Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 23 /15:20

„Westinghouse“: norime garantuoti Lietuvai pigų, saugų ir švarų energijos šaltinį

Savo pasiūlymą investuoti į naująją Visagino atominę elektrinę pristatė amerikiečių kompanija „Westinghouse“. Ji teigia esanti itin suinteresuota projektu ir norinti užtikrinti Lietuvai patikimą energijos šaltinį.
Westinghouse
Andersas Jacksonas ir Yasuharu Igarashis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Westinghouse“ delegacija susitiko su ministru pirmininku Andriumi Kubiliumi, naujosios AE projekto įgyvendinimo Komisija, regioninių branduolinės jėgainės statybos partnerių Estijos, Latvijos ir Lenkijos atstovais, Europos Komisijos atstovais.

Andersas Jacksonas, „Westinghouse“ prezidentas Europai, Vidurio Rytų bei Afrikos regionams, teigė, kad naujosios AE statymas Lietuvoje jiems būtų itin svarbus projektas.

„Faktas, kad pats premjeras vadovauja šiam projektui, rodo, koks svarbus jis yra Lietuvai ir visam regionui. Politinė parama yra itin svarbi šiam projektui. Mes norime užtikrinti Lietuvai saugų, švarų ir pigų energijos šaltinį“, – sakė A.Jacksonas.

Premjeras Andrius Kubilius žurnalistams sakė, kad svarbiausi reikalavimai strateginiam investuotojui yra technologijos saugumo užtikrinimas ir finansinis potencialas investuoti. „Dar kartą galiu pakartoti, kad mums svarbi branduolinių technologijų sauga ir čia mes turime pačias moderniausias technologijas. Antras dalykas – konkurencinga elektros kaina, kuri būtų priimtina Lietuvai ir regionui“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas.

Lietuvoje lankėsi ir „Toshiba“ korporacijos, kuri valdo „Westinghouse Electric Company“ nuo 2006 metų, vyresnysis viceprezidentas Yasuharu Igarashis, išreiškęs pritarimą Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiui.

Rezultatai liepą

A.Kubilius pareiškė, kad strateginis investuotojas naujajam AE projektui turėtų paaiškėti jau liepą. Premjero teigimu, tiek „Hitachi“, tiek „Westinghouse“ pateikė gerus pasiūlymus, garantavo branduolinių technologijų saugumą.

„Dabar vyksta konkurencija tarp dviejų investuotojų – tarp „Hitachi“ ir „Westinghouse“. Ir ta konkurencija mums naudinga, nes kiekvienas jų stengiasi įrodyti, kad jų pasiūlymas yra geresnis, tuos pasiūlymus papildomai gerina. Kaip žinoma, vėliau vyks derybos su vienu ir bus stengiamasi gauti dar naudingesnius pasiūlymus. Galų gale, dar parengta koncesijos sutartis bus tvirtinama Seime, taigi visi tikrai žinos visus parametrus“, – šįryt interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Praeitą savaitę Lietuvoje lankėsi „Hitachi GE Nuclear Energy“ atstovai. „Mes norime padėti Lietuvai ir jos regioniniams partneriams pasiekti patikimą, ekonomiškai naudingą ir nepriklausomą energijos šaltinį“, – sakė „Hitachi Ltd“ prezidentas Hiroaki Nakanishi.

A.Kubilius teigė, kad „Hitachi“ kompanija yra rimtas potencialus strateginis investuotojas. Lietuva yra suinteresuota, kad ši tarptautinė kompanija investuotų ne tik į Visagino AE, bet ir į kitus sektorius, ypač aukštųjų technologijų sektorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius