-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panerių g. 15 namas laukia naujos aukos: prieš trejus metus nukritęs balkonas pražudė moterį, dabar byra lubų plytos

Prieš daugiau nei trejus metus, 2013-ųjų birželio 25-ąją, Vilniaus Panerių gatvės 15-as namas išgarsėjo. Tiesa, priežastis – liūdna, nes tądien nukrito šio namo balkonas su jame stovėjusia moterimi. 85-erių senutė mirė. Dabar šio namo viršutinio aukšto laiptinėje krenta plytos. Remontu turėtų rūpintis butų savininkai, tačiau vieni nieko nenori, o kiti neišgali mokėti tūkstantinių sumų.
Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje
Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus Panerių gatvės 15 name gyvenanti ponia Rozalija vieną dieną ne juokais išsigando. Sunkiai serganti ir dažniausiai laiką namuose leidžianti moteris stovėjo trečiojo aukšto laiptinėje prie lango, per kurį mėgsta stebėti namo kiemą, kai staiga jai ant galvos pabiro lubų tinkas.

„Nelabai aš greita, bet spėjau pasitraukti. Ir tada nukrito dvi plytos“, – vis dar jaudinasi moteris, prisimindama prieš kelias dienas nutikusią situaciją.

Byra tinkas ir plytos

Ir iš tiesų – vaizdas trečiajame šio namo aukšte vargu ar ką suviliotų apsigyventi viename iš jo butų. Rozalija tvirtina, kad tinkas mėtėsi po visą laiptų aikštelę, bet ji pati kaimynų šluota bandžiusi apsišluoti. Moteris tikina pasigedusi ir namą administruojančios bendrovės „Naujamiesčio būstas“ darbuotojų dėmesio, nors pastariesiems apie įvykį pranešusi dar savaitgalį. „Bet niekas čia nebuvo atvažiavęs, nieko nemačiau“, – tikino Panerių g. 15 gyventoja.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje
Vidmanto Balkūno/15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje

Vis dėlto bendrovės direktorius Raimondas Lisauskas 15min užtikrino, kad specialistai name jau apsilankė, situaciją įvertino, suskubta imtis priemonių: „Pirmiausia noriu patikslinti ir nuraminti – lubos tikrai šio namo bendrose patalpose negriūva. Operatyviai į įvykio vietą nuvykę mūsų specialistai užfiksavo, kad iš pleištinės sąramos virš 3 aukšto laiptinės lango iškrito dvi plytos. Administratorius jau užsakė sąramos sutvirtinimo-išramstymo darbus.“

Direktoriaus teigimu, šio daugiabučio būklė tikrai prasta.

„Rūpindamiesi bendrosiomis namo konstrukcijomis dar prieš balkono griūtį, 2012 ir 2013 metais, gyventojams siūlėme atlikti kapitalinį stogo, fasado, balkonų, galerijų remontą. Abu kartus gyventojai kategoriškai nepritarė siūlomiems remonto darbams. Tik po balkono griūties, 2013 m. lapkritį, surinkimo metu, pagaliau gyventojai pritarė balkonų ir galerijų kapitaliniam remontui. 2014 m. pirmą pusmetį darbai buvo atlikti“, – pasakojo R.Lisauskas.

Tačiau tame pačiame susirinkime gyventojai nutarė atidėti stogo ir fasado remonto darbus iki 2015 m. Šių metų vasarą, gavęs rangovų pasiūlymus fasado ir stogo remonto darbams, namo administratorius kvietė daugiabučio įgaliotinius dalyvauti rangovų vertinime pildant protokolą. Deja, anot „Naujamiesčio būsto“, nė vienas gyventojas į bendrovės kvietimus neatsiliepė.

Gyventojams mažai kas rūpi

„Mūsų pastangomis šiame name kelis kartus tvarkėme kiaurą stogą, atlikome kitus smulkius remonto darbus. Noriu pabrėžti, kad didesnės apimtiems darbams būtinas gyventojų sutikimas, tačiau, kaip jau minėjau, gyventojai vangiai rūpinasi savo turto priežiūra“, – tvirtino R.Lisauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje
Vidmanto Balkūno/15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje

Ponia Rozalija irgi svarsto, ar tikrai reikėję keisti balkonus, tvarkyti stogą, atlikti kitus darbus, kas esą kiekvienam butui kainavo tūkstančius ir gyventojai už darbus vis dar moka.

„Gerai, kad mes pasikalbėjome su direktoriumi, ponu Lisausku, ir mums sumažino perpus mokestį, mokėsime tiesiog ilgiau, bet ne po 100, o po 50 eurų per mėnesį. Bet aš manau, kad reikėjo tiesiog griauti šitą namą, o gyventojus perkelti kur nors kitur“, – apie tai, kad namo neverta remontuoti, svarstė gyventoja.

Kita kieme sutikta šiame name gyvenanti moteris, paklausta, ką mano apie byrantį pastatą, tik numojo ranka. Esą tik kaimynė iš trečiojo aukšto ir yra viskuo nepatenkinta, nes situacija nesanti tokia jau tragiška.

Galėjo gauti paramą

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento laikinoji Būsto administravimo skyriaus vedėja Zina Keršienė taip pat patvirtino, kad patikrinimas šiame name po gyventojos skundo atliktas, nustatyta, jog trečiajame pastato aukšte iš sąramos iškrito dvi plytos. Jos teigimu, atlikti laikini sutvirtinimai (antradienio popietę jų nebuvo, – red. past.), artimiausiu metu bus suremontuota ir pati sąrama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje

„Vilniaus miesto savivaldybės specialistai artimiausiomis dienomis patikrins, ar tinkamai administratorius vykdo techninę namo priežiūrą. Nustačius pažeidimus gyvenamojo namo administratorius privalės nedelsiant juos pašalinti“, – teigė Z.Keršienė.

Pasak laikinosios Būsto administravimo skyriaus vedėjos, po balkono avarijos 2013 m. buvo atlikti visų balkonų, galerijų kapitalinio remonto darbai, sutvirtintos rūsio perdangos.

Gyventojai tų pačių metų pabaigoje turėjo šansų gauti paramą. Gruodį buvo pasirašyta Partnerystės dėl projekto „Daugiabučių namų modernizavimo skatinimas, II etapas“ įgyvendinimo ir bendradarbiavimo dėl energetinio efektyvumo didinimo programų įgyvendinimo savivaldybėje sutartis bei patvirtintas 211 daugiabučių namų sąrašas, kuriame Panerių g. 15 namas atsidūrė 194 vietoje, tačiau investiciniam projektui pritarta nebuvo.

Patalpos rūsyje – savivaldybės

Tad stebuklingų sprendimų, kaip galima būtų namą suremontuoti, nei namo administratoriai, nei Vilniaus savivaldybė neturi. Esą viskas priklauso nuo pačių gyventojų, o kol kas jų iniciatyvos tvarkant daugiabutį – trūksta.

Šiame name yra ir savivaldybei priklausančių patalpų. Vienas butas jau yra parduotas, o spalį aukcionuose pirkėjų laukia dar du – Panerių g. 15-17 (pradinė kaina yra 17 tūkst. eurų) ir Panerių g. 15-18 (pradinė kaina – 18 306 eurų). Abu butai yra namo rūsyje, avariniai. Pirmojo plotas – 64,88 kv. m, antrojo – 49,02 kv. m, pastarasis dar ir savavališkai užimtas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Neprižiūrimas ir pavojingas aplinkiniams namas sostinės Panerių gatvėje
Vidmanto Balkūno/15min nuotr./Sandėliukai Panerių g. 15 kieme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius