-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Forbes“: vienintelis Rusijos lėktuvnešis ilgam įstrigęs remontui

Rusijos karinis jūrų laivynas siunčia naujus naikintuvus MiG-29KR kovoti su Ukraina, o tuo tarpu vienintelis jos lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“ tebėra remontuojamas ir neaišku, ar kada grįš į tarnybą, skelbia naujienų svetainė „Forbes“.
Šiuo metu remontuojamas vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“
Šiuo metu remontuojamas vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“ / „Google Maps“ palydovinė nuotrauka

Pasak straipsnio, senas ir nepatikimas „Admirolas Kuznecovas“ nuo 2017 m. yra kapitališkai remontuojamas. Gali būti, kad 58 000 tonas sveriantis senovinis 1980-ųjų lėktuvnešis niekada nebegrįš į kovą.

Rusijos karinis jūrų laivynas gali rasti kitų panaudojimo būdų kai kuriems iš maždaug 22 išlikusių MiG-29KR. Ukrainos gynybos strategijų centro duomenimis, jie buvo dislokuoti Kryme. Iš ten jie esą medžioja Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus.

Naujieji MiG naikintuvai, kurie turi įvairios paskirties potencialą su modernia ginkluote „oras-oras“ ir „oras-žemė“, atlaikė pirmuosius 18 mėnesių 23 mėnesius trukusio Rusijos karo prieš Ukrainą. Galbūt jau praėjusį rudenį iš Sakų oro bazės okupuotame Kryme pakilo mažiausiai du 100-ojo atskirojo jūrų aviacijos naikintuvų pulko naikintuvai MiG-29KR.

Pasak leidinio, šie orlaiviai skraidė kartu su Rusijos karinio jūrų laivyno sunkiaisiais naikintuvais Su-30SM, kurie patruliavo ieškodami vakarinėje Juodosios jūros dalyje plaukiojančių Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivų.

Nuskendus fregatai „Hetmanas Sahaidačnas“, Ukrainos karinis jūrų laivynas nebeturi didelių karo laivų. Vietoj jų ukrainiečiai turi daug raketų, laive ir jūroje esančių bepiločių orlaivių ir greitaeigių mažų laivų.

Kateriais per reidus į Rusijos kontroliuojamą teritoriją gabenamos Ukrainos specialiosios pajėgos. Sprogmenų prikrauti robotai dronai prasiskverbia į uostus, kad atakuotų Rusijos karo laivus.

„Reuters“/„Scanpix“/Apgadintas rusų laivas „Minskas“
„Reuters“/„Scanpix“/Apgadintas rusų laivas „Minskas“

Viršgarsinis naikintuvas prieš mažą katerį gali atrodyti nesąžininga kova, tačiau ukrainiečių įgulos dažnai yra aprūpintos raketomis „žemė-oras“. Rugpjūtį Ukrainos įgula pataikė į Rusijos Su naikintuvą, akivaizdžiai jį apgadindama ir priversdama grįžti į bazę.

„Nenustebkite pamatę daugiau MiG-29KR danguje virš Ukrainos. Kai kurie Rusijos karinio jūrų laivyno MiG-29KR patruliuoja Rusijos Arktyje, tačiau didžioji pajėgų dalis – daugiau nei tuzinas naikintuvų – gali būti skirta karinėms operacijoms“, – rašo laikraštis.

Mažai tikėtina, kad MiG naikintuvai artimiausiu metu skris į „Admirolą Kuznecovą“, nors Kremlius tikisi, kad lėktuvnešis gali grįžti į laivyną dar šiais metais. Gali būti, kad kapitalinis remontas truks iki 2025 m.

Anot „Forbes“, esama tikimybės, kad „Admirolas Kuznecovas“ niekada negrįš į laivyną. Lėktuvnešis turi labai mažai realios kovinės galios – galbūt per mažai, kad pateisintų riziką, kurią įgulai tenka prisiimti kiekvieną kartą, kai senas laivas išplaukia.

Paskutinį kartą, kai 2016 m. „Admirolas Kuznecovas“ buvo dislokuotas prie Sirijos krantų smogti Sirijos sukilėliams, jo oro sparnas dėl gedimų neteko MiG-29 ir Su-33. Tada laivyno vadovybė nusprendė, kad „Admirolas Kuznecov“ nėra saugus.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./„Admirolas Kuznecovas“
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./„Admirolas Kuznecovas“

Gruodžio 22 d. pranešta, kad Murmanske remontuojamame Rusijos laive „Admirolas Kuznecovas“ kilo gaisras. Rusijos gynybos ministerija planuoja perduoti laivą karinėms jūrų pajėgoms ne anksčiau kaip 2024 m.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, Rusijos kariškiai ir laivų statytojai bando perkelti atsakomybę už tai, kad vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“ pasiekė kritinę būklę. Šiuo metu jis yra avarinės būklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius