-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kačerginėje atgyja tarpukario vilos

Prie Kauno esančioje Kačerginėje atgyja tarpukariu statytos vilos – vieną savo lėšomis sutvarkė jauna šeima, o kitą rekonstruoja rajono savivaldybė. Siekiama, kad Kačerginė, Kulautuva ir dalis Zapyškio miestelio taptų kurortais, tai esą padėtų išsaugoti jų grožį ir turtingą paveldą.
Kačerginės vila
Kačerginės vila / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Gydytojo, Lietuvos kariuomenės brigados generolo Prano Vaiciuškos vila, statyta tarpukariu, prieš kelerius metus buvo avarinės būklės.

Dabar važiuojant J. Janonio gatve Kačerginėje, vila atsiveria visu grožiu. Kaunietis Algirdas Pukis, „Panoramoje“ pamatęs reportažą, kad griūvančią vilą savivaldybė parduoda aukcione, nusprendė ją apžiūrėti. Pasak A. Pukio, jį su žmona sužavėjo Kačerginė, tad vilą pora nusipirko. Ir tokio žingsnio niekada nesigailėjo – gyvena čia tris mėnesius ir kraustytis niekur nenori, bent kol vaikai užaugs. Vila yra kultūros vertybių registre, todėl parengti projektą ir namą rekonstruoti užtruko trejus metus.

„Tenka kartais susidurti su statybomis, tai ten projektai paprastai apie pusę metų trunka, o čia apie pusantrų metų derinimas. Mums užtruko tokie dalykai, kaip polichrominiai tyrimai, turėjo ateiti ekspertai, su tokiais šepetėliais pasižiūrėti, kokios spalvos buvo, atrinkti dešimt praeitų spalvų istorinių, tada pagal tą nuspręsti, kokia spalva dažyti fasadą ir panašiai“, – pasakoja vilos šeimininkas.

Naujieji vilos šeimininkai buvusią pastato struktūrą atkūrė pagal ikonografinę medžiagą, išsaugojo daug autentiškų elementų, pavyzdžiui, originalius laiptus namo viduje.

„Pastatas ir pagal savo dydį, ir pagal savo ambicijas – tas bokštas, smailė, būdingas tarpukariui, jau kažkokios aukštesnės klasės žmonių gyvenamo arba vilos tipo pastatas. Kačerginė jau tarpukariu tapo kurortiniu, ganėtinai prestižiniu miesteliu“, – sako architektas Rimantas Giedraitis.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./V.Rėklaičio vila
Kauno rajono savivaldybės nuotr./V.Rėklaičio vila

Toje pačioje gatvėje tvarkoma ir dar viena tarpukario vila. Joje vasaras leisdavo inžinierius Viktoras Rėklaitis. Vilai sutvarkyti Kauno rajono savivaldybė skyrė per 150 tūkst. eurų, čia įsikurs seniūnija ir Kačerginės turizmo informacijos centras. Siekiama, kad miestelis gautų kurorto statusą.

„Mes įneštume didesnes garantijas, kad šita graži erdvė būtų tokia ir toliau, su miškais, su vandens, dviračių takais, su gydymo paslaugomis ir būtų apribota galimybė statyti pramoninės paskirties objektus“, – tikina Kauno r. meras Valerijus Makūnas.

Savivaldybė siūlo kurortais paskelbti ir Kulautuvą bei dalį Zapyškio. Sprendimą vyriausybė turėtų priimti dar šiais metais.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://www.lrt.lt/mediateka/irasas/103672?embed

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius