-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo Ukrainoje įtaka: rusai sparčiai vartoja sintetinius narkotikus

Rusijos karo Ukrainoje padariniai atgaivino kriminalinį chaosą šalyje ir iš esmės pakeitė Rusijos nusikalstamo pasaulio narkotikais prekiaujančių gaujų dinamiką, skelbiama naujoje ataskaitoje.
Sulaikyti narkotikai
Sulaikyti narkotikai / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Kaip rašo „Bussiness Insider“, 2023 m. gruodį paskelbtame „Neramumų meto“ vertinime apie Ukrainos karo poveikį Rusijos nusikalstamam pasauliui Rusijos stebėtojas Markas Galeotti, rašantis „Pasaulinei iniciatyvai prieš tarptautinį organizuotą nusikalstamumą“, pranešė, kad dėl Rusijos invazijos iš esmės pasikeitė pagrindiniai narkotikų maršrutai, kuriais kadaise naudojosi Rusijos gaujos.

Prieš karą Rusija buvo visų rūšių neteisėtų produktų, pavyzdžiui, pinigų, ginklų, narkotikų ir žmonių, tarpvalstybinių srautų centras visoje Europoje ir už jos ribų. Ukrainos nusikalstamas pasaulis kadaise atliko svarbų vaidmenį platinant narkotikus, sakė M.Galeotti, pristatydamas savo ataskaitą.

Tačiau po to, kai 2022 m. vasario mėn. Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, M.Galeotti pranešė, kad Ukrainos gangsteriai staiga „iš naujo atrado savo patriotizmą“ ir atsisako bendradarbiauti su rusais. Ukrainos pasitraukimas kartu su sausumos kelių uždarymu tokiose šalyse kaip Suomija privertė rusų nusikaltėlius ieškoti alternatyvių narkotikų kelių.

Ataskaitoje, kurią cituoja minėtas leidinys, nurodoma, kad, siekdami išvežti produktus iš Rusijos į kitas Europos dalis, prekeiviai narkotikais vis dažniau kreipiasi į Baltarusiją kaip į naują svarbų tranzito centrą.

Pasak M.Galeotti, nepaisant visoje Europoje įdiegtos pasienio kontrolės, iš Rusijos per Baltarusiją kontrabanda gabenamas heroinas, kokainas ir kitos narkotinės medžiagos, o į šalį kontrabanda buvo įvežamos sankcionuotos prekės, pavyzdžiui, mikroschemos ir prabangos prekės.

M.Galeotti teigė, kad didieji Rusijos nusikaltėlių tinklai nukentėjo nuo naujos dinamikos, tačiau mažesnės gaujos, kurios anksčiau buvo nustumtos į Baltarusijos pasienio užkampį, staiga ėmė gauti naudos.

Atrodo, kad karas taip pat turėjo įtakos narkotikų paklausai pačioje Rusijoje.

Ataskaitoje teigiama, kad nors kai kurie tarptautiniai narkotikai, pavyzdžiui, kokainas ir heroinas, vis dar patekdavo į šalį iš Lotynų Amerikos šalių, ekonominis spaudimas paprastų rusų kišenėms dėl karo sankcijų pakeitė situaciją.

Dar prieš karą kokainas buvo per brangus didžiajai Rusijos visuomenės daliai, o ataskaitoje teigiama, kad heroino vartojimas mažėjo visoje šalyje.

Pasak ataskaitos, dėl narkotikų už prieinamą kainą trūkumo ir nepatikimų prekybos kelių visoje Rusijoje padaugėjo sintetinių narkotikų. M.Galeotti sakė, kad sintetinius opioidus pagaminti yra pigiau ir jie buvo prieinamesni paprastiems rusams.

Ataskaitoje teigiama, kad karas taip pat paskatino sintetinių amfetaminų, tokių kaip mefedronas, rusų žargonu vadinamas „druska“, vartojimą, nes jų daugiau vartojama tokiuose miestuose kaip Doneckas, kur įsikūrę arba atostogauja daug karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius