Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vyriausybė ketina steigti valstybinio turto valdymo įmonę

Ministrų kabinetas nutarė steigti bendrovę, kuri valdytų valstybės įmones. Nauja įmonė bus steigiama Valstybės turto fondo ir Turto banko pagrindu, praneša vz.lt.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anksčiau konservatoriai ketino steigti „Visuomį“ – įmonę, kuri turėjo valdyti visą valstybės turtą, įskaitant ir pačias didžiausias valstybės įmones.

Finansų ministras Rimantas Šadžius tikino, kad jų idėja – nepanaši.

„Manome, kad neturėtų būti kažkokio monstro, kuris turėtų savo nuosavybėje ir šimtu procentu kontroliuotų visą valstybės turtą“, – sakė R.Šadžius.

Vyriausybė teikia Seimui išvadas dėl jam pateiktų svarstyti 11 teisės aktų projektų, kuriais pertvarkomas valstybei priklausančio nekilnojamojo turto valdymas.

Numatoma administracinės paskirties objektų, taip pat nenaudojamo ir pripažinto nereikalingu ar netinkamu naudoti nekilnojamojo turto objektų valdymą perduoti į vienas rankas – centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojui (CTV), kuris būtų steigiamas sujungiant dvi valstybės įmones – Valstybės turto fondą ir Turto banką. Administracinės paskirties nekilnojamasis turtas palaipsniui bus perduodamas valdyti CTV, pereinant prie turto valdymo ir priežiūros paslaugų teikimo santykių su šio turto tikraisiais naudotojais – valstybės institucijomis ir įstaigomis, kurios CTV perduotu turtu naudosis panaudos pagrindais. Mažinant išlaidas turto priežiūrai, šias paslaugas CTV galės pirkti centralizuotai. Jis bus ir naujo administracinės paskirties turto įsigijimo organizatorius, kuris spręs, kokiu būdu jį įsigyti – pirkti, statyti ar nuomotis. Valstybės turto pardavimas taip pat bus vykdomas centralizuotai, nes jo pardavimo viešo aukciono organizatoriumi taps CTV.

CTV taip pat koordinuos valstybės institucijų priimamų sprendimų dėl nekilnojamojo turto perdavimo, nuomos ar nurašymo procesus, atliks nekilnojamojo turto valdymo efektyvumo rodiklių vertinimą, kaups informaciją apie visą valstybės nekilnojamąjį turtą ir dėl jo sudarytus sandorius. Tai sudarys sąlygas valstybės nekilnojamojo turto valdymo kontrolės sistemai sukurti.

Prie bendrojo valstybės turto valdymo principų prisijungia „Sodra“, kuri valdys turtą ne ministro įsakymu, o Turto valdymo įstatymo nustatyta tvarka. Tačiau lėšos iš „Sodros“ valdomo ir į jos apskaitą įtraukto turto nuomos ir pardavimo pateks į jos, o ne valstybės ar savivaldybių biudžetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius