES finansinė perspektyva.

„Tie projektai, dėl kurių jau pasirašytos sutartys, jiems sukuriama laikina tvarka – patvirtinama tikslingų finansuoti ES lėšomis ir tarptautinių projektų sąrašas ir nustatoma įgyvendinimo tvarka“, – teigė ministrė.

Šiame sąraše atsidūrė 7 projektai.

Ketvirtasis finansavimo šaltininis – Ekonomikos atsigavimo ir atsparumo didinimo lėšos (RRF fondas). Šios lėšos jau anksčiau buvo išbrauktos iš biudžeto projekto. O šiuo metu projektai, finansuotini iš šių lėšų, derinami tarp ministerijų, siekiant įvertinti, kiek jie atitinka Vyriausybės programą ir Europos Komisijos (EK) išskirtus prioritetus.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gintarė Skaistė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gintarė Skaistė

„Peržiūrėjus praėjusio DNR projektus tenka pastebėti – tą konstatavo ir EK – kad didelė dalis projektų nukreipti į investicijas, vadinamąsias trinkeles, o ne pokytį, kurio prašė EK. Ir kadangi gaunami pinigai susiję su rodikliais, kuriuos turime pasiekti, akivaizdu, kad yra didelė rizika, jog tie rodikliai būtų nepasiekti ir pinigai galėjo net nepasiekti mūsų“, – įspėjo G.Skaistė.

Ji pridūrė, kad Ekonomikos atsigavimo ir atsparumo didinimo lėšos gali būti kompensuojamos nuo šių metų pradžios iki 2026 metų.

„Laiko turime gana daug, reikia pasiruošti įgyvendinti taip, kad iš EK būtų užtikrinamas kompensavimas. Nes jei įgyvendinsime kaip norime mes, o ne EK, tai galėsime finansuoti tuos projektus savo skolos sąskaita“, – kalbėjo ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius