-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbas be sienų: išbandę atvirus biurus, vadovai atsisako kabinetų

Atvirų erdvių biurai Lietuvoje populiarėja, tačiau nekilnojamojo turto ekspertai ir interjero dizaineriai pataria, kad prieš įsikeliant į tokias patalpas, reikia įsigilinti į darbuotojų poreikius. Tuo tarpu tokius biurus išbandę kai kurių kompanijų vadovai jau atsisako savo kabinetų ir persikelia į bendras erdves.
Nasdaq Vilnius
Nasdaq Vilnius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Lietuvoje vyraujantis senovinis požiūris į atvirų erdvių ofisus keičiasi ir atvirų biurų turėtų atsirasti daugiau“, – sako Vilniaus dizaino kolegijos Interjero dizaino katedros vedėjas Karolis Kyzikas.

Anot jo, dar prieš pradedant projektuoti atviro biuro erdvę reikia suprasti įmonės filosofiją ir darbo pobūdį, mat kūrybininkams greičiausiai reikės visai kitokių patalpų, nei buhalteriams.

„Projektuojant svarbu išsiaiškinti tikslius poreikius, kad darbo našumas gerėtų, o darbuotojas toje aplinkoje jaustųsi laimingesnis“, – teigia K. Kyzikas.

Funkcionalios erdvės – komfortui

Jam antrina „Newsec“ biurų paslaugų grupės vadovas Baltijos regione Martynas Babilas: „Rinkoje atvirų erdvių biurai dar vis suvokiami primityviai: manoma, kad tai didelė erdvė, labai daug kvadratinių metrų ir nieko daugiau. Iš tikrųjų, biure turi būti sukurta daug satelitinių erdvių, kuriose žmonės jaustųsi patogiai.“

Greta atvirų biurų, anot ekspertų, turi būti įrengta vietų susitikimams, tyliųjų kambarių, kur galima netrukdomam parengti prezentaciją ar sutartį.

„Turi būti sukurtos skirtingos erdvės, kiekviena su savo funkcija. Žmonės biure tikisi komforto: kad lengvai pasiektų kolegas ir kad turėtų erdvę, kur galėtų susikaupti. Neužtenka sukurti vien tik atviro plano, reikia jį aplipdyti satelitinėmis erdvėmis, kurios garantuotų žmonėms tą komfortą“, – sako specialistas.

M. Babilo nuomone, įrengiant biurus vis svarbesnė ir kokybė: geras mikroklimatas, apšvietimas, sklandžiai veikiančios informacinės technologijos.

„Ofisai turi įvairią paskirtį: tiek darbui, tiek bendravimui, tiek poilsiui. Todėl jų struktūra turėtų tapti labai lanksti ir daugiafunkcė“, – aiškino jis.

Vadovai atsisako kabinetų

Atviri biurai įtiko Lietuvoje veiklą vystančių tarptautinių įmonių vadovams. Pavyzdžiui, Suomijos NT investicijų ir valdymo įmonių grupės „Technopolis“ vadovė Lietuvoje Lina Paukštė tikina nebegalinti įsivaizduoti darbo kitaip.

„Technopolis“ vadovė Lietuvoje Lina Paukštė
Lina Paukštė

„Kai erdvės tampa atviros, atsiranda galimybių dirbti kitaip, pavyzdžiui, padaryti neformalų susitikimą. Todėl dabar vis dažniau įrengiami atviri kampai su patogiais krėslais, kur žmonės galėtų gerti kavą ir laisvai kalbėtis su verslo partneriais ar klientais“, – sakė L. Paukštė.

Pasaulinės finansinių paslaugų ir technologijų bendrovės „Nasdaq“ Baltijos rinkos vadovė Arminta Saladžienė sako, kad atsisakius darbo kabineto ir įsikūrus bendroje erdvėje su pavaldiniais, atsirado artimesnis ryšys su kolegomis, paspartėjo informacijos sklaida, sumažėjo posėdžių poreikis.

„Tai, kad dirbu kartu su kolegomis vienoje erdvėje, suponuoja ir tam tikrą bendravimo toną – visi bendraujame vienodai kolegiškai, draugiškai. Juokaujame, kad pas mus organizacijoje vyrauja ne „atvirų durų“, o „jokių durų“ politika“, – kalbėjo A.Saladžienė.

Arminta Saladžienė
Arminta Saladžienė

Anot jos, jeigu prireikia padirbėti, pavyzdžiui, su konfidencialia informacija, tam yra specialus kambarys.

„Tiesiog nueinu į savo „susitikimų, koncentracijos ir meditacijos“ kambarį, kuris yra tiesiai už mano stalo. Vienas grupės vadovų iš JAV juokaudamas nuramino mane, kad, net jeigu pati per darbo dieną daug nenuveikčiau, o visų kitų darbuotojų produktyvumas pakiltų dešimtadaliu, tai būtų didelis laimėjimas įmonei“, – apie teigiamą praktiką, atsisakius privataus vadovo kabineto, pasakojo „Nasdaq“ Baltijos rinkos vadovė.

O dirbdama kartu su kolektyvu vienoje erdvėje, A.Saladžienė tvirtina pradėjusi geriau jausti biuro nuotaikas ir, kas tuo metu organizacijai ar konkretiems darbuotojams labiausiai rūpi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius