Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Ž.Mauricas: atlyginimų augimą paskatintų mažesnis darbo apmokestinimas

Siekiant didinti darbuotojų atlyginimus, būtina mažinti mokesčius, o darbo jėgos trūkumą galėtų sumažinti apgalvota imigracijos politika,teigiabanko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas. Anot Žygimanto Maurico, gerėjanti Airijos ir Didžiosios Britanijos ekonomikos būklė skatina emigraciją į šias šalis, be to, darbo jėgos trūkumas jaučiamas ir kitose išsivysčiusiose Europos Sąjungos (ES) šalyse.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / „Nordea“ nuotr.

„Darbo santykių našta Lietuvoje yra viena didžiausių ES. Reikia pasitelkti Airijos pavyzdį,čia mažiausia darbo našta (tarp ES šalių – BNS), o progresyvumas mokesčių pats didžiausias“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Ž.Mauricas.

Jo teigimu, sumažinus darbo apmokestinimą, darbuotojai gautų daugiau pajamų, kurias galėtų išleisti ir taip skatinti ekonomiką.

„Turi būti pasiektas sutarimas tarp darbdavių, darbuotojų ir Vyriausybės. Pagerinti sąlygas darbdaviams, nepabloginant sąlygų darbuotojams. Turi būti paliktas kuo didesnis lankstumas verslui ir suteiktas valstybės užtikrintas saugumas darbuotojams“, – sakė Ž.Mauricas.

Pasak ekonomisto, darbo jėgos trūkumą Lietuvoje galėtų išspręsti gerai apgalvota imigracijos politika, todėl pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas darbuotojams pritraukti iš kitų valstybių.

Darbo jėgos trūkumą Lietuvoje galėtų išspręsti gerai apgalvota imigracijos politika, todėl pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas darbuotojams pritraukti iš kitų valstybių.

„Pasitikėjimo ir tarpusavio supratimo stoka. Nėra pasitikėjimo tarpusavyje. (...) Pasiekus tokį susitarimą (darbo apmokestinimo pakeitimai – BNS), emigracija sumažėtų ženkliai“, – sakė „Nordea“ vyriausias ekonomistas.

Ž.Mauricas tvirtino, kad artimiausiu metu lietuviai toliau daugiausiai emigruos į Didžiąją Britaniją ir Airiją bei Vokietiją, kur pradeda trūkti darbo jėgos.

Įdarbinimo agentūros„Emplonet“ vykdomoji direktorė JustaGėgžnaitė tvirtino, kad šiuo metu Lietuvoje trūksta kvalifikuotų darbuotojų, ypač gamyboje – siuvėjų, šaltkalvių ar baldininkų.

„Įvedus eurą žmonės pamatę atlyginimą gaus šoką. Minimalus atlyginimas 5-6 kartus mažesnis nei Europos Sąjungos šalyse. Reikalingi svarbūs politiniai sprendimai ir iš esmės svarbu, kad atlyginimai priartėtų prie Europos Sąjungos atlyginimų“, – kalbėjo J.Gėgžnaitė, kurios atstovaujama įmonė pasirašė sutartį su Vokietijos bendrove ir per 2015 metus ten įdarbins 400-600 darbuotojų iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius