-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iOS 16“ operacinės sistemos apžvalga: ar „Apple“ pasuko „Samsung“ keliu?

Santūrumu operacinių sistemų dizaine garsėjanti „Apple“ šį mėnesį išleido ilgai lauktą „iOS 16“ atnaujinimą. Nors patobulinimų tikrai nemažai – nuo daug daugiau laisvės redaguojant užrakinimo ekraną iki greitesnio nuotraukų redagavimo – dalis vartotojų operacinės sistemos atsinaujinimų atsisiųsti neskuba dėl galimų sisteminių klaidų, kurių retkarčiais pasitaiko tik pasirodžius naujai „iOS“ versijai. Apžvelkime, ko tikėtis iš naujos operacinės sistemos.
„iOS 16“
„iOS 16“ / 123RF.com nuotr.

Pirmi įspūdžiai

Dešimt metų buvau atsidavusi „Samsung“ produkcijos fanė, o ypač mane žavėjo „Android“ operacinės sistemos (OS) siūlomi privalumai, kai beveik kiekvieną savo išmaniojo dizaino funkciją galima nusistatyti pagal savo norus.

Galiausiai, prieš porą metų perėjus į „iPhone“ gretas, nelikau nusivylusi, nors priprasti ir buvo sunku. Vienintelis mano nepasitenkinimas kilo iš to, kad „Apple“ savo įrenginių personalizavimui suteikia mažiau laisvės ir kad klaviatūroje nėra atskiros lietuviškų raidžių eilutės. Bent jau pirmą problemą ištaisė „iOS 16“ atnaujinimas.

Pirmoji mintis atsisiuntus operacinės sistemos atnaujinimą – personalizavimo srityje „Apple“ žengia „Samsung“ ir kitų „Android“ OS naudojančių išmaniųjų link. Tai parodo ne tik platus naujų užrakinimo ekrano funkcijų pasirinkimas, bet ir sugrįžę baterijos procentai.

Bet apie viską – iš eilės. Štai kurios „iOS 16“ funkcijos man išsiskyrė labiausiai.

Užrakinimo ekranas

Turbūt svarbiausias atnaujinimas visiems „iPhone“ turėtojams yra pasikeitęs užrakinimo ekranas. Dabar galima rinktis iš skirtingų šriftų ir spalvų laikrodžiui, taip pat prisidėti norimas programėles, o man labiausiai patikusi funkcija – astronomijos tematikos užrakinimo fonai.

Žemės, Mėnulio, ar visos Saulės sistemos – renkatės jūs. Dar smagiau, kad pasirinkus Žemės modelį paveikslėlyje rodoma tiksli vieta, kurioje jūs esate.

Ekrano nuotr./„iOS 16“ užrakinimo ekranas
Ekrano nuotr./„iOS 16“ užrakinimo ekranas

Vis dėlto, jei norite kažko paprastesnio, galima rinktis iš spalvų derinių, arba pačių turimų nuotraukų. Jas galima tvarkyti specialiai pritaikytais efektais, o kai kuriais atvejais, jei nuotrauka tinkama, joje esantis vaizdas užlenda už laikrodžio („iPhone XS“ ir vėlesniuose modeliuose).

Personalizacijos galimybės tikrai praplėstos. Patiko ir tai, kad galima susikurti daugiau nei vieną užrakinimo ekrano ir pagrindinio ekrano kombinaciją. Ilgiau palaikius paspaudimą ant užrakinimo ekrano nuotraukos, visos šios jūsų susikurtos kombinacijos išsirikiuos – taip itin lengva pasikeisti foną pagal tos dienos nuotaiką.

Ekrano nuotr./„iOS 16“ užrakinimo ekranas
Ekrano nuotr./„iOS 16“ užrakinimo ekranas

Prie valdiklių, kuriuos galima prisidėti užrakinimo ekrane, yra orų, sporto, žadintuvo, kalendoriaus, priminimų ir „Messenger“ aplikacijų pasirinkimai.

Naudodami naujausią „iOS“ funkciją „Focus“ taip pat galima apriboti ir nutildyti tam tikras programas bei iššokančius jų pranešimus. Beje, pranešimų vieta užrakinimo ekrane taip pat pasikeitė – nuo šiol jie atsiranda apačioje, o ne viršuje.

Naujos nuotraukų funkcijos

Pagaliau atsirado taip ilgai laukta funkcija, kuri palengvins ne tik „Instagram“ mylėtojų, bet ir visų, kuriems patinka gražios nuotraukos, gyvenimą. Dabar suredagavus vieną nuotrauką, redagavimo nustatymus galima nukopijuoti ir pritaikyti kitoms nuotraukoms.

Patiko ir dar vienas, su nuotraukomis susijęs patobulinimas. Nuo šiol palaikius ant nuotraukoje esančio objekto, sistema jį „iškerpa“ – tad galite jį įklijuoti į žinutes, ar kad ir į savo „Instagram“ keliamus vaizdus.

„Apple“/iOS16 atnaujinimai
„Apple“/iOS16 atnaujinimai

Ištrintas ar archyvuotas nuotraukų galerijas (taip pat ir užrašus programėlėje „Notes“) nuo šiol galima atrakinti su veido atpažinimu – taip užtikrinant dar didesnį saugumą ir privatumą.

Telefonas nuo šiol taip pat gali pats automatiškai įtraukti nuotraukas su pasirinktu žmogumi į bendrinamą albumą. Jį valdyti ir redaguoti gali bet kuris iš albumo nuotraukose atpažintų asmenų, o pakeitimus mato visi. Tiesa, ši funkcija man įspūdžio nepaliko – gal dėl to, kad man ji tiesiog nebūtina.

„Apple“/iOS16 atnaujinimai
„Apple“/iOS16 atnaujinimai

Galiausiai, „iOS 16“ leidžia kopijuoti ir įklijuoti tekstą vaizdo įrašuose bei konvertuoti valiutas ir versti tekstą tiesiai iš vaizdo įrašų. Tai itin palanki funkcija kelionių metu.

Baterijos procentai ir žinutės

Nuo šiol „Messenger“ aplikacijoje galima atšaukti žinutės išsiuntimą ir redaguoti jos turinį iki 15 minučių po jos išsiuntimo. Tačiau, kai patikrinau, tapo aišku, jog ši funkcija veikia tik tuomet, jei žinutės gavėjas savo „iPhone“ taip pat yra atnaujinęs į „iOS 16“.

Taip pat nuo šiol grįžo baterijos procentų ikonėlė. Nors, turiu pripažinti, man jos niekada ir netrūko.

Dėmesio verti paminėjimai

„Apple“ taip pat atnaujino teksto diktavimo funkciją (lietuviškai nerasit), „Safari“ bei „Siri“ funkcijas (kurios maniškiame „iPhone 12“ taip pat niekad nenaudojamos) bei patobulino patirtį vartotojams su negalia.

„Health“ programėlėje taip pat atsirado nauja vitaminų ir vaistų sekimo funkcija, kuri padeda nepamiršti apie reikalingų tablečių suvartojimą dienos eigoje.

„Apple“/iOS16 atnaujinimai
„Apple“/iOS16 atnaujinimai

Dar vienas dalykas, kurį verta pastebėti – „iPhone“ apačioje atsiradęs tiesioginis nukreipimas į paiešką („search“). Jis pakeitė senąjį mygtuką, rodantį, kiek pagrindinių ekranų turite. Tokia greita paieška vis dar yra greičiausias būdas rasti programą ar kontaktą.

„iOS 16“ pasirodė tik viena nauja programa, tačiau ji bus pažįstama visiems, kurie turi „Apple Watch“. „iPhone“ dabar yra atskira programėlė „Fitness“, skirta nustatyti judėjimo tikslus ir stebėti aktyvumą.

Pritaikymas žmonėms su negalia

„iOS 16“ pasižymi naujomis funkcijomis, suteikiančiomis žmonėms su negalia galimybes dar geriau naudotis „Apple“ produktais. Pradedama nuo „Door Detection“ – naujos funkcijos, kuri padės naudotojams nustatyti durų buvimo vietą.

Ši technologija gali ne tik suprasti, kokiu atstumu naudotojas yra nutolęs nuo durų, bet ir pateikti svarbiausią informaciją, ar jos atidarytos, kaip jas atidaryti ir pan. Vartotojams prieinamos ir „Apple Watch Mirroring“ bei „Quick Actions“ funkcijos, suteikiančios galimybę dar lengviau susieti įrenginius tarpusavyje ir juos valdyti.

„iDeal“ nuotr./ „iPhone 14“
„iDeal“ nuotr./ „iPhone 14“

„iPhone“ savininkai, apsilankę nustatymų „Accessibility“ skilties skyrelyje „Touch“ gali aktyvuoti „Assistive Touch“ ir „Back Tap“ funkcijas. Pirmoji suteiks nedidelį, į bet kurią ekrano vietą nuvelkamą baltą burbuliuką, kurį spustelėjus atsivers vienu paspaudimu aktyvuojami populiariausių valdymo gestų klavišai, o antroji leidžia priskirtą veiksmą atlikti tiesiog pirštu patapšnojus per telefono nugarėlę.

Taip pat pridėta „Door Detection“ funkcija, kuri padės naudotojams nustatyti durų buvimo vietą.

Kas nepatiko?

Verta paminėti, kad „iOS 16“ veikia tik „iPhone 8“ ir naujesniuose modeliuose.

Taip pat veido atrakinimas nuo šiol turėtų veikti ne tik vertikalioje, bet ir horizontalioje padėtyje. Galiu paliudyti, kad išbandžius visomis įmanomomis gulėjimo padėtimis prie skirtingo apšvietimo, laikant išmanųjį horizontaliai, jo atrakinti taip ir nepavyko.

Užrakinimo ekrane iš apačios einantys pranešimai sukelia šiokių tokių nepatogumų, bet, sakyčiau, tai labiau pripratimo reikalas.

Nors naujų valdiklių funkcija užrakinimo ekrane smagi, tačiau jais naudoti galima tik paspaudus – taip būnate nukreipiami į programėlę. Tuo tarpu daug patogiau būtų išplėstinį kalendorių pamatyti ilgiau palaikius ant valdiklio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius