Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išmanioji katilinė: patogu, paprasta, ekonomiška

Technologijų amžiuje išmanusis telefonas jau nieko nestebina, tačiau nedažnas žino, kas yra išmanioji namų šildymo sistema ir kuo ji skiriasi nuo įprastų katilinių. Paprastai tokia sistema projektuojama su Lietuvoje sparčiai populiarėjančiais kietojo kuro katilais, kurie kūrenami medienos granulėmis. Taigi, kaip įprastą kiekvieno namo šeimininko buitį, šildymo sezono metu, gali palengvinti išmanioji katilinė?
Išmanioji katilinė: patogu, paprasta, ekonomiška
Išmanioji katilinė: patogu, paprasta, ekonomiška / Užsakovo nuotr.
Temos: 2 Katilas Šildymas

Išmanioji namų šildymo sistema iš deginamo kuro paima maksimalų šiluminės energijos kiekį bei optimaliai jį panaudoja. Tokia sistema yra patogi: į jos veiklą namų šeimininkui reikia kištis minimaliai, nes katilinės darbas automatizuotas, o jį reguliuoti galima nuotoliniu būdu – katilinės šeimininkas išlaisvinamas nuo „kūriko“ darbo.

Rekomenduoja granulinius katilus

Nors galima rinktis įvairius išmaniosios katilinės katilų variantus, specialistai rekomenduoja granulėmis kūrenamo katilo šildymo komplektą.

„Pasirinkę granulėmis, o ne malkomis ar akmens anglimi, kūrenamą kietojo kuro katilą sutaupysite daug laiko, nes nereiks ruošti malkų, jų dažnai krauti į pakurą“, – atskleidžia vienų populiariausių granulinių katilų OPOP (Čekija) ir RTB („NBE Production“, Danija) atstovas Lietuvoje UAB „Naujoji šiluma“ EnergijosParkas.Lt departamento direktorius Dainius Stankevičius.

Anglimis ar malkomis kūrenamą katilą kuru užkrauti reikia bent du kartus per parą, o granulinį katilą užpilti granulėmis kartą per savaitę ar net rečiau. „Jeigu granuliniam katilui pritaikoma kuro padavimo vakuumu sistema, kuras į katilą paduodamas iš sandėlio, todėl jo užkrovimu užtenka pasirūpinti tik kartą per visą šildymo sezoną“, – teigia pašnekovas.

Užsakovo nuotr./RTB
Užsakovo nuotr./RTB

Anot specialisto, granuliniai katilai pirmauja ir dėl mažiau pastangų reikalaujančios jų priežiūros. „Paprastai kietojo kuro katile susikaupusius pelenus išnešti reikia kas 1–2 dienos, pilnas katilo valymas privalomas 1–2 kartus per savaitę, o granuliniam katilui pelenus išnešti užtenka kartą per savaitę, valomas jis kartą per 2 mėnesius“, – pasakoja D. Stankevičius.

Valdoma išmaniuoju telefonu

Išmaniąją katilinę paprasta ne tik prižiūrėti, bet ir valdyti, nes naujausios technologijos leidžia šilumos procesus namuose reguliuoti tiesiog ilsintis ant sofos ar esant bet kur – savo mobiliojo telefono ar planšetės ekrane. Ši funkcija patogi ne tik mėgstantiems poilsį, bet ir dažnai keliaujantiems.

„Norima kambarių temperatūra palaikoma atsižvelgiant ir įvertinant lauko oro temperatūrą, o naudojant danų granulinių degiklių gamintojo „NBE Production“ sukurtą katilų valdymo bei priežiūros realiu laiku sistemą www.stokercloud.dk mobiliajame telefone galima paprastai pasirinkti katilo darbo režimą ir reguliuoti šildymą“, – išmaniosios šildymo sistemos valdymo subtilybes aiškina specialistas.

Užsakovo nuotr./StokerKontrol
Užsakovo nuotr./StokerKontrol
Užsakovo nuotr./StokerKontrol
Užsakovo nuotr./StokerKontrol

Ekonomiška, ekologiška, patikima

Anot Dainiaus aukšto techninio lygmens granuliniai katilai nenusileidžia net dujiniams katilams: „Medžio granulės palyginti nebrangus kuras, todėl įsigijus gerą katilą ir tinkamai įrengus šildymo sistemą, šildymo kaina bus nedidelė. Be to, vartotojui nereikia papildomai rūpintis karšto vandens gamyba“.

Specialistas pabrėžia, kad svarbu rinktis katilą, kurio kuro kainos yra stabilios ir nepriklauso nuo daugelio išorinių veiksnių, pavyzdžiui, ekonominės ar politinės situacijos. Dėl kintančios politinės situacijos dujų kainos svyruoja dažniau, jas sunku prognozuoti, todėl vienais metais sutaupius, kitais gali tekti stipriai papurtyti piniginę. Kietojo kuro kainos yra stabilesnės. Medienos granulių panaudojimas šilumos gamybai auga, taip pat sparčiai kuriasi ir jas gaminančios įmonės, todėl didėjanti konkurencija reguliuoja rinkos kainą.

Dar viena granulinių katilų populiarumo priežastis – granulių degimo metu į orą išmetama mažiau degimo produktų – suodžių ar anglies dvideginio, todėl šio kuro naudojimas mažina „šiltnamio“ efektą atmosferoje.

Kaip išsirinkti?

Bendrovės „Orestina“, kuri 20 metų prekiaudama šildymo katilais šioje srityje sukaupė didelę patirtį, direktorius Karolis Vileikis sako, kad bet kurią katilinę galima paversti išmaniąja ir su specialisto pagalba sukurti optimalų individualų sprendimą.

„Renkantis granulinį katilą reikėtų pasidomėti ne tik jo kaina, bet ir gamintoju, parduodančios įmonės patikimumu ir kompetencijomis, garantiniu ir pogarantiniu aptarnavimu. Be to, dauguma klientų pastaruoju metu renkasi aukštesnio automatizacijos lygmens bei techninių galimybių produktus“, – pataria specialistas.

K. Vileikis atkreipia dėmesį, kad vieni patikimiausių bei stabiliausių Lietuvoje parduodamų granulinių katilų yra čekų kompanijos OPOP modelis „BlackStar“ su moduliaciniu danišku NBE degikliu: tai patvirtina faktas – dėl jų nesulaukiama klientų priekaištų. Įrengus išmaniąją katilinę klientai dažniausiai prašo patarimų ar paaiškinimų dėl jos eksploatacijos, o pajutę šių katilų teikiamą komfortą pageidauja ir papildomų funkcijų, pavyzdžiui, valdymo nuotoliniu būdu per internetą ar granulių tiekimo iš papildomų talpyklų.

Užsakovo nuotr./OPOP Granulinis katilas
Užsakovo nuotr./OPOP Granulinis katilas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius