-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pastatytame daugiabutyje šiluma žiemą kainuos 10 eurų per mėnesį

Nekilnojamojo turto plėtotojai pradeda statyti aukštesnės energinės klasės daugiabučius. Kaune, Aukštųjų Šančių mikrorajone, sertifikuotas pirmasis A+ energinės klasės daugiabutis. Plėtotojai sako, kad susidomėjimas tokiais namais yra. Vis dėlto nekilojamojo turto brokeriai tvirtina, kad renkantis naują būstą žmonėms už energinę klasę kol kas svarbesni kiti kriterijai.
A+ energinės klasės daugiabučio Kaune vizualizacija
A+ energinės klasės daugiabučio Kaune vizualizacija

„A energinės klasės pastatai naudoja mažai energijos (šilumos, elektros ir t.t.). Be to, lyginant su B klase, šildymas ir šildymo įrenginių eksploatacija A+ daugiabutyje yra 20 kartų pigesnis“, – sako bendrovės „KA projektai“ vadovas Andrius Kirklys.

Daugiabutį Kaune sertifikavęs specialistas, teigia, kad tai yra ketvirtas daugiabutis Lietuvoje, kuriam išduotas tokios aukštos klasės energinio naudingumo sertifikatas. Pasak jo, šis namas išsiskiria aukštos kokybės medžiagomis, akustika, langais bei sandaria pastato konstrukcija.

A+ energinės klasės daugiabutis Kaune
A+ energinės klasės daugiabutis Kaune

„Dėl didelio sandarumo ir įdiegtos rekuperacinės sistemos, name oras bus švaresnis. Vasarą nebus tvanku, o žiemą – sausa“, – sako A. Kirklys ir priduria, kad tokiame name užtikrinamos komfortiškos sąlygos.

Be to, jis atkreipia dėmesį, kad A klasės pastatams, kitaip nei žemesnės klasės, turi būti tikrinamas sandarumas.

„B ir žemesnėms energinėms klasėms testavimas nėra privalomas. Pastačius B klasės namą, galima deklaruoti, kad jis šiltas, o iš tiesų kiauras kaip rėtis. O A klasės pastatuose taip nebus, nes jiems privalomi natūriniai testai“, – kalbėjo pastatus sertifikuojantis specialistas.

Norėjo įrodyti, kad pastatyti nesunku

Daugiabutį stačiusios nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Būstuva“ direktorius Edvardas Galvanauskas paklaustas, kodėl nusprendė statyti tokį daugiabutį sakė, kad nors pelnas sumažėja, šiuo projektu apeliuoja į tuos, kurie teigia, kad šiuo metu neįmanoma statyti aukštesnės energinės klasės būstų.

„Mes norėjome parodyti, kad nėra sunku pastatyti A+ energinės klasės daugiabutį, jau nekalbant apie A. Norėjome parodyti Lietuvai, Aplinkos ministerijai ir visiems, kurie aiškina, kad nepasiruošę, kad tai nesudaro ypatingų problemų“, – kalbėjo E. Galvanauskas.

Anot jo, lyginant su B energinės klasės pastatais, norint pasiekti A klasę, namo statybos pabrangsta 15–30 proc. Panašiai pabrangsta ir būsto kaina: įrengto buto kaina naujajame daugiabutyje siekia 1550–1600 eurų už kv. m. Tuo tarpu nekilnojamojo turto agentūros „RE/MAX“ pateikiamais duomenimis, naujos statybos buto kaina su daline apdaila šiame rajone siekia 1100–1500 eurų už kv.m.

A+ energinės klasės daugiabučio Kaune vizualizacija
A+ energinės klasės daugiabučio Kaune vizualizacija

Teigiama, kad šildymo sąnaudos naujajame daugiabutyje žiemą turėtų siekti apie 10–15 eurų per mėnesį.

E. Galvanauskas pasakojo, kad šiuo metu „Būstuva“ rezervavo 25–30 proc. butų. Tikimasi, kad šiais metais ir likę bus išparduoti.

Būsto kaina ne visiems įkandama

Nors projekto plėtotojai teigia, kad tradiciniai kriterijai renkantis būstą jau praeityje, tačiau nekilnojamojo turto brokeriai priešingos nuomonės.

„Ganėtinai retai pasitaiko, kad klientai kaip vieną iš kriterijų įvardytų būtent A+ klasę. Dažniausiai jie ieško tiesiog naujos statybos būsto. Klientai dažniausiai pabrėžia tradicinius kriterijus renkantis būstą: plotas, vieta, namo tipas“, – sako „RE/MAX Elite Group“ vadovės asistentė Ieva Riaubaitė.

A+ energinės klasės daugiabutis Kaune
A+ energinės klasės daugiabutis Kaune

Anot jos, retas kuris žino, kas yra ta energinė klasė. Be to, tokio būsto kaina ne visiems įkandama.

„Ne kiekvienas žmogus žino, kas yra ta A energinė klasė. Antra, tokių būstų kaina yra didesnė. Dauguma žmonių Lietuvoje atsižvelgia į kainą ir nesureikšmina fakto, kad vėliau gyvenimo sąnaudos bus mažesnės“, – mano vadovės asistentė.

Anot jos, perkantiems aukštesnės klasės būstus rūpi išlaikymo sąnaudos, jie investuoja į ateitį.

„Naudą A+ energinio naudingumo klasės būstuose įžvelgiantiems klientams svarbi statinių kokybė, aplinka, kaimynystė. Dažniausiai, tai – pasiturintys asmenys, kurie nori ir gali investuoti į geresnę bei kokybiškesnę ateitį“, – sako specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius