-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviejų startuolių įkūrėjas Povilas Sidaravičius: „Startuolis – ne pramoga, o labai rimtas darbas“

Išmanusis žiedas ir plaučių funkcijos matuoklis tai – Povilo Sidaravičiaus ir jo kolegų sukurti startuoliai, kurie žingsnis po žingsnio sėkmingai braunasi į verslo rinką. Neretas verslininkas turi vargo su vieno startuolio vystymu, o P.Sidaravičiaus rankose – net du. Tačiau pastarasis tikino, kad nieko čia stebėtino – tiesiog imi ir darai. P.Sidaravičiaus teigimu, vienas svarbiausių dalykų – pakeisti požiūrį į patį startuolį, tai nėra pramoga, tai – rimtas darbas.
Povilas Sidaravičius
Povilas Sidaravičius / Asmeninio arch. nuotr.

Netikėta mintis

Viena iš P.Sidaravičiaus verslo idėjų gimė visai netikėtai. „Sėdėjau mokymuose pirmoje eilėje ir staiga suskambo mano telefonas. Vedėjas, pamenu, pajuokavo „išjunkite gyvybės palaikymo aparatus“. Būtent tada man kilo mintis sukurti išmaniąją apyrankę, kuri leistų atmesti telefono skambučius“, – kaip kilo startuolio idėja, pasakojo verslininkas.

Prie jaunuolio sugalvotos minties dirbo ne vienas specialistas ir galiausiai, siekiant didesnio ergonomiškumo, buvo nuspręsta kurti ne išmaniąją apyrankę, o žiedą. Kol kas sukurtas tik minimalistinis šio produkto pavyzdys, o toliau bus siekiama gaminti lietimui malonius, patogius ir tinkančius plačiai žmonių grupei įrenginius.

Dabar mes siekiame, kad išmanusis žiedas būtų naudojamas trimačių objektų ir prezentacijų valdymui.

Tolesni planai, anot P.Sidaravičiaus, kur kas ambicingesni.

„Dabar mes siekiame, kad išmanusis žiedas būtų naudojamas trimačių objektų ir prezentacijų valdymui. Tai susiję su papildyta/virtualia realybe, pavyzdžiui, mūvėdami išmanųjį žiedą žmonės galėtų piešti skulptūras virtualioje erdvėje arba „virtualiai dalyvauti“ savo paties mašinos parvairavime iš stovėjimo aikštelės, tiesiog sėdėdami savo kambaryje“, – mintimis dalijosi P.Sidaravičius.

Povilo Sidaravičiaus nuotr./Išmanusis žiedas
Povilo Sidaravičiaus nuotr./Išmanusis žiedas

Verslininkas kartu su lietuvių dizaineriais produkto dizainą perkūrė net kelis kartus, kol galiausiai pavyko pasiekti geriausią variantą. P.Sidaravičiaus startuolis sulaukia jau ir tarptautinio dėmesio, renginyje „LOGIN Startup Fair 2015“ jis kalbėjosi su ne vienu potencialiu investuotoju.

Nesukūrė? Sukursiu!

„Sergu astma, tačiau šią ligą, galima sakyti, išaugau. Seniau, pamenu, plaučių funkciją mes matuodavome mechaniniu aparatu, kurio parodymus reikėjo fiksuoti ant popieriaus. Šių matavimų neteko atlikti dešimt metų, tačiau kartą namuose akis užkliuvo už to matuoklio ir pagalvojau – negi dar iki šiol niekas nesukūrė ko nors geresnio?“ – apie tai, kaip gimė antrojo startuolio idėja, pasakojo verslininkas.

Tada P.Sidaravičius sėdo prie kompiuterio ir pradėjo naršyti. Hipotezė, kad vartotojui patogesnio matuoklio nėra, pasitvirtino ir tapo inspiracija tokį sukurti. „Aišku, tai netruko kelias valandas. Sėdome su kolega, galvojome, kaip čia ką padaryti, ir po kelių bandymų mums pavyko“, – pasakojo jis.

Pagalvojau – negi dar iki šiol niekas nesukūrė ko nors geresnio?

P.Sidaravičiaus patobulintas plaučių funkcijos matuoklis ypatingas tuo, kad yra susiejamas su išmaniosiomis technologijomis ir yra patogesnis.

„Iš vartotojo pusės tai atrodo taip: žmogus nusiperka matuoklį, susieja jį, sakykime, su išmaniuoju telefonu, suveda savo duomenis – ūgį, svorį, amžių ir lytį – ir aparatas paruoštas naudojimui. Nustatytu metu jis kasdien praneša vartotojui, kada jam laikas pasitikrinti plaučių funkciją. Jei tuo metu telefonas išjungtas, pranešimas kartojamas vėliau“, – apie įrenginio veikimą pasakojo verslininkas.

Povilo Sidaravičiaus nuotr./Plaučių funkcijos matuoklis
Povilo Sidaravičiaus nuotr./Plaučių funkcijos matuoklis

Šis plaučių tūrio matuoklis, anot P.Sidaravičiaus, orientuotas į vaikus. „Kai žmogus pasimatuoja plaučių funkciją, aparatas nustato – ar viskas gerai, ar šiek tiek nukrypstama nuo normos, ar būklė jau prasta. Šiuos duomenis aparatas perkelia į telefoną ir jie ne tik nuolat skaičiuojami, vertinama bendra būklė, bet duomenys perduodami ir tretiesiems asmenims, sakykime, vaiko tėvams“, – pasakojo P.Sidaravičius.

Anot jo, siekiama, kad duomenis apie itin prastą paciento būklė iš karto galėtų gauti ir medicinos įstaigos.

Šiuo metu verslininko sukurtas įrenginys nėra laikomas medicininiu. Tokiu, kurio duomenimis medikai galėtų pasitikėti kaip termometro. „Būtent šiuo metu tvarkome visus reikalingus sertifikavimo dokumentus ir deriname funkcionalumą, kad jis būtų tokiu pripažintas“, – dėstė startuolio įkūrėjas.

Turime suprasti, kad startuolis tai nėra kažkoks žaisliukas ar pramoga, tai rimtas ir sunkus darbas.

Keisti požiūrį

Norint kurti verslą reikia turėti daug dalykų, tačiau itin svarbi, anot P.Sidaravičiaus, motyvacija ir požiūris. „Turime suprasti, kad startuolis tai nėra kažkoks žaisliukas ar pramoga, tai rimtas ir sunkus darbas“, – pabrėžė verslininkas.

„Mano atveju, reikėjo tikrai nemažai pasidomėti teisiniais dalykais, dokumentacija. Dalyvavau „Verslios Lietuvos“ rengiamuose mokymuose, kaip kalbėti su klientais, kaip vesti derybas, kaip prisistatyti. Tai iš tiesų yra labai svarbu ir į tai nereikėtų numoti ranka“, – pasakojo startuolių įkūrėjas.

Kiek vėliau, jau įsibėgėjus, mums pradėjo reikėti jau specifinės informacijos, tada vėl ieškojome visais būdais, kas mums gali pagelbėti.

„Šiais klausimais aktyviai bendravome su „Verslia Lietuva“, kuri padėjo kontaktų, partnerių paieškos klausimais. Labai svarbu yra ir dalyvauti įvairiuose renginiuose, konferencijose, kur tave gali pastebėti investuotojai, kur gali pažinti tą visą sistemą iš vidaus.

Neseniai su „Verslios Lietuvos“ ir Kauno savivaldybės pagalba vykome į renginį Izraelyje. Tai nebuvo visai startuolių renginys, tai buvo galimybė pristatyti savo produktą 10 ar daugiau metų verslo srityse dirbantiems profesionalams. Pamatėme, kaip turi atrodyti galutinis produktas, kokį jį ir jo pristatymą nori matyti investuotojai“, – įspūdžiais dalinosi P.Sidaravičiaus.

Startuolių įkūrėjas tikino, kad ketinantieji kurti startuolį turi žinoti, jog tai pareikalaus kur kas daugiau laiko ir jėgų nei dirbant įprastą samdomą darbą. „Patartina turėti ir šiokią tokią finansinę atsargą, nes kažkurį laiką atlyginimo negausi tikrai. Visam tam reikia gerai pasiruošti“, – patarė P.Sidaravičius. Verslininkas pridūrė, kad išgąsdinti tikrai nenorintis – tiems, kurie motyvuoti ir nori daryti – pavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius