-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dokumentas parodo tikrąją renovacijos kainą

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų nėra statybų ekspertai – jie nežino, kiek gali kainuoti daugiabučio renovacija bei kokias atnaujinimo priemones pasirinkti geriausia. Norint užtikrinti sąžiningą renovacijos darbų kainą gyventojams jau 4 metus rengiamas Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų kainynas. Šiame dokumente parodomos įprastos paslaugų kainos leidžia gyventojams pasirinkti tinkamas priemones ir būti tikriems, kad už darbus bus sumokėta sąžininga kaina.
Marcinkonių g.12, Varėna
Marcinkonių g.12, Varėna / BETA nuotr.

Numatytos visos renovacijos išlaidos

Statybų kainas ir kainodarą jau dvidešimt metų analizuojanti įmonė pradėjo rengti šį renovacijos kainyną savo iniciatyva, padidėjus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos apsukoms. Kainyne pateikiamos visų pagrindinių daugiabučių modernizacijos priemonių, tokių kaip sienų, stogo šiltinimas, langų, durų keitimas ir t. t., kainos. Pristatomos ir specialiųjų darbų, tokių kaip šildymo, karšto vandens ir kitų sistemų modernizacijos kainos. Taip pat įtrauktos atsinaujinančių energijos šaltinių įrenginių sumontavimo kainos.

„Dukart per metus leidžiamą katalogą sudarome vadovaudamiesi statybos skaičiuojamųjų kainų nustatymo principais, priimtais Statybos techniniame reglamente, pagal metodiką ir kainos struktūrą. Taip pat – mūsų bendrovės specialistų parengtais statybos darbų sąnaudų normatyvais, informacija apie statybines konstrukcijas, šių konstrukcijų įrengimui reikalingas išlaidas, rinkos analize. Kainyne pateikiamų darbų aprašymai ir jų sudėtis priartinti prie Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) elektroniniame kataloge pateikiamų darbų specifikacijų bei aprašymų“, – dėsto įmonės, rengiančios kainyną, vadovas Albinas Vaitkevičius.

Padeda perprasti renovacijos priemones

Kainyne pristatomos visos priemonės, kurios gali būti pritaikomos atnaujinant gyvenamąjį būstą, todėl šis katalogas gali tapti puikia pagalbine informacijos priemone norintiesiems geriau suprasti renovacijos priemonių kombinacijas.

„Pirmiausia tokia informacija pravarti planuojant renovaciją, nes leidžia tiksliau susiplanuoti biudžetą ir išvengti netikėto išlaidų padidėjimo. Antra vertus, kainynas naudingas, nes leidžia sužinoti apie tai, kokios pastato konstrukcijų renovacijos sprendinių galimybės egzistuoja, kokie šilumos laidumo rodikliai pasiekiami su vienomis ar kitomis termoizoliacinių medžiagų kombinacijomis ir lengvai palyginti įvairius investicinių planų variantus“, – sako A. Vaitkevičius.

Kas sudaro renovacijos kainą?

Renovacijos darbų kainą sudaro trys svarbiausi elementai: darbo kaina, medžiagų kaina ir mechanizmų eksploatacijos išlaidos. „Yra ir kitų papildomų kainos sudedamųjų elementų, tačiau šie trys elementai sudaro didžiausią kainos dalį“, – paaiškina pašnekovas.

Prognozuojant renovacijos kainą taip pat svarbu atkreipti dėmesį į skirtingų išlaidų tipus. „Išskiriamos tiesioginės ir netiesioginės renovacijos išlaidos. Jas įtraukiame ir į savo kainyną. Tiesioginės išlaidos – tai statybininkų darbo kaina, mokesčiai, išlaidos statybinių medžiagų įsigijimui, mechanizmų eksploatavimo išlaidos, statybvietės įrengimo išlaidos, į kurias, beje, įeina ir su darbų organizavimu bei su darbų saugumu, medžiagų tiekimu susijusios išlaidos. Netiesioginės išlaidos – tai rangovo pridėtinės išlaidos ir, aišku, jo pelnas. Juk negalime planuoti, kad rangovas vykdys renovaciją nuostolingai. Be abejo, šios netiesioginės išlaidos visada įtraukiamos į renovacijos kainą, nors ne visada išskiriamos“, – sako statybų kainodarą nagrinėjančios įmonės vadovas.

Kodėl renovacijos kaina stebina?

Albinas Vaitkevičius pasakoja, kad net žinodami, iš kokių priemonių apskaičiuojama renovacijos įgyvendinimo kaina, gyventojai kai kada nustemba pamatę galutinę investicijų sumą.

„Vis dėlto, pasigilinus į kainos struktūrą ir sudėtį, viskas pasidaro daug aiškiau. Paprastas pavyzdys – fasado šiltinimas. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad fasado šiltinimo kainą sudaro tik šiltinamosios medžiagos pritvirtinimas ir apdaila. Tačiau iš tikrųjų į kainą gali įeiti ir pastolių eksploatacijos išlaidų dalis, ir papildomų konstrukcijų ar apdailos elementų pritvirtinimas, ir būtini sutvarkymo darbai – palangių, stogelių, parapetų apskardinimas ir t. t. Mūsų kainyne visos šios sudedamosios dalys yra aiškiai išvardijamos darbų sudėtyse“, – pasakoja pašnekovas.

Renovacijos kainos nesikeitė keletą metų

Kalbėdamas apie renovacijos kainų pokyčius per metus, A. Vaitkevičius apibendrina, kad šie pokyčiai nebuvo ryškūs. Tai reiškia, kad renovacijos kainų augimo tempas buvo nedidelis, o bendras metinis kainų pokytis sudarė 1,5–2 proc.

„Iš visų elementų, sudarančių renovacijos kainą, sparčiausiai kasmet auga tik darbo užmokesčio dalis. Per metus šis augimas sudarė tarp 4 ir 6 proc. O štai renovacijoje naudojamų medžiagų kainos beveik nesikeitė jau kelerius metus. Kai kurios medžiagos per paskutinius metus, pavyzdžiui, izoliacinės medžiagos, netgi atpigo apie 3 proc. Galima pažymėti, kad sumažėjo ir rangovų pelno rodikliai. Statistikos departamento duomenimis, statybininkų pelningumas 2016 m. siekė tik 3 proc., ir tai yra beveik dvigubai žemesnis rodiklis už šalies vidurkį. Vertinant ilgesnio laikotarpio kainų pasikeitimą, bendra renovacijos kaina per 5 metus pakilo apie 15 proc., darbo užmokestis apie 30 proc., įskaitant visus mokesčius“, – skaičiuoja pašnekovas.

Renovacija gali pabrangti

Pašnekovas prognozuoja, kad šiemet ir toliau gali kilti statybininkų užmokestis, medžiagų kainos, o dėl jų – ir visa renovacijos kaina.

„Lietuvoje statybos kainuoja maždaug 20 proc. pigiau negu užsienyje. Kalbant apie statybininkų užmokestį, skirtumas – dar didesnis. Todėl natūralu, kad statybininkai iš Lietuvos turi daug paskatų dirbti kitose Europos šalyse. Tai reiškia, kad renovacijos tempams padidėjus, pavyzdžiui, aktyviai įgyvendinant kvartalinę renovaciją, bus jaučiamas didesnis statybininkų trūkumas, o juos prisivilioti padės tik didesni atlyginimai. Tai atsilieps renovacijos kainai. Taip pat, panašu, kad ilgai neišsilaikys ir statybinių medžiagų nebrangimo laikotarpis. Tokias kitimo tendencijas rodo ir infliacijos rodikliai, ir po truputį didėjanti kuro kaina, ir jau minėtas darbo užmokesčio didėjimas“, – vardija A. Vaitkevičius.

Renovaciją ateityje taip pat gali branginti ir pačių gyventojų pasirinkimai, o ne tik rinkos sąlygos. „Akivaizdūs renovacijos privalumai skatina gyventojus rinktis kokybiškesnius ir dažnai – brangesnius renovacijos sprendinius. Taip pat įgyvendinti daugiau pažangių ir energiją taupančių priemonių, kurios nėra pigios. Taigi galima prognozuoti, kad renovacijos kainų augimo tempas šiemet paspartės. Galime sulaukti iki 3 proc. renovacijos darbų pabrangimo“, – apibendrina pašnekovas.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius