Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 10 13 /16:01

Vyriausybė susitarė dėl 2012 metų biudžeto: pensininkai ir biudžetininkai nenukentės

Ministrų kabinetui ketvirtadienį pavyko susitarti dėl kitų metų biudžeto projekto. Ministrai žada, kad pensininkams krizės metu sumažintos pensijos padidintos bus jau sausį, nemažės ir viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.
Premjeras Andrius Kubilius
Premjeras Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Iš esmės sutarimas tarp koalicijos partnerių yra rastas, tiesiog šiandieną dėl techninių galimybių, nes reikia atiduoti tam tikrus projekto skaičius, negalėjome jam pritarti. Rytoj biudžetą mes priimsim, šiandien buvo priimti lydintys projektai, kurie eis kartu į Seimą su biudžeto projektu“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Pensijų atkūrimas pavėlintas nebus – į prieškrizinį lygį pensijos bus grąžintos nuo sausio pirmosios, kaip ir žadėta. Taip pat nebus mažinami atlyginimai viešojo sektoriaus darbuotojams, kuriems, anot E.Masiulio, tai grėsė, jei ministerijoms būtų reikėję po du procentus susimažinti savo biudžetus, kaip iš pradžių siūlė Finansų ministerija.

„Kai kurios ministerijos tiesiog labiau įsigilino į savo investicines programas ir dar daugiau jas susimažino, todėl mes nebetaikėme to horizontalaus principo, kad nuo visų atimti po du procentus, o patiems jautriausiems sektoriams išlaikome tokį patį finansavimą“, – žurnalistams sakė E.Masiulis.

Susisiekimo ministro teigimu, labiausiai kentės tos ministerijos, kurios daugiausia investuoja. Jų investiciniai projektai esą bus įgyvendinti kiek vėliau, tačiau tai nebus svarbūs, pagrindiniai ministerijų projektai. Konkretūs projektai ar ministerijos įvardyti nebuvo.

„Susisiekimo ministerija ne du procentus sutaupo, o daugiau. Ji surado galimybių prisidėti prie to, kad jautriausi sektoriai nenukentėtų“, – pasigyrė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Biudžetą Vyriausybė žada patvirtinti penktadienio posėdyje, Seime kitų metų biudžeto projektas turėtų atsidurti iki šio pirmadienio.

Priminsime, kad ketvirtadienį Liberalų sąjūdis siūlė siekiant sutaupyti ne dviem procentais mažinti ministerijų biudžetus, o trims mėnesiams nukelti pensijų dydžio atkūrimą.

Kai kurie ministrai teigė, kad jei būtų dviem procentais sumažinti ministerijų biudžetai, labiausiai kentėtų darbuotojai. Esą reikėtų mažinti atlyginimus ugniagesiams, policininkams, mokytojams, kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams.

Teks skolintis

Vyriausybė žada, kad kitąmet pavyks sumažinti valdžios sektoriaus deficitą iki 2,8 proc. nuo 5,3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) šiemet.

„Lietuvai kitąmet reikės skolintis ir mes skolinsimės protingai“, – sakė premjeras Andrius Kubilius.

Skolinimosi galimybės Lietuvai ir kitoms panašioms ekonomikoms, A.Kubiliaus teigimu, yra labai pasunkėjusios, todėl biudžeto deficitas esą ir turi būti mažesnis nei šiemet.

Premjeras sakė, kad kitąmet greičiausiai taip pat bus skolinamasi tarptautinėse rinkose, jei tik kainos bus „protingos“. Premjeras neatsakė, ar Lietuva galėtų skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), kur palūkanos būna mažesnės nei tarptautinėse rinkose. Apie specialistų siūlymus skolintis iš TVF ketvirtadienį jau rašė 15min.lt.

„TVF yra svarbi institucija, kuri, esant problemoms tarptautinėse institucijose, padeda visiems, kuriems tokia parama yra reikalinga. Rinkos situacija yra nestabili, mes tikimės, kad ji pagerės, kol kas jokių ypatingų priemonių nesvarstėme, bet biudžetą savo susitvarkėme taip, kad galėtume drąsiai žiūrėti į 2012-ųjų perspektyvą“, – sakė ministras pirmininkas.

Pensijų skaičiavimo tvarka nesikeis

„Niekas neturi gąsdintis, kad kas nors atsitiks blogo ir pensininkai dėl to nukentės“, – kalbėjo A.Kubilius.

Kol kas nesikeis pensijų skaičiavimo tvarka. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlė, kad nuo kitų metų nebūtų skaičiuojamos sovietmečiu žmonių gautos pajamos apskaičiuojant pensijos dydį.

„Gal ir ne visiškai teisingai pasklido šios žinios, kad kažkas bus daroma, bus tos formulės kitaip taikomis ir dėl to nukentės kurie nors pensininkai. Šitom sąlygom pensininkai gali tikėtis tik vieno – kad sumažintos pensijos tikrai bus atstatytos ir aš tuo esu įsitikinęs. Be abejo, yra tas faktas, kad 2007 metais Vilija Blinkevičiūtė pateikė įstatymo projektą, kuriam buvo pritarta Seime, kuris nėra pradėtas įgyvendinti ir to meto aplinkybėmis buvo vienas tų dosniųjų elementų. Jis nebuvo pradėtas įgyvendinti ir jis toliau nebus pradėtas įgyvendinti“, – pabrėžė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius