-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neturintiems darbo – galimybė keisti profesiją

Šiaulių teritorinė darbo birža nuo 2012 metų pavasario įgyvendina Europos Socialinio fondo finansuojamą projektą „Integravimo į darbo rinką skatinimas“, kuris padeda bedarbiams ir įspėtiems apie atleidimą iš darbo asmenims įgyti naują profesiją. O darbdaviai gauna garantiją, kad priims naują, bet kompetentingą darbuotoją.
Darbo birža
Darbo birža / BFL nuotr.

Profesinis mokymas garantuoja darbo vietą

Šiaulių teritorinės darbo biržos Užimtumo rėmimo skyriaus vedėja Violeta Glinskienė teigia, kad profesinis mokymas pagal sudaromas sutartis yra trijų rūšių. Itin sėkmingai veikia Trišalė mokymo ir įdarbinimo sutartis, kurią pasirašo Darbo birža, bedarbis ir darbdavys. Ji smarkiai padidino besimokančių asmenų motyvaciją. „Dar mokymosi proceso metu dalyvis atlieka praktiką konkrečioje darbo vietoje, kurioje jis bus įdarbintas mokymui pasibaigus“, – sako V. Glinskienė.

Užimtumo rėmimo skyriaus vedėjos nuomone, didelis privalumas, kad bedarbis pats gali pasirinkti būsimą darbo vietą. „Įsivaizduokime, kad žmogus nori dirbti suvirintoju. Jis pasižiūri, kokie darbdaviai pranešė apie laisvas suvirintojo darbo vietas, pasirenka konkretų darbdavį ir nuėjęs pas jį paprašo sudaryti trišalę sutartį. Jei pageidauja, paieškas jis gali atlikti savarankiškai – be mūsų pagalbos. Taigi, žmogui sudaryta visiška laisvė pasirinkti naują darbo vietą“, – teigia V. Glinskienė.

Dar viena galimybė – Profesinio mokymo ir savarankiško darbo sutartis. Pasirinktus mokymus pabaigęs žmogus išsiperka verslo liudijimą ir pradeda savarankišką veiklą. 

Naujausia paslauga – Profesinio mokymo sutartis. „Yra atliktos darbdavių apklausos, nustatytos paklausiausios profesijos. Atsižvelgdami į tai, kokių darbuotojų trūksta, siunčiame bedarbius tobulintis tam tikroje srityje. Sutartyje taip pat numatoma, kur žmogus galės dirbti pabaigęs profesinius mokymus. Tiesa, čia nėra šimtaprocentinės garantijos, kad dirbsi būtent ten, kur nori dirbti. Numatyti būsimą darbdavį mes galime, tačiau nėra aišku, ar po kokių 5–8 mėnesių, kai žmogus bus baigęs mokymus, ta darbo vieta dar bus laisva. Jei ne – bus ieškoma nauja laisva vieta“, – sako V. Glinskienė.

Kvalifikaciją įgijo beveik 600 asmenų

Įgyvendinant projektą, Šiaulių teritorinė darbo birža iki šių metų vasario pirmos dienos nusiuntė mokytis 570 asmenų, iš jų – 274 bedarbius ir 296 – įspėtus apie atleidimą iš darbo. Pagal Trišalę profesinio mokymo ir įdarbinimo sutartį mokytis nusiųstas 501 asmuo, pagal Profesinio mokymo ir savarankiško darbo sutartį – 50 asmenų, pagal naujausią Profesinio mokymo sutartį – 19 asmenų. Darbo rinkoje paklausias profesijas bei kompetencijas jau yra įgiję 346 asmenys.

Populiariausi – vairuotojai ir manikiūrininkai

Šiaulių teritorinės darbo biržos Užimtumo rėmimo skyriaus vedėjos teigimu, darbuotojai, kurie sulaukia įspėjimo apie atleidimą iš darbo, dažniausiai pasirenka šias mokymo programas: C ir CE kategorijų vairuotojo, transporto priemonių keleiviams ar kroviniams vežti vairuotojų pradinės profesinės kvalifikacijos įgijimo, medienos apdirbimo staklininko, apdailininko, ugniagesio – gelbėtojo, suvirintojo. Bedarbiai dažniausiai nori įgyti manikiūrininko, plataus profilio kirpėjo, floristo-gėlių pardavėjo profesijas. 

Vidmantas Šliažas: „Įgyti naują profesiją būtų sudėtinga“

Automobilių transporto paslaugas teikiančios bendrovės direktorius Vidmantas Šliažas palaiko šią iniciatyvą. Pagal Trišalę profesinio mokymo ir įdarbinimo sutartį jo vadovaujamoje bendrovėje jau įdarbinti 26 vairuotojai. „Labai palaikau šį projektą. Juk Darbo birža suteikia žmonėms galimybę tobulėti. Naudos gauna ir darbdavys, kuris kažkurį laiką yra garantuotas, kad turės nuolatinį darbuotoją. Pagal įsipareigojimus, mažiausia trukmė, kurią turi išdirbti įmonėje – pusmetis. Po tiek laiko darbuotojas jau būna prigijęs, kaip akmuo kad apželia, taip ir jis jau būna apsipratęs“, – sako V. Šliažas. 

Vyriškis teigia, kad nė vienas iš naujų darbuotojų jo nenuvylė: „Jie vairavime ir taip nebuvo naujokai, tiesiog kursuose pasikeitė kategorijas. Galbūt būtų sudėtingiau, jei žmogų įmestum į visiškai naują katilą – į tokią sritį, kurios jis neišmano.“

V. Šliažas pasakoja, kad pasitaręs su bendrovės nariais, pasiūlė Šiaulių teritorinei darbo biržai patobulinti profesinius mokymus – sukurti programą, kuri moterims  leistų tobulinti vairavimo įgūdžius. „Mūsų bendrovė susiduria su problema ieškodama naujų darbuotojų. Įprasta, kad prie vairo sėdi vyrai. Tačiau jiems mūsų siūlomas atlyginimas atrodo nepakankamas, kad galėtų išlaikyti šeimą. Jie mieliau sėda prie vilkikų vairo. Moterys yra sėslesnės, neretai ir atlyginimo mažesnio pakanka. Maža to, jos geresnės vairuotojos nei vyrai – stropesnės, atsakingesnės, kruopščiau prižiūri transporto priemones, nes bijo, kad šios nesugestų“, – mano bendrovės vadovas.
Per paskutinį pusmetį jo bendrovėje įdarbintos keturios ar penkios moterys. Nė viena, pasak pašnekovo, nenuvylė. Todėl galima sakyti, kad programa pasiteisino.

Andrius Kvedaras: „Stebuklų neverta tikėtis“

Verslininkas Andrius Kvedaras, savo įmonėje įdarbinęs šešis medienos apdirbimo staklininkus, sako, kad profesiniai mokymai pakelia darbuotojų kvalifikaciją, tačiau išugdyti profesionalių specialistų per tokį trumpą laiką neįmanoma. „Tiek darbdaviams, tiek bedarbiams verta pasirašyti trišalę sutartį. Bet kažkokių stebuklų tikėtis neverta. Dažniausiai jauni žmonės mokymų metu nemokamai įgauna teorinių žinių, tačiau patirtis ateina tik dirbant. Viską, ką jie moka dabar, įgijo darbo metu“, – sako jis.

„Šiaulių naujienos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius