Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučio renovacija apkarto: vietoje žadėto grožio – akis badanti votis

Nei skustas, nei luptas. Taip Vilniaus Žirmūnų g. 5 numeriu pažymėto daugiabučio namo bendrijos pirmininkė vadina po nepavykusios renovacijos paliktą neužbaigtą pastatą. Konkursą laimėjusi bendrovė beveik per dvejus metus taip ir nesugebėjo kokybiškai atlikti jai pavestų darbų, todėl šalia judrios sostinės gatvės esantis penkiaaukštis bado praeiviams akis.
Nebaigtas renovuoti Vilniaus Žirmūnų g. daugiabutis
Nebaigtas renovuoti Vilniaus Žirmūnų g. daugiabutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Karaliauja netvarka

Šalia namo besimėtanti statybinė armatūra, vietomis nuo fasado nusilupusi akmens vata ir vėjo plaikstomas polietilenas prie langų – taip dabar atrodo jau turėjęs po renovacijos spindėti Žirmūnų daugiabutis.

2014 m. rugpjūtį sutartis dėl pastato renovacijos buvo pasirašyta su Kaune esančia UAB „Orlista“, tačiau, pasak namo bendrijos pirmininkės Birutės Galdikienės, statybų darbai vyko vangiai.

Suprasti akimirksniu

  • Gyventojai renovacijos konkursą laimėjusiai firmai nemokėjo dėl nekokybiškų darbų
  • „Orlista“ kaltinimus neigia, bet plačiau nekomentuoja
  • Tikimasi, kad renovaciją naujasis rangovas įvykdys iki metų pabaigos
  • Bendra Žirmūnų daugiabučio renovacijos sąmata – daugiau nei 673 tūkst. Eur

„Mums labai ilgai vilkino techninį projektą, darbai vyko vangiai, darbininkai nedisciplinuoti, – kauniečių darbu skundėsi moteris. – Galiausiai mus paliko nei luptus, nei skustus.“

„Darbai buvo nepadaryti, o (UAB „Orlista“) pradėjo reikalauti pinigų. Mes jų nemokėjome, nes techninė priežiūra nepraleido darbų, jie buvo nekokybiški. Perdaryti neperdarinėjo, tik nuolat reikalavo pinigų“, – pasakojo B.Galdikienė.

Moteriai antrino ir aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Aplinkos ministerijos nuotr./Daiva Matonienė
Aplinkos ministerijos nuotr./Daiva Matonienė

„Jau nuo pat sutarties pasirašymo „Orlista“ netinkamai vykdė darbus: su vėlavimais, brokais. Ne kartą buvo kreiptasi dėl darbų kokybės, netvarkomos aplinkos. Dabar darbai sustoję, tačiau namas neužkonservuotas“, – apie padėtį Žirmūnuose kalbėjo D.Matonienė.

Bendrovė kaltinimų purtosi

Anot B.Galdikienės, šiuo metu yra atlikta 80 proc. stogo dangos keitimo ir 50 proc. pastato šiltinimo darbų.

„Nuo praėjusių metų yra demontuoti balkonai, palikti tik pirmame aukšte“, – pasakojo daugiabučio bendrijos vadovė, pažymėjusi, kad pradėta, bet taip ir nebaigta renovacija sukėlė nepatogumų, pavyzdžiui, atostogauti norėjusiems gyventojams.

Kaip pasakojo B.Galdikienė, renovacijos darbai visiškai sustojo šių metų sausio pabaigoje. Anot moters, panašiu metu nuo statybinių pastolių nukrito vienas iš statybininkų, kuriam kraujas išsiliejo į smegenis.

Tačiau bendrovė nemato savo kaltės dėl to, kad darbai sustojo.

„Aš pasakysiu tik tiek – tai didelis neteisybės dalykas. Jie patys mums neleido dirbti toliau. Daug darbų buvo padaryta, bet už juos nesumokėjo, viskas dėl to užsitęsė“, – paprašyta pakomentuoti gyventojų skundus aiškino telefonu atsiliepusi „Orlista“ atstovė, rekomendavusi susisiekti su įmonės direktoriumi Kęstučiu Gudynu.

„Bandykit skambinti, reikia turėti kantrybės ir bandyti ne vieną kartą“, – pridūrė K.Gudyno numerį padiktavusi pašnekovė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nebaigtas renovuoti Vilniaus Žirmūnų g. daugiabutis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nebaigtas renovuoti Vilniaus Žirmūnų g. daugiabutis

Tiesa, pirmadienį 15min susisiekti su K.Gudynu taip ir nepavyko.

Šiandien Žirmūnų g. 5 namo gyventojai viliasi, kad renovacijos kančių pabaiga – jau netoli. Balandį vienašališkai nutraukus sutartį su „Orlista“, gegužės mėnesį buvo paskelbtas kvietimas teikti pasiūlymus nebaigtiems renovacijos darbams atlikti.

Laikas spaudžia

Kaip teigė D.Matonienė, naujuoju rangovu pasirinkta bendrovė „Magirnis“, tačiau dėl nepasibaigusio apskundimo termino, administratorius dar nėra pateikęs rangos darbų pirkimų ataskaitos Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA). Būtent ši agentūra įgyvendina su daugiabučių renovacijos programa susijusią veiklą.

Tiesa, renovacijos laikas spaudžia. B.Galdikienė teigė, jog renovacijos darbai privalo būti baigti iki paskutinės šių metų dienos, kadangi kitu atveju gyventojai turės sumokėti penkiais procentais didesnę dalį už renovaciją.

Skelbiama, kad bendra daugiabučio renovacijos vertė yra daugiau nei 673 tūkst. Eur, iš kurių 15 proc. skyrė valstybė, o 25 proc. – valstybės remiama „JESSICA“ programa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius