Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interjero dizainerė pataria: kaip išsirinkti tinkamus tapetus

Tapetai daugeliui atrodo saugus ir paprastas pasirinkimas norint atnaujinti namų sienas. Tačiau specialistai įspėja – sienų apdailą reikia rinktis atsakingai. Blogai parinkti tapetai gali sugadinti net ir kruopščiai kurtą interjerą.
Tapetai interjere
Tapetai interjere / E. Aleliūnienės nuotr.

„Tapetai suteikia erdvei dinamikos, gyvybės, spalvų ir originalumo, vizualiai „suminkština“ kambarį. Siekiant geriausio rezultato, reikia labai atsakingai pasirinkti tinkamą tapetų raštą bei spalvą, atsižvelgti į turimų baldų spalvas, o kai kuriais atvejais, netgi formas“, – teigia interjero dizainerė ir tinklaraščio e-interjeras.lt įkūrėja Evelina Aleliūnienė.

Anot jos, moterims labiausiai patinka gėlėti ar augalų motyvais marginti tapetai, kurie puikiai dera klasikiniame ar provanso stiliaus interjere. Kita vertus, gėlės tapetuose gali būti pateiktos taip, kad tiks tiek klasikiniame, tiek moderniame interjere.

E. Aleliūnienės nuotr./Tapetai interjere
E. Aleliūnienės nuotr./Tapetai interjere

Tuo tarpu vyrams priimtinesni – geometriniais raštais puošti tapetai, kurie labiau tinka moderniam interjerui.

Interjero dizainerė primena, kad renkantis tapetus negalima vadovautis vien praktiškumo ir grožio kriterijais. Daug svarbiau atsižvelgti į namų erdvių išplanavimą bei išsikelti konkrečius tikslus.

E.Aleliūnienė pataria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis tapetus.

  • Siekiant vizualiai padidinti erdvę, rekomenduojama naudoti smulkius raštus bei šviesias spalvas. Tiems, kurių namų lubos labai žemos, vertikalių juostų tapetai padės sukurti aukštesnių lubų įspūdį, o horizontalių linijų tapetai vizualiai prailgins kambarį ir jis atrodys erdvesnis.
  • Norintiems dideliame kambaryje sukurti jaukumo įspūdį ir užpildyti erdvę, patariama rinktis stambių raštų tapetus – tokiu būdu siena vizualiai „pritraukiama“. Tapetų spalvos ryškumas šiuo atveju neturi daug įtakos: ryškūs tapetai gali tiek sumažinti, tiek ir padidinti erdvę.
E. Aleliūnienės nuotr./Tapetai interjere
E. Aleliūnienės nuotr./Tapetai interjere
  • Jeigu kambarys tamsus ir norite jam suteikti gyvybingumo, galima rinktis paprastų švelnių raštų šviesius tapetus arba spalvingus ir kontrastuojančius motyvus bei spalvas, kurios pakels nuotaiką ir taip kompensuos šviesos trūkumą.
  • Jeigu kambarys pernelyg šviesus ir jame itin daug baltos spalvos, bet kokios ryškios ar juodos spalvos sienų apdaila padės sugerti dalį šviesos ir suteikti erdvei išraiškingumo.
  • Namuose, kur visos sienos yra dažytos ir erdvė atrodo blankiai, tinkamas sprendimas – akcentiniai tapetai. Tai tokie tapetai, kuriais įprastai išklijuojama tik viena siena ar jos dalis: už sofos svetainėje, lovos galvūgalyje miegamajame ar vaikų kambaryje. Labai gražiai atrodo tie patys tapetai panaudoti ir svetainėje, ir virtuvėje virš stalviršio už stiklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius