-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nekvalifikuotų darbuotojų trūkumas darbdavius privers keistis radikaliai

Nuolat kalbama apie kvalifikuotų darbuotojų trūkumą ir kylančius atlyginimus. Rinkos pokyčiai privertė didžiąsias kompanijas keistis ir štai turime biuro pastatus su stalo futbolu, kone nemokamais pietumis ir gerai išvystyta vidine kultūra.
Darbo birža
Darbo birža / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.
Temos: 1 Darbas

Šiandien pastebima nauja tendencija – mažėjantis darbuotojų skaičius jaučiamas ir nekvalifikuotų darbų segmente. Kaip tai pakeis rinkos veidą ir kaip jau dabar privalo elgtis darbdaviai – pranešime žiniasklaidai rašo įdarbinimo agentūra „Headex Group“.

Dvigubai daugiau darbuotojų neišdirba sutarto laiko

„Prieš trejus metus atlikome keturis kartus mažiau pokalbių su potencialiais kandidatais, tačiau surasti tinkamą darbuotoją tuomet buvo žymiai lengviau“, – ISM Magistrų konferencijoje pasakojo įdarbinimo agentūros „Headex Group“ vykdomoji direktorė Viktorija Šukšterytė. – 2013 metais vienam sėkmingam įdarbinimui prireikdavo šešių skambučių ir trijų gyvų susitikimų. Praeitais metais viskas padvigubėjo – tą patį rezultatą pasiekiame su dvylika telefoninių pokalbių ir penkiais susitikimais.“

Pašnekovė tikina, kad dešimties pakuotojų komanda kadaise buvo surenkama vos per dvi dienas, o šiuo metu tam prireikia bent penkių. Visgi tai nėra didžiausia problema: „mažėjantis darbuotojų skaičius ir proporcingai didėjanti pasiūla lemia spartesnę kaitai. 2013-aisiais 15 proc. įdarbintųjų išdirbdavo trumpiau nei nurodyta terminuotoje sutartyje, o praeitais metais šis skaičius šoktelėjo iki 30 proc.“

Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Šukšterytė
Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Šukšterytė

Darbo skelbimų portalai pralaimės prieš socialinius tinklus

V.Šukšterytė pateikia grafikus, kuriuose matomas ryškus skelbimų darbo portaluose efektyvumo mažėjimas ir menkstantis pasitikėjimas darbo birža. Ta pati medžiaga atskleidžia, kad vis daugiau žmonių darbo ieško tiesiogiai susiekdami su įdarbinimo įmone, per draugų rekomendacijas bei socialinius tinklus.

„Ieškant nekvalifikuotos darbo jėgos neužtenka vien tik standartinių skelbimų interneto portaluose. Ir su laiku jų svoris dar labiau sumenks. Specifinių arba didelį poreikį turinčių pozicijų darbuotojus randame per rekomendacijas. Tuomet tiesiogiai skambiname ir siūlome geresnes sąlygas naujoje vietoje“, – įdarbinimo įmonės užkulisius atskleidžia specialistė. – Kuo didesnis poreikis, tuo darbdaviai labiau saugo savo darbuotojus. Natūralu, kad jie nevaikšto po darbo skelbimų portalus ir neieško pasiūlymų. Kaip pasiekiame juos? Tam vis labiau pasitarnauja socialiniai tinklai – kasdien tikrinate kuo gyvena draugai bei kokios pasaulio naujienos šiuo metu aktualijos ir šalia viso to gaunate darbo pasiūlymą. Net jei nieko panašaus neieškojote, gerai sukonstruota žinutė gali priversti pasidomėti plačiau.“

Kaip elgtis darbdaviams?

Įdarbinimo specialistė pastebi, kad įmonės dažniausiai pamiršta apie savojo įvaizdžio kūrimą.

„Tam verta pasitelkti rinkodaros ekspertus, kurie sistemingai formuotų ne tik viešąjį veidą, bet ir užduotų toną vidinei kultūrai. Įdarbinimo projektų vadovai to negebės atlikti, tad jei įmonė turi neigiamą šleifą ar apie ją niekas nežino, mes tiesiog gerokai ilgiau užtruksime, kol rasime tinkamus kandidatus“, – sako V.Šukšerytė.

V.Šukšterytė ragina vadovus pradėti nuo mažiausio žingsnio – įvardinti koks jų įmonės konkurencinis pranašumas? Kodėl būtent pas juos turėtų norėti dirbti geriausi specialistai?

„Derėtų nepamirškite, kad įmonės vertybės ir misijos įdomesnės kvalifikuotiems darbuotojams. Kalbant apie nekvalifikuotas pozicijas, realūs pavyzdžiai rodo, kad gero darbdavio įvaizdį gali padėti stiprinti net tokios smulkmenos kaip nemokami vaisiai ar skatinamosios dovanos“,– reziumuoja specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius