-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės taryba: stadiono „Žalgirio“ stadione neturi būti

Nugriauto „Žalgirio“ stadiono teritorijoje neturėtų išlikti reikalavimų statyti futbolui pritaikytą stadioną. Vilniaus miesto taryba antradienį pritarė rezoliucijai, pagal kurią keičiant sostinės bendrąjį planą minėtoje teritorijoje atsisakys numatyto prioritetinio sporto ir pramogų objekto – nacionalinio „Žalgirio“ futbolo stadiono su daugiafunkciu kultūros ir pramogų centru.
Žalgirio stadiono teritorijoje  statomas viešbutis „Marriott“
Žalgirio stadiono teritorijoje statomas viešbutis „Marriott“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dabar galiojančiuose teritorijų planavimo dokumentuose yra susidariusi dviprasmybė, mat sostinės bendrajame plane išlikęs reikalavimas buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje pastatyti futbolo areną, o detaliajame plane – ne.

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas, Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis Taryboje sakė, kad šis sprendimas palengvins bendrojo plano rengimą.

„Siekiant, kad šioje vietoje būtų sklandesnis bendrojo plano rengimas ir būtų galima skatinti investicijas į tos teritorijos spartesnį atsinaujinimą, buvo pasirinkta rezoliucijos forma patvirtinti savivaldybės nusistatymą, kad šioje vietoje nebeliks sporto paskirties objekto, o ji taptų daugiafunkciu miesto centru“, – kalbėjo miesto vyr. architektas.

Miestas gaus viešąją erdvę

Anot M.Pakalnio, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner RE“ buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje yra įsipareigojusi įrengti 1,5 ha ploto viešųjų erdvių, iš kurių trečdalis bus žaliosios zonos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

„Rengiant detaliojo plano keitimą buvo deramasi su vystytoju dėl jo prisidėjimo prie Vilniaus miesto plėtojimo. Buvo sutarti keli esminiai dalykai. Vienas jų – įvardintas viešų erdvių kiekis, kurį vystytojas turėtų įrengti šioje teritorijoje. Iš turimų 6 ha apie 1,5 ha bus miesto viešos erdvės, iš kurių trečdalis numatytos neužstatyti, t. y. ten bus natūralūs želdynai. Taip pat vystytojas yra įsipareigojęs adekvačiai prisidėti prie miesto infrastruktūros plėtros ir įrengti tose teritorijose socialinę, sporto ir rekreacinę infrastruktūrą. Taip pat numatytas įsipareigojimas, atsižvelgiant į sudėtingą transporto situaciją, riboti automobilių stovėjimo vietų skaičių“, – kalbėjo jis.

Anot jo, šis sprendimas leis lengviau parengti teritorijos bendrojo plano sprendinius.

Miesto mero Remigijaus Šimašiaus teigimu, iki šiol visi statybos leidimai buvo išduodami taip, kad būtų išlaikyta galimybė ten pastatyti sporto paskirties statinį. Naują Vilniaus bendrąjį planą ketinama priimti 2017 metų pabaigoje arba 2018 metų pradžioje. Priimta rezoliucija teisinės galios neturės, ja išreiškiama sostinės valdžios pozicija.

„Savivaldybė visada laikėsi tokios pozicijos, kad kol kas bendrajame plane yra stadionas, nors detaliajame nėra. Tokia dviprasmybė buvo iš ankstesnių laikų palikta. Todėl buvo išduodami visi leidimai statyti namus tiek, kiek tai netrukdo potencialiai naujam stadionui atsirasti. Kol kas tai nesikirto su plėtotojų interesais, nes jų eiliškumas toks ir buvo. Bet natūralu, kad plėtotojas turi kitų planų ir ši rezoliucija, nors neturi teisinės galios, bet bent jau išreiškia tarybos valią dėl būsimo bendrojo plano“, – prieš Tarybos posėdį žurnalistams sakė R.Šimašius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žalgirio stadiono teritorijoje  statomas viešbutis „Marriott“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žalgirio stadiono teritorijoje statomas viešbutis „Marriott“

Šis bendrojo plano pakeitimas yra viena iš susitarimo tarp bendrovės „Hanner RE“, miesto valdžios ir valstybinę žemę administruojančios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) dalių.

Vasario pabaigoje NŽT pranešė, kad vykdydama prokurorų nurodymą, pranešė bendrovei „Hanner RE“ apie ketinimą nutraukti valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį. Prokurorų teigimu, sklypai buvo išnuomoti ne aukcione, todėl ši žemė gali būti naudojama tik pagal įteisintą jos paskirtį – stadiono veiklai.

Kovo pradžioje NŽT ir bendrovė sutarė, kad bus keičiamas buvusio „Žalgirio“ stadiono Vilniuje detalusis planas ir jame bus numatyta erdvė stadionui, todėl sklypo nuomos sutartis nebus nutraukiama. Tuomet „Hanner RE“ vadovas Arvydas Avulis teigė stadiono šioje teritorijoje statyti neketinantis, nes tikisi, kad miesto valdžia pakeis bendrąjį planą, kuriame jau nebus reikalavimo statyti stadioną.

Šiuo metu „Hanner RE“ 8 ha teritorijoje stato 20 mln. eurų vertės „Marriott“ viešbutį, balandžio pradžioje pradėjo 25 mln. eurų vertės verslo centro statybas, vėliau ketinama pradėti statyti ir daugiabučius. Iš viso į šios teritorijos plėtrą, kur numatyta viešbučio, verslo centrų bei gyvenamųjų namų statyba, planuojama investuoti daugiau nei 200 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius