-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimi namai Vilniaus Siesikų g. kiršina gyventojus ir savivaldybę: pagerins ar pablogins situaciją?

Statybos Vilniaus Siesikų gatvėje, 14 numeriu pažymėtame sklype, dar neprasidėjo, tačiau aistrų jau sukėlė daug. Aplinkiniai gyventojai įsitikinę, kad čia iškilsiantis „Žvėryno panoramų“ kvartalas ne tik pablogins kaimynų gyvenimą, bet ir darkys Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio vaizdą. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė, nors dar leidimų statybai ir neišdavė, didelių problemų neįžvelgia.
Sklypas Siesikų g. 14
Sklypas Siesikų g. 14 / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Žvėryno panoramos“ – gyvenimas ant Vilniaus stogo. Taip skambiai pristatomas naujasis daugiabučių kvartalas Vilniaus Siesikų g. 14 bendrovės „Realco“ interneto svetainėje. Tai esą bus moderni ir šiuolaikiška gyvenvietė puikiai išvystyta infrastruktūra pasižyminčiame Vilniaus rajone.

Tačiau šie būsimi namai, anot jų statytojų, „kokybiški ir komfortiški“, džiugina toli gražu ne visus. Aplinkinių gatvių gyventojai pasipiktinę. Tiesa, ne tiek pačiais statytojais, kiek – Vilniaus miesto savivaldybe.

Piktinasi dėl blogėsiančios gyvenimo kokybės

„Kalbėjome su teismo ekspertu. Deja, naujas kvartalas Siesikų g. pažeidžia teisės aktus. Šioje teritorijoje negalima didinti užstatymo intensyvumo ir aukštingumo, nes sklypas patenka į Gamtinio karkaso ir urbanizuotų teritorijų Neries pakrančių, pašlaičių ir paslėnių pagrindinėje miesto dalyje sąveikos zoną. Šiai zonai nustatyti apribojimai – nedidinamas gyvenamųjų, verslo ir pramonės zonų užstatymo intensyvumas, o tai reiškia, kad Projektinių pasiūlymų rengimo užduotis prieštarauja Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano iki 2015 metų sprendiniams, t.y. užstatymo intensyvumas mažiausiai 4 kartus viršija leistiną.

Be to, eksperto nuomone, daugiaaukščių pastatų atsiradimas turės neigiamos įtakos greta esančio Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio vizualinei aplinkai (Bendrajame plane numatyta Želvos g. – Deltuvos g. aplinkoje stiprinti žalią vizualinę jungtį tarp Paribio g. šlaitų ir Šeškinės šlaitų), bei gretimo individualių sklypų savininkų gyvenimo kokybei (greta 1–2 aukštų gyvenamųjų namų kvartalas)“, – taip trumpai apie visą situaciją 15min papasakojo Senosios Šeškinės bendruomenės atstovė Eglė Mirončikienė.

Prieš kelias savaites įvyko projekto viešasis aptarimas, o bendruomenė pateikė savo pastabas, su kuo nesutinka. Tačiau projekto rengėjai jas atmetė, paaiškindami, kad arba reikalavimai neturi pagrindo, arba į juos jau atsižvelgta.

Statomas naujas „perkūnkiemis“, – sakė E.Mirončikienė

Tačiau gyventojai nelinkę sutikti. Anot E.Mirončikienės, jų gyvenimo sąlygos neabejotinai pablogės, nes atsiradę beveik 400 naujų butų lems, kad čia važinės dar kokie 600–800 naujų automobilių. O jau dabar tranzitinis eismas daliai žmonių varo neviltį – pasiskirstę laikus gyventojai patys stebi Kelių eismo taisykles pažeidinėjančius vairuotojus, fotografuoja jų numerius, siunčia informaciją policijai, kadangi čia nepaisoma stovinčių kelio ženklų.

„Statomas naujas perkūnkiemis“, – atsiduso E.Mirončikienė ir užtikrino, kad gyventojai nusiteikę keliauti į teismus.

M.Pakalnis: elgiamės teisingai

Mindaugas Pakalnis, Vilniaus miesto vyr. architektas, tvirtina, kad miesto Bendrajame plane, pagrindiniame brėžinyje, yra numatyta, kad tai yra „intensyvaus užstatymo gyvenamoji teritorija“. „Buvo kiti brėžiniai – gamtinio karkaso, tai ten buvo pažymėta, kad teritorija svarbi ir gamtiniam miesto karkasui. Iš to gimė labai daug spekuliacijų. Kadangi matome, kad ten buvo pramonės įmonių, teritorija yra prie didelio transporto mazgo, tai toje vietoje statyti mažaaukščius namukus būtų nedovanotina vien dėl aplinkinės infrastruktūros išvystymo. Todėl mes vadovaujamės pagrindiniu Bendrojo plano brėžiniu ir gavome patikinimus iš teisininkų, kad elgiamės teisingai“, – kalbėjo miesto Plėtros departamento vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Siesikų g. 14
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Siesikų g. 14

Tačiau jis tvirtino suprantąs ir bendruomenės argumentus: bendruomenė turi savų lūkesčių ir problemų, gyventojams akis bado rytinis tranzitas, kai visi šia gatve važiuoja žemyn. „Jie bijo, kad toje vietoje atsirandantis naujas kvartalas dar pablogins situaciją. Mes siekiame, kad tas naujasis kvartalas pagerintų situaciją, todėl labai sunkiai ginčijamės su teritorijos vystytoju, kaip jis turi įrengti savo infrastruktūrą, kad nepakenktų aplinkiniams gyventojams, o priešingai – nukirstų tą žiurkių kelią iš Šeškinės į Žvėryną. Ten stovi ženklai, bet visi važiuoja“, – kalbėjo M.Pakalnis.

Jie bijo, kad toje vietoje atsirandantis naujas kvartalas dar pablogins situaciją. Mes siekiame, kad tas naujasis kvartalas pagerintų situaciją, – kalbėjo M.Pakalnis.

Sudėtinga šioje vietoje ir su pėsčiųjų judėjimu. Anot M.Pakalnio, šią vietą iš Ozo ir Ukmergės g. sankryžoje esančių viešojo transporto stotelių pasiekti pėsčiomis sudėtinga. Šiuo metu problemą priversti spręsti kelių ar keliolikos individualių namų gyventojai, tačiau pastačius naująjį daugiabučių kvartalą, tai palies kur kas daugiau gyventojų. Todėl statytojus norima įpareigoti pėsčiųjų takus nutiesti, o ne palikti šią problemą spręsti miestui.

„Mes galvojame, kaip padaryti, kad būtų išspręsta ir dėl pėsčiųjų priėmimo, kad pagerėtų atvažiavimas viešuoju transportu. Nes tiems gyventojams, kurie gyvens naujuose namuose, dvi stotelės iki miesto centro. Ideali galimybė naudotis viešuoju transportu“, – įsitikinęs M.Pakalnis.

Anot miesto vyr. architekto, architektūriniai pasiūlymai yra gana įdomūs, namai laipsniškai mažėja einant individualių gyvenamųjų namų link. „Svarstė ir Architektų sąjunga, niekas nematė, kad ten darkomas kraštovaizdis, ar yra kažkokių problemų. Mes žiūrime progresyviai-pozityviai į tą kvartalą, bet dar galutinai pritarę nesame“, – užtikrino M.Pakalnis.

Teritorijos vystytojai įsipareigojo ir tvarkyti želdynus aplink būsimąjį kvartalą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Siesikų g. 14
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Siesikų g. 14

Pirko sklypą statyboms

Šis sklypas anksčiau priklausė buvusiai Seimo narei Vilijai Filipovičienei. Kaip 15min skelbė 2016 m. birželio vidury, už sostinėje, netoli „Akropolio“ esantį sklypą Siesikų gatvėje ir ten esančius statinius su „Icor“ susijusi bendrovė „Prime Capital“ V.Filipovičienei paklojo 2,24 mln. eurų.

Sklypo plėtros ėmėsi „Icor“ nekilnojamojo turto vystymo kompanija „Realco“, kuri čia planuoja statyti 6 daugiabučius su 384 butais. Kiek investuos į naują „Žvėryno panoramos“ projektą, bendrovė kol kas neskelbia, nes „projektas ankstyvoje koncepcijos stadijoje“. „Realco“ pardavimų vadovas Marijonas Chmieliauskas nuo pat pradžių teigė, kad sklype esantys statiniai įmonės itin nedomina. Ten buvo suplanuotas naujas gyvenamųjų namų kvartalas.

„Pagrindinis projekto išskirtinumas yra vieta. Projektas yra ant kalno šalia Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio. Projektas bus orientuotas į vidutinę ir aukštesnę klases. Iš aukštesnių aukštų atsivers gražūs vaizdai ir viršutiniuose aukštuose planuojame įrengti terasas. Ten bus ne visiškai premium projektas. Bet apačioje, kadangi daug butų ir tų namų nemažai, bus ir ekonominės klasės, mažesnių butų. Tikrai nepretenduojame į visiškai prestižinę klasę, atsižvelgiame į pastatų vietą“, – sakė M.Chmieliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius