-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dovana vilniečiams: pradėti Vrublevskių bibliotekos rekonstrukcijos darbai

Pradėti Vilniuje esančios Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos atnaujinimo darbai. Planuojama per trejus metus rekonstruoti avarinės būklės pastato fasadą ir vidų. Iš viso darbai atsieis 15,5 mln. eurų.
Rekonstruojama Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka
Rekonstruojama Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Darbus atlieka statybų bendrovė „Panevėžio statybos trestas“ (PST), kuri gegužės pabaigoje laimėjo valstybinės įmonės „Lietuvos paminklai“ skelbtą Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos ir knygų saugyklos rekonstrukcijos darbų konkursą. Iš viso atnaujinimo darbai atsieis 15,52 mln. eurų.

Už projektą atsakingos bendrovės „Archinova“ vadovas ir architektas Antanas Gvildys 15min pasakojo, kad senasis Vrublevskių rūmų korpusas bus restauruojamas, o naujasis rekonstruojamas.

„Kadangi bibliotekos saugyklos pastatas buvo avarinės būklės, todėl, pagal projektą, bus stiprinamos pagrindinės konstrukcijos, išorinės sienos bus atstatomos ir permūrijamos taip, kaip buvo anksčiau. Taip pat vidaus įranga bus pakeista pritaikant ją saugyklų pastatui pagal šiuolaikines technologijas. Pastato architektūra ir tūris išliks tokie patys, sienos bus atstatytos tokios, kokios buvo suprojektuotos“, – teigė jis.

„Archinova“/Pradėti Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos atnaujinimo darbai
„Archinova“/Pradėti Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos atnaujinimo darbai
„Archinova“/Pradėti Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos atnaujinimo darbai
„Archinova“/Pradėti Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos atnaujinimo darbai

A.Gvildžio teigimu, rekonstrukcijos darbai pradėti prieš keletą mėnesių, kai iš saugyklų buvo iškraustytos knygos. Kiek truks pastato atnaujinimas, jis tiksliai negalėjo pasakyti – darbai gali trukti kelerius metus.

„Nežinau, kaip bus su finansavimu, jis išdėstytas per keletą metų. Pirma bus rekonstruota saugykla, o po to – pati biblioteka. Manau, kad saugykla per porą metų turėtų būti rekonstruota“, – tikino jis.

PST vadovas Dalius Gesevičius 15min teigė, kad biblioteka turėtų būti rekonstruota per trejus metus, tačiau kiek tiksliai darbai truks, „priklausys nuo finansavimo“.

Prieš Kalėdas žymus architektas Audrius Ambrasas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotraukas, kuriose matoma nuardyta bibliotekos siena. Tačiau A.Gvildys ramina architektų bendruomenę, mat siena bus atstatyta pagal originalų projektą.

„Išorinė siena yra pradėta griauti, nes ji stovi ant įlinkusių konstrukcijų ir plytos ten yra suglemžtos. Ji bus išardyta ir iš naujo permūryta tokia pati. Projektas buvo parengtas dar 2013 metais ir tiesiog visi pamiršo. Pagal projektą, pastato išorinė dalis iš esmės nesiskirs nuo dabar esančios“, – pasakojo jis.

Rekonstruojamos bibliotekos ir saugyklos plotas siekia 9,1 tūkst. kv. metrų.

XIX amžiaus pabaigoje statyti grafų Tiškevičių rūmai pastarąjį kartą buvo atnaujinami 1926–1931 metais, pritaikant juos bibliotekos reikmėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius