-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Kelių policijos pastatas Giraitės gatvėje kol kas „Lidl“ būstine nevirs

Pernai rugsėjo vidury naujus savininkus įgijęs buvęs Kelių policijos pastatas Vilniaus Giraitės gatvėje vis dar nesulaukia jokių pokyčių – niekas čia nieko neremontuoja, statinio negriauna. Naujoji savininkė, beveik 2,5 mln. eurų sumokėjusi bendrovė „Lidl Lietuva“, apie pastato ateitį tyli. O architektai pasiryžę įrodyti, kad šis raudonų plytų statinys yra vertybė.
Buvęs Kelių policijos pastatas
Buvęs Kelių policijos pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aukcionas, kuriame Turto bankas pardavė buvusį Kelių policijos pastatą, įvyko pernai rugsėjo viduryje. Už 2,46 mln. eurų parduotas 5,8 tūkst. kv. metrų ploto pastatas Giraitės gatvėje su jam priskirtu 2,2 hektaro ploto sklypu. Pradinė turto pardavimo kaina buvo kiek didesnė kaip 1,9 mln. eurų.

Žadėjo griauti

Iki 2014 metų kovo čia šeimininkavo Vilniaus Kelių policija. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pastatą Giraitės gatvėje perdavė Turto bankui, kai keli padaliniai, tarp jų – ir Kelių policijos, persikėlė į biurų pastatą Mėnulio gatvėje šalia Pilaitės prospekto.

Buvo kalbama, kad pastatą įsigijusi „Lidl“ jį griaus ir statys naują kompleksą. Tačiau darbai taip ir neprasidėjo, be to, sukilo architektai, nusiteikę ginti raudonų plytų statinį šalia Neries.

Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Marius Šaliamoras kovo 21 dieną Architektų sąjungos interneto svetainėje išplatino raštą, kuriame raginama išsaugoti buvusį Kelių policijos pastatą Giraitės gatvėje: „Buvęs Vilniaus miesto Kelių policijos pastatas (Giraitės g. 3, Vilniuje) priskiriamas prie geriausių architektų, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premijos laureatų Gyčio Ramunio ir Kęstučio Pempės darbų. Objektas gavo pirmą vietą 1986 m. TSRS architektų sąjungos geriausių projektų įvertinime, kas rodo jo aukštą architektūrinę ir meninę vertę, reikšmingumą Lietuvos architektūros raidai.“

Rašte Lietuvos architektų sąjunga rekomenduoja „pritaikyti esamą pastatą naujai funkcijai, išsaugant jo architektūrą ir įjungiant jį į prekybos tinklo „Lidl“ projektuojamą kompleksą“. Tuo pačiu sąjunga tvirtino pasiruošusi visokeriopai padėti ir tarpininkauti, randant visoms suinteresuotoms pusėms priimtiną sprendimą.

Konkurenciniais sumetimais nekomentuoja

Balandžio 1-ąją prie pastato architektai surengė akciją. Ir visa tai davė rezultatų: paaiškėjo, kad bent kol kas „Lidl“ tikrai negaus leidimo statinį nugriauti, kadangi jis gali būti įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

„Lidl“ nekomentuoja, kokia ateitis laukia šio jų pirkinio. Kaip 15min informavo bendrovės „Lidl Lietuva“ atstovė Agnė Dalia Gaižauskienė, bendrovė konkurenciniais sumetimais nekomentuoja savo veiklos strategijų ir investicijų.

„Džiaugiamės šiuo metu vykstančia aktyvia plėtra ir laukiame galimybės pasiūlyti Lietuvos pirkėjams patiems įsitikinti mūsų geriausios kokybės ir kainos santykio koncepcijos pranašumu“, – toks atsakymas atkeliavo iš A.D.Gaižauskienės, paklausus apie pastato Giraitės gatvėje likimą.

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento vadovo Mindaugo Pakalnio teigimu, klausimas dar sprendžiamas: „Šiuo metu Architektų sąjunga, kuri inicijavo objekto įtraukimą į kultūros paveldo vertybių sąrašą, ir investuotojas tariasi dėl architektūrinio konkurso organizavimo. Šio konkurso metu ir bus išnagrinėti galimi pastato išsaugojimo būdai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvęs Kelių policijos pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvęs Kelių policijos pastatas

Norėtų išsaugoti, bet mato mažai galimybių

Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas tvirtina, kad šis pastatas išties turi vertingųjų savybių. Raštą dėl to su siūlymu klausimą nagrinėti Vilniaus miesto vertinimo tarybai KPD yra nusiuntęs Vilniaus miesto savivaldybei.

Architektūra labai gera, bet darbų kokybė ir medžiagos labai blogos, – teigė V.Karčiauskas.

„Man patinka ta architektūra, tačiau aš negaliu nematyti medžiagiškumo, kurio būklė labai bloga, todėl kaip tą padaryti, aš nežinau. Kol kas nesigilinau į detales. Architektūra labai gera, bet darbų kokybė ir medžiagos labai blogos. Tai yra pagrindinė problema. Todėl aš kol kas neturiu nuomonės, nors man ir norėtųsi jį išsaugoti“, – teigė V.Karčiauskas.

Policija iš patalpų išsikraustė, kadangi jos jau buvo netinkamos dirbti. 2014-ųjų vasario pradžioje Vilniaus aps. VPK Komunikacijos poskyris 15min informavo, kad 1986 metais pastatytas pastatas dėl lėšų trūkumo daug metų nebuvo remontuotas, išskyrus paprastuosius remonto darbus. Pastatas blogai apšiltintas, šeimininkus gąsdino sąskaitos už šildymą, elektros energiją ir vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius