Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkus nustebino „radiniai“ debesyse: tai gali sukelti negrįžtamą žalą aplinkai

Japonijos mokslininkai nustatė, kad kiekviename litre tirto debesų vandens yra nuo 6,7 iki 13,9 mikroplastiko gabalėlių. Mokslininkai patvirtino, kad mikroplastiko yra debesyse, ir ten jis greičiausiai veikia klimatą, bet mes apie tai žinome kol kas per mažai, skelbia transliuotojas „Aljazeera“.

Žurnale „Environmental Chemistry Letters“ paskelbtame tyrime rašoma, kad Japonijos mokslininkai įkopė į Fudži ir Oijamos kalnus, jog surinktų vandenį iš šias viršūnes gaubiančių rūkų, o paskui taikė pažangius metodus, kad nustatytų mėginių fizines ir chemines savybes.

Komanda nustatė, kad ore pasklidusiame mikroplastike, kurio dydis svyravo nuo 7,1 iki 94,6 mikrometrų, yra devynių skirtingų rūšių polimerų ir vienos rūšies gumos.

Kiekviename litre tirto debesų vandens buvo nuo 6,7 iki 13,9 plastiko gabalėlių.

VIDEO: Japonų mokslininkai nustebo pamatę, ką rado debesyse

„Jei plastiko oro taršos problema nebus aktyviai sprendžiama, klimato kaita ir ekologiniai pavojai gali tapti realybe ir ateityje sukelti negrįžtamą ir didelę žalą aplinkai“, – trečiadienį paskelbtame pranešime įspėjo pagrindinis tyrimo autorius iš Vasedos universiteto Hiroshi Okochi.

Kai mikroplastikas pasiekia viršutinius atmosferos sluoksnius ir yra veikiamas ultravioletinės saulės spinduliuotės, jis suyra ir prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų susidarymo, sakė H.Okochi.

Mikroplastiko, kuris apibrėžiamas kaip mažesnės nei 5 milimetrų plastiko dalelės, gaunamos iš pramoninių nuotekų, tekstilės, sintetinių automobilių padangų, asmens higienos priemonių ir kitų šaltinių, jau aptikta žuvyse, Arkties jūros lede ir Pirėnų kalnų, esančių tarp Prancūzijos ir Ispanijos, sniege.

Tačiau kaip plastikas ten patenka, kol kas lieka neaišku, o tyrimų apie mikroplastiką ore kol kas dar yra mažai.

Vasedos universiteto paskelbtame pareiškime teigiama, kad tyrimai rodo, jog mikroplastikas patenka į žmonių ir gyvūnų organizmą jiems valgant arba įkvepiant. Mikroplastikas buvo aptiktas įvairiuose organuose, pavyzdžiui, plaučiuose, širdyje, kraujyje, taip pat placentoje ir išmatose.

„Dešimt milijonų tonų šių plastiko gabalėlių patenka į vandenyną, išsiskiria su vandenyno purslais ir patenka į atmosferą. Tai reiškia, kad mikroplastikas galėjo tapti svarbia debesų sudedamąja dalimi, per „plastiko lietų“ užteršdamas beveik viską, ką valgome ir geriame“, – teigė universitetas, skelbdamas naujus tyrimų rezultatus.

Atsirandantys įrodymai sieja mikroplastiko poveikį ne tik su plačiai paplitusia žala aplinkai, bet ir su įvairiais padariniais širdies ir plaučių sveikatai bei vėžiniais susirgimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius