Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Modulinių namų gamyba – sezoniškumo išvengti padedantis verslas

Modulinių namų ir namelių gamyba, anot šios rinkos atstovų, – ne tik perspektyvus, bet ir statybų bendrovėms sezoniškumo išvengti padedantis verslas. Būstai iš modulių daugiausiai eksportuojami, dalyje jų apgyvendinti į Europą atvykę migrantai.
Statybos
Statybos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tauragėje veikianti statybos bendrovė modulinių namelių gamybos ėmėsi prieš metus. Veiklos išplėtimas trečdaliu padidino pajamas.

„Pagrindinė priežastis [imtis modulinių namų gamybos – LRT.lt] buvo išvengti sezoniškumo. Esame statybinė įmonė jau daugiau nei 20 metų ir beveik kasmet susiduriam su ta pačia problema – kur dėti darbuotojus žiemą“, – sakė UAB „Apastata“ projektų vadovė Kristina Apanavičiūtė.

Norvegijos rinkoje parduodamo namo kvadrato kaina – 3-4 tūkst. eurų.

Nors tokių namelių gamintojų Lietuvoje netrūksta, bendrovės vadovai sako, kad darbo užtenka visiems. Įmonė net investavo daugiau kaip 300 tūkst. eurų į naujo cecho statybą, darbuotojų mokymus ir planuoja įsigyti modernios įrangos. Per mėnesį čia pagaminama nuo 40 visiškai įrengtų sanitarinių modulių iki 200 tuščių. Modulių kaina – nuo 3 tūkst. iki 12 tūkst. eurų.

„Esame įrengę 5 pabėgėlių stovyklas Diuseldorfe, taip pat modulinius namus naudojamus karo pramonei Suomijoje. Ten yra gyvenamieji, sanitariniai bei biuro konteineriai. Tai pat dalis konteinerių yra iškeliavę Į Norvegiją, pagal individualius užsakymus. Lietuvoje dažniausiai namelius perka statybinės įmonės“, – teigė moduliniais namais prekiaujančios įmonės projektų vadovė.

Kita daugiau nei dešimtmetį medinius modulinius namus gaminanti bendrovė Kretingoje savo produkciją eksportuoja tik į Norvegiją. Per metus bendrovė pastato apie 20 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto, 4-5 aukštų gyvenamuosius namus.

„Kainų prasme žiūrint, Norvegija yra patraukliausia, nes ten kainų lygis aukščiausias. Ten, kur kainų lygis yra žemesnis, suprantama, produktas yra pakankamai brangus, todėl sunku būtų eksportuoti į kitas šalis“, – teigė UAB „Kegesa“ vadovas Petras Kiminius.

Norvegijos rinkoje parduodamo namo kvadrato kaina – 3-4 tūkst. eurų.

„Lietuvoje šiandieną rimtų konkurentų neturime, bet Rytų Europoje yra 3-4 pakankamai stiprūs konkurentai – lenkai, estai su kuriais tenka dalintis rinka“, – sakė įmonės vadovas.

Verslininkas neslepia, kad Lietuvoje įvedus eurą, namelių gamyba pabrango iki 15 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius