Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Investuotojams patrauklią 3D modelių platformą įkūręs M.Kalytis: „Tikslas – tapti pasaulio lyderiais“

Trejus metus gyvuojantis startuolis „CGTrader“ auga kaip ant mielių. 3D modelių platforma per minėtą laiką pritraukė jau tris investicijas, prijaukino 180 000 vartotojų ir siūlo jiems daugiau nei 110 000 modelių. Startuolio įkūrėjo Mariaus Kalyčio manymu, verslo sėkmę nulemia trys dalykai – idėja, tinkama rinkos analizė ir pastangos būti pastebėtam. Anot verslininko, „CGTrader“ sėkmės istorija galima sakyti ir prasidėjo nuo sėkmingo prisistatymo 2013-aisiais Verslios Lietuvos pirmą kartą organizuotoje startuolių mugėje „LOGIN Startup Fair“.
Marius Kalytis
Marius Kalytis / Asmeninio arch. nuotr.

Iššniukštinėti rinką

Mintis įkurti savo verslą M.Kalyčiui kilo prieš trejus metus. Jį, kaip ir daugelį pasiryžtančiųjų verslauti, pastūmėjo suvokimas, kad gali pasiūlyti geresnę paslaugą. „3D modelių parduotuvių buvo ir iki mums įkuriant savąją, tačiau aš pats, dirbdamas 3D dizaineriu, nebuvau itin patenkintas jų siūlomomis sąlygomis. Ėmiau svarstyti, gal įmanoma įkurti internetinę parduotuvę su kur kas draugiškesnėmis sąlygomis dizaineriams“, – pasakojo startuolio idėjos autorius.

Marių, kaip ir daugelį pasiryžtančiųjų verslauti, pastūmėjo suvokimas, kad gali pasiūlyti geresnę paslaugą.

Taigi taip ir kilo mintis įkurti „CGTrader“ – tarptautinę platformą arba, paprasčiau tariant, 3D modelių internetinę prekybvietę.

„Savo sukurtus 3D modelius į minėtą platformą gali kelti kas tik nori ir už tai, jei modelį kas nors pirks, gauti pinigus. Mūsų paslauga dažniausiai naudojasi dizaineriai, tačiau ne tik iš Lietuvos, o iš viso pasaulio“, – teigė M.Kalytis.

Verslininkas atviravo, kad mintis, jog gali pasiūlyti geresnę paslaugą nebuvo vienintelė paskata imtis verslo. M.Kalytis puikiai ištyrinėjo rinką ir pamatė, kad ji labai plati ir itin perspektyvi.

„Įvertinau tai, kad šioje srityje yra labai daug galimybių. Šiuo metu sparčiai vystomi 3D spausdintuvai, jų technologijos, šie produktai smarkiai atpigę jau dabar, o tai reiškia, kad ateityje mūsų siūlomų 3D modelių reikės dar labiau – žmonės juos spausdinsis ofisuose, namuose“, – į ateitį žvelgė startuolio įkūrėjas.

M.Kalytis pridūrė, kad jo verslui labai parankus ir didėjantis tokių įrenginių kaip „Google glass“, turinčių vadinamąją papildomos realybės (ang. augmented reality) funkciją, populiarumas.

„Visam tam sukurti reikalingi 3D modeliai, kuriuos mes ir siūlome. Galiausiai, ateina ir 3D skenerių era, jų funkcija atvirkštinė nei 3D spausdintuvo. Minėtas įrenginys nuskenuoja daiktą ir mes turime jo 3D modelį kompiuteryje. Rinka, apie kurią kalbu, yra labai plati, todėl galimybių čia itin daug“, – neabejojo M.Kalytis.

Patrauklus investuotojams

„CGTrader“ galima pavadinti itin sparčiai besivystančiu startuoliu – jis sulaukė jau trijų investicijų. „Pirmoji investicija buvo mano bičiulio, kuriam papasakojau apie savo idėją. Jis ja patikėjo ir tapo mūsų verslo angelu – neformaliu investuoju“, – prisiminė M.Kalytis. Verslininko teigimu, pirmieji įmonės gyvavimo metai buvo itin sunkūs – dirbo dviese ir kone dieną naktį.

Pirmoji investicija buvo mano bičiulio, kuriam papasakojau apie savo idėją. Jis ja patikėjo ir tapo mūsų verslo angelu – neformaliu investuoju.

„Tačiau vėliau pradėjome kalbėti su tik atsiradusia rizikos kapitalo įmonių grupe „Practica Capital“. Jiems mes pasirodėme verti dėmesio, taigi sulaukėme antrosios investicijos. Būtent tada atsirado galimybė išplėsti komandą, pradėjome dirbti jau penkiese ir pajutome tikrąjį įmonės augimą. Per tuos metus parduodamų 3D modelių skaičius padidėjo 9, o vartotojų apie – 20 kartų “, – pasakojo verslininkas.

Po gero pusmečio „CGTrader“ vėl pradėjo žvalgytis į investuotojus – derybos su jais davė vaisių ir dar kartą. Investuotojais šį kartą tapo „Intel Capital“ kartu su anksčiau minėta „Practica Capital“.

Tokiais plačiais žingsniais įmonė žengia iki šiol – platforma naudojasi jau 180 tūkst. vartotojų, kuriems siūloma 110 000 3D modelių.

„Šiuo metu planuojame dar vieną investicinį etapą. Jei mums pavyks, bandysime brautis į Jungtinių Amerikos Valstijų rinką, kurioje yra labai daug potencialių vartotojų“, – ateities planus pasakojo startuolio įkūrėjas. M.Kalytis pabrėžė, kad „CGTrader“ tikslas – tapti didžiausia ir populiariausia 3D modelių platforma pasaulyje.

Būti pastebėtam

M.Kalytis, paklaustas, kokia sėkmingo startuolio vystymo paslaptis, įvardijo tris pagrindinius dalykus – idėja, rinka ir žinomumas.

Kaip sakoma, jei tu manai, kad sugalvojai ką nors naujo, žinok, kad pasaulyje tai jau sugalvojo dar mažiausiai 5 žmonės.

„Idėja yra itin svarbu. Turi sugalvoti, tai, ko dar nebuvo, bet ir žinoti, kad vartotojui to tikrai reikia. Tiesa, tai padaryti šiais laikais sunku. Kaip sakoma, jei tu manai, kad sugalvojai ką nors naujo, žinok, kad pasaulyje tai jau sugalvojo dar mažiausiai 5 žmonės.

Taigi yra antras variantas – imtis jau esamos idėjos, bet privalu žinoti, kaip ir kodėl nori ją tobulinti, ir vėl – ar vartotojui tai tikrai aktualu“, – patarė verslininkas.

„CGTrader“ įkūrėjo teigimu, vienas reikšmingiausių dalykų taip pat yra rinkos analizė. Startuolio įkūrėjas turi puikiai žinoti rinką, į kurią nori skverbtis – kiek ir kokie joje žaidėjai, kokios galimybės, kiek ji gali plėstis.

Kiekvienam startuoliui vystyti reikalingos investicijos, o jas pritraukti gali susitikęs su investuotojais ir jiems save pristatęs, būtent todėl, M.Kalyčio teigimu, ne ką mažiau svarbu – dalyvauti parodose, konferencijose ir startuoliams skirtuose renginiuose.

„2013 metais kolegė Dalia Lašaitė pristatinėjo mūsų idėją „LOGIN'e“, būtent tai mus ir padėjo pritraukti „Intel Capital“ investiciją, jie apie mus sužinojo būtent tame renginyje“, – tikino verslininkas. Dar geriau, anot jo, jei ką nors laimi tokiuose konkursuose kaip „Pitch Challenge“, nes tai būna įrodymas, kad tavo idėja gera, verta pasitikėjimo.

„Prie startuolių vystymo labai daug prisideda ir „Versli Lietuva“, į kurią startuoliai gali kreiptis iškilus tiek teoriniams, tiek praktiniams klausimams, tiek ieškant kontaktų ar partnerių.

„Versli Lietuva“ puoselėja ir prižiūri visą startuolių ekosistemą, jų atliekamas darbas yra labai svarbus. Jauniems startuoliams jungtis į tą bendruomenę labai naudinga. Konferencijų, susitikimų metu gvildenami visiems rūpimi ir aktualūs klausimai, dalinamasi patirtimi, o tai – vienas geriausių būdų tobulėti“, – neabejojo startuolio „CGTrader“ įkūrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius