-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa: į provinciją nepavyko privilioti tik vieno specialisto

Didieji verslininkai ragina nesibaiminti provincijos – joje galima rasti pigesnės, bet pakankamai kvalifikuotos darbo jėgos, trūkstamų specialistų prisivilioti iš kitur, o ir gyvenimo kokybė – kitokia nei didmiesčiuose. Sunkiau bus nebent tiems, kurie orientuojasi į vietos rinką, pavyzdžiui, kepa bandeles, o aptarnaujantieji kitus verslus gali sėkmingai dirbti tiek sostinėje, tiek šalies pakraštyje, įsitikinęs bendrovės "Rokiškio sūris" valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.
Dalius Trumpa
Dalius Trumpa / Stop kadras

Šį rudenį jis dalyvavo LRT televizijos ir SEB banko projekte „Lietuva gali“, skirtame verslui regionuose skatinti.

Dalius trumpa: „Provincijoje – nepabijokime to žodžio – matau didelį potencialą. Reikia nebijoti ten kurti verslą, kuris aptarnautų kitus verslus Lietuvoje. Galima pradėti ir nuo mažų apimčių.“

Penki patyrę ir daug pasiekę verslininkai kartu su banko ekspertais sutiko konsultuoti savo gimtuose kraštuose įsikūrusias įmones, kad padėtų joms ne išgyventi, bet augti ir tapti geriausiomis.

„Rokiškio sūrio“ vadovas tapo ekologiško aliejaus gamintojų Ievos ir Tomo Malukų, kurie, metę darbus biuruose Vilniuje išvažiavo dirbti gidais į Artimuosius Rytus, o grįžę suprato nebenorintys gyventi mieste bei persikėlė į Rokiškio rajoną, konsultantu.

Jo įsitikinimu, projektas jauniems verslininkams, kurie spaudžia aliejų ir gamina iš jo kosmetiką, buvo nemažas postūmis. „Lietuva gali“ ne tik padrąsino sutuoktinius žengti į priekį pasirinktoje srityje, bet ir savotiškai drausmino – rodydamiesi visai šaliai, esą nebegalėjo nuleisti rankų.

„Buvau maloniai nustebintas šių žmonių idėjos, ryžto ir tikėjimo tuo, ką daro. Norėčiau, kad tokių būtų daugiau. Mano nuomone, šis projektas labai sveikintinas greta visos negatyvios informacijos viešumoje“, – kalbėjo D.Trumpa.

Darbo jėga pigesnė, valdžia draugiškesnė

Kalbėdamas apie verslą provincijoje, pašnekovas paminėjo vos vieną bėdą – sunkiau gali būti tiems, kurie orientuojasi į vietos vartojimą.

„Susidaręs ne visai teisingas įspūdis, kad provincijoje sunkiau rasti specialistų.“

„Provincijos miesteliai nėra dideli, palyginti su Vilniumi ar Kaunu, juose rinka mažesnė. Tokiam verslui, kaip kavinė ar kepyklėlė, kur iškepei ir turi iškart parduoti, būtų sudėtingiau, – kalbėjo jis. – Bet jei kalbėtume apie verslą, nukreiptą į eksportą, ne skirtą tiesiogiai aptarnauti vartotoją, dirbantį pagal business to business (angl. verslas verslui) principą, provincija niekuo nenusileidžia didmiesčiams.“

Tuo pačiu D.Trumpa įžvelgė keletą privalumų. Pavyzdžiui, provincijoje darbo jėga ne tokia brangi, nes pragyvenimas kainuoja pigiau, sklandžiau klostosi santykiai su valdžios institucijomis, mat daugelis vieni kitus pažįsta ir šios yra ne vien baudėjos, bet ir pagalbininkės.

„Susidaręs ne visai teisingas įspūdis, kad provincijoje sunkiau rasti specialistų. Galima normaliai pakalbėti su žmogumi, potencialiu darbuotoju, parodyti visus privalumus. Daugiau pliusų gyvenant Rokiškyje nei didmiestyje – pakanka paminėti spūstis, vaikų darželius.

Daugiau niekur Lietuvoje nėra tokios teatriškai išauklėtos publikos kaip Rokiškyje – dėl mūsų festivalių. Turi provincija ką pasiūlyti jauniems specialistams“, – tvirtino pašnekovas.

O ar sunku į provinciją prisivilioti specialistų iš didmiesčių ar kitų miestų? „Mūsų atvejis („Rokiškio sūris“ – red. past.) gal nėra klasikinis. Įmonė didelė, žinoma respublikos mastu, dirba su užsieniu. Pasitaikė tik vienas atvejis, kai kalbėjau su specialistu ir, vos pasakius, kad darbo vieta – Rokiškyje, jis atšovė, kad tai jo nedomina. O šiaip turime ir vilniečių, ir kauniečių, ir iš kitur atvykusių žmonių“, – sakė D.Trumpa.

Vladas Algirdas Bumelis
Vladas Algirdas Bumelis

Vladas Bumelis: Kretinga turėtų būti pramoninis Klaipėdos rajonas

Dar vienas projekto konsultantas – bendrovės „Biotechpharma“ vadovas prof. Vladas Bumelis didiesiems verslininkams siūlo daugiau investuoti regionuose – tai skatintų kitų verslų plėtrą aplink ir trauktų jaunus žmones.

V.Bumelis globojo pajūrio bendrovę „Vasarė“, kuri prekiauja dviračiais, jų detalėmis, maisto papildais, dviratininkų drabužiais ir pan.

Jo manymu, reikėtų aktyviau investuoti regionuose, nekoncentruoti investicijų vien didmiesčiuose. „Miesteliuose atsiranda židiniai, apie juos kuriasi paslaugų, kitų verslų ratas“, – per projekto „Lietuva gali“ pristatymą aiškino verslininkas.

Tačiau V.Bumelis skeptiškai įvertino siūlymus jaunus specialistus versti važiuoti į provinciją – prievarta esą nieko nepadarysime: „Jei norime, kad jauni žmonės važiuotų į regionus, reikia kurti traukos motyvus.

Aš – iš Kretingos. Sako, ten trūksta gydytojų. Nes nėra jokios motyvacijos jaunam žmogui atvažiuoti. (…) Labai gerbiu Klaipėdą, bet sakau: Kretinga turi būti pramoninis Klaipėdos rajonas, o Palanga – gražus kurortinis rajonas.“

Anot V.Bumelio, šalyje puikiai vystosi šeimos verslai, jie turėtų būti valstybės ateitis – vien iš didžiųjų įmonių esą nepragyvensime.

Nekilnojamojo turto kompanijos „Eika“ vadovas Robertas Dargis, gimtuosiuose Mažeikiuose konsultavęs metalo konstrukcijų bendrovę „Aurometa“, savo ruožtu ragino savivaldą skirti daugiau dėmesio verslininkams, žinoti jų rūpesčius ir problemas, telkti potencialą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius