-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 19 /10:30

Didelėje Lenkijos dalyje ir virš Baltijos jūros užfiksuoti GPS signalo trukdžiai – įtaria Rusiją

GSP signalas šią savaitę vėl sutriko virš šiaurinės ir centrinės Lenkijos dalies, praneša Lenkijos radijo „Zet“ interneto svetainė. Tai jau antras toks atvejis per pastarąsias savaites. Šiuo atveju, pasak interneto svetainės, tyrimą pradėjo Švedijos karinė žvalgyba.
Didelėje Lenkijos dalyje užfiksuoti GPS signalo trukdžiai.
Didelėje Lenkijos dalyje užfiksuoti GPS signalo trukdžiai. / „X“ nuotr.

Portalas remiasi portalo gpsjam.com duomenimis, kuriuose nurodoma, kad antradienį GPS signalas buvo trikdomas didelėje šalies teritorijoje.

Portalo cituojamoje interneto svetainėje Sekurak.pl, cituojant Švedijos žiniasklaidą, pranešama, kad vietos žvalgybos tarnyba MUST (Karinės žvalgybos ir saugumo tarnyba) pradėjo tyrimą dėl navigacijos signalo virš Baltijos jūros.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos specialistas, pasirašinėjantis slapyvardžiu Markus Jonsson socialiniame tinkle „X“, teigė, kad GPS signalo trukdžiai pastebimi nuo gruodžio 15 d.

„Manau, kad radau Baltijos trukdžių skleidimo vietą. Kaliningradas, Rusija. Nuo gruodžio 15 d. lėktuvai virš pietų Baltijos jūros nuolat patiria navigacines klaidas. Nubrėžus numanomą maksimalų trukdžių veikimo nuotolį kiekvienai blogo signalo padėčiai, išsiskiria viena sritis: Kaliningradas“, – sausio pradžioje rašė jis.

Kad trukdžiai sutampa su teoriniu Rusijos trikdymo sistemų, esančių Kaliningrado srityje, veikimo spinduliu, pranešė ir portalas Cyberdefence24.co.uk.

„Rusai išbandė elektroninius ginklus Kaliningrade, todėl beveik pusė Lenkijos ir Suvalkų koridorius liko be GPS“, – pažymėjo Jurgenas Nauditas, apie karą Ukrainoje rašantis socialiniame tinkle „X“, turėdamas omenyje strategiškai jautrią teritoriją tarp Baltarusijos ir Kaliningrado palei Lenkijos ir Lietuvos sieną.

Suvalkų koridorius
Suvalkų koridorius

Tuo metu gpsjam.org vadovas Johnas Wisemanas svarstė, kad GPS trukdžiai gali būti sąmoningas bandymas trukdyti arba Rusijos karinės pratybos.

Hibridinio karo rezultatas?

Į šią problemą atkreipė dėmesį ir Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Naujausioje ataskaitoje pažymima, kad didelio masto GPS sistemos sutrikimus, tikėtina, lemia regione veikiančios Rusijos elektroninio karo sistemos.

Ekspertai nurodė, kad išanalizavus duomenis matyti, jog 2023 m. gruodžio 25–27 d. – 2024 m. sausio 10 d. panašus aukštas GPS trukdžių lygis buvo fiksuojamas ir pietinėje Baltijos jūros dalyje bei šiaurės vakarų ir vidurio Lenkijoje.

Švedijos pulkininkas leitenantas Joakimas Paasikivis, kuris cituojamas ataskaitoje, mano, kad situacija dėl GPS trukdžių yra „Rusijos įtakos arba vadinamojo hibridinio karo“ rezultatas. Pasak jo, šalis agresorė jau yra trikdžiusi GPS signalus Šiaurės Europoje, kad nuslėptų savo veiklą Murmansko regione arba sutrikdytų NATO pratybas.

„Tuo pat metu, Rusijos žiniasklaidos duomenimis, nuo 2023 m. gruodžio vidurio Rusijos Baltijos laivyno daliniai Kaliningrado srityje treniruojasi su elektroninės kovos sistema „Borisoglebsk-2“, – rašoma ISW ataskaitoje.

Analitikai pažymėjo negalintys nepriklausomai patikrinti didelio GPS trikdžių lygio priežasties. Tačiau, jų nuomone, Kaliningrado srityje esanti Rusijos elektroninės kovos įranga iš tiesų gali daryti tokį didelį poveikį Lenkijai ir Baltijos regionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius