-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservatoriai žmones į kaimą siūlo vilioti nemokamais sklypais

Keletas Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovų Seime sukūrė planą, kaip padėti būstą įsigyti norintiems, bet to padaryti neišgalintiems žmonėms. Konservatoriai tokiems žmonėms siūlo pirkti namą kaime ir sako, kad tokiu atveju valstybė galėtų padengti iki trečdalio pirkinio kainos, praneša „TV3 žinios“.
Avietės
Avietės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dar vienas parlamentarų pasiūlymas – žmones į kaimą vilioti nemokamais sklypais, ant kurių šie galėtų pasistatyti savo būstą.

„Toks paradoksas yra: bedarbystė regionuose didesnė nei didmiesčiuose, bet kai klausi verslininkų, ar yra pajėgių žmonių dirbti darbą, kuris yra jiems reikalingas, tada supranti, kad darbo jėgos trūksta. (…) Reikia skatinti jaunas šeimas kurtis regionuose“, – „TV3 žinioms“ sakė vienas idėjų autorių Laurynas Kasčiūnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Toks pasiūlymas nenudžiugino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų. Šie teigia, kad panašią idėją yra įrašę į savo programą, tik dar nenutarė, kaip tai įgyvendins.

„Tai ne visiškai sąžininga. Daroma politinė reklama iš tų dalykų, kurie pas mus programoje yra įrašyti. Mes tą planuojame daryti, tik nepadaroma tas iš piršto. Reikia suskaičiuoti, suplanuoti“, – „TV3 žinioms“ sakė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Mūsų priemonių plane numatytas pirmo būsto jauniems žmonėms skatinimas ne mieste. Turime surasti modelį ir esame paieškose, kokiu būdu tai kompensuoti“, – panašiai kalbėjo ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Dabar pretenduoti į pirmam būstui įsigyti skiriamą paramą gali ne tik kaime namus pirkti norintys žmonės, ir ši parama yra mažesnė. Į 10 arba 20 proc. kompensaciją už būstą ar namą gali pretenduoti našlaičiai, iki 1300 eurų per mėnesį pajamas gaunančios šeimos arba neįgalių ar mirusių artimųjų turinčios šeimos. Galutinį sprendimą dėl paramos skyrimo priima bankas.

2016 m. valstybės parama būstui pirkti buvo skirta 520 šeimų. Tai du su puse karto daugiau negu 2015 m., kai parama būstui pirkti buvo skirta 220 šeimų.

Daugelis prašiusių paramos pirmam būstui prašė paramos būstui mieste, o ne kaime. 70 proc. gavusių paramą būstui pirkti pernai buvo jaunos šeimos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius