-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statistika negailestinga: jei jums 40, savo uždarbio viršūnę jau pasiekėte

Daugiausia Lietuvoje uždirba asmenys, kurie priklauso 35–39 metų amžiaus grupei. Tai rodo darbo paieškos portalo cvbankas.lt turimi duomenys. Jų analizė leidžia teigti, kad daugelio lietuvių atlyginimas per metus padidėjo.
Vyras prie laikrodžio
Vyras prie laikrodžio / „Fotolia“ nuotr.

Portalo vadovas Tomas Toleikis siūlo atsargiai vertinti skaičius, nes jie atspindi statistinį vidurkį. Skirtingose srityse dirbančių žmonių atlyginimai gali smarkiai skirtis, tačiau bendra tendencija akivaizdi – nuo 40 metų darbuotojų atlyginimai nebeauga taip sparčiai, kaip augo iki tol, o juos savo darbo užmokesčiu ima lenkti jaunesni kolegos.

Skiriasi poreikiai

Visada reikia įvertinti savo poreikius ir galimybes, – sakė T.Toleikis.

Cvbankas.lt duomenimis, mažiausiai uždirba pirmąjį darbą pradedantys 16–19 metų jaunuoliai. 2014 m. jų darbo užmokesčio vidurkis siekė 342 eurus.

Šių metų sausio–spalio mėnesiais atlyginimų vidurkis nežymiai augo ir siekė 344 eurus.

T.Toleikio teigimu, į darbo rinką ateinantiems jauniems žmonės šis skaičius gali suteikti tam tikrą įsivaizdavimą apie realaus užmokesčio dydį, tik su juo savo norų ir lūkesčių sieti nereikėtų:

Tomas Toleikis
Tomas Toleikis

„Darbo užmokestis labai priklauso nuo darbo pobūdžio. Savo norus derinti prie statistinio atlyginimo vidurkio nėra didelės prasmės. Kur kas efektyviau būtų pasikalbėti su bendraamžiais, kurie jau dirba jus dominantį darbą ir iš jų sužinoti, kokio atlyginimo verta tikėtis.

Taip pat visada reikia įvertinti savo poreikius ir galimybes. Pradedančių dirbti žmonių situacija skiriasi. Taip pat skiriasi ir jų prioritetai. Vieniems ypač svarbi yra patirtis. Kartais jie gali pradėti nuo praktikos už tai negaudami nieko. Jie puikiai žino, kad ateityje jų lauks didesnis atlyginimas, jei pavyks įsitvirtinti. Kitiems pinigai labai svarbūs nuo pat pradžių, todėl jie ieško galimybių gauti didesnį atlyginimą.“

Keičiasi prioritetai

Pasak portalo vadovo, nėra nieko keisto, kad vyresni žmonės dažnai uždirba daugiau nei savo karjeros pradžioje, tačiau nereikėtų ir klysti įsivaizduojant, kad atlyginimai laikui bėgant tik didės.

Didelei daliai žmonių ateina metas, kai maksimalus atlyginimas bet kokia kaina jau nebėra tokia siekiamybė.

„Tarp vyresnio amžiaus žmonių yra labai gerų specialistų bei vadovų, kuriems mokamos nemažos algos. Tai matome iš statistikos. Dažnai tokie žmonės supranta, kad turi ką pasiūlyti darbdaviams.

Žinoma, situacijų būna įvairių. Darbdavius domina ne tik darbuotojo patirtis, bet ir kiti įgūdžiai. Jeigu žmogus sugeba išlaikyti lankstumą ir norą mokytis, jis darbdaviui yra itin vertingas“, – teigė T.Toleikis.

Atlyginimų statistika rodo, kad nuo 40 metų darbuotojų uždarbis ima mažėti, o juos pralenkia jaunesni kolegos. Vyresnių nei 50 metų darbuotojų atlyginimų vidurkis siekia 649 eurus per mėnesį.

Didžiausią uždarbį gauna 35–39 amžiaus darbuotojai. Portalo duomenimis, jų vidutinis mėnesio uždarbis šiais metais siekė 712 eurų.

Pašnekovo teigimu, tai lemia su amžiumi kintantys darbuotojų prioritetai: „Didelei daliai žmonių ateina metas, kai maksimalus atlyginimas bet kokia kaina jau nebėra tokia siekiamybė. Jie kur kas labiau vertina asmeninį laiką, mažesnį darbo krūvį ir tai atsispindi jų atlyginimuose.“

Naujos tendencijos

T.Toleikio teigimu, vyresnis amžius tikrai nėra kliūtis ieškoti geresnio darbo, jei dabartinis žmogaus netenkina. Jis pastebėjo, kad Lietuvoje požiūris į vyresnio amžiaus darbuotojus kinta:

Ivan Ribeiro, Flickr.com/Senjorams taip pat reikia mankštintis
Ivan Ribeiro, Flickr.com/Senjorams taip pat reikia mankštintis

„Susirasti darbą vyresnio amžiaus žmogui tikrai įmanoma. Mes pastebime tendenciją, kad darbdaviai kaip tik ieškoti vyresnio amžiaus darbuotojų.

Pavyzdžiui, aptarnavimo sferoje anksčiau labai populiarūs buvo jauni darbuotojai, o dabar vis dažniau iš darbdavių girdime, kad jie linkę priimti vyresnius darbuotojus, nes jie yra lojalesni, sėslesni, patikimesni.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius