-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai klonavo pirmąją rezus beždžionę: tikisi jas gausiau ir efektyviau naudoti medicininiuose tyrimuose

Kinijos mokslininkai klonavo pirmąją rezus beždžionę - šios rūšies beždžionės plačiai naudojamos medicininiuose tyrimuose, nes jos fiziologija panaši į žmogaus. Jie teigia, kad tai galėtų pagreitinti vaistų tyrimus, nes genetiškai identiški gyvūnai duoda panašius rezultatus, o tai užtikrina didesnį tyrimų tikrumą, rašo BBC.
Rezusas
Rezusas / Shutterstock nuotr.

Ankstesni bandymai klonuoti rezusus nepavyko – motinoms arba nepavyko pagimdyti, arba palikuonys mirė po kelių valandų. Klonavimo metu naudojami metodai, kuriais sukuriama genetiškai identiška vieno gyvūno kopija.

Žurnale „Nature communications“ publikuotame tyrime mokslininkai rašo, kad klonuotas gyvūnas išliko sveikas daugiau nei dvejus metus, o tai rodo, kad klonavimo procesas buvo sėkmingas.

Kinijos mokslų akademijos universiteto daktaras Falongas Lu „BBC News“ sakė, kad „visi spinduliavo iš laimės“ dėl sėkmingo rezultato.

Rezusai laukinėje gamtoje gyvena Azijoje, jų populiacijos arealas siekia nuo Afganistano iki Indijos, Tailando, Vietnamo ir Kinijos. Jos naudojamos eksperimentuose infekcijoms ir imunitetui tirti.

Pirmosios makakos buvo klonuotos 2018 m., tačiau rezusai dėl savo genetinio panašumo į žmones yra labiau mėgstamos medicinos tyrėjų.

Kinų tyrėjai panaudojo 113 embrionų, iš kurių 11 buvo implantuoti, o jų metu buvo pasiekti du nėštumai ir vienas gyvas gimdymas. Beždžionę jie pavadino „ReTro“ pagal mokslinį metodą, vadinamą „trofoblasto pakeitimu“, kuris buvo naudojamas gyvūnui klonuoti.

Mokslininkai teigė, kad galimybė sėkmingai klonuoti beždžiones gali pagreitinti biomedicininius tyrimus, nes mokslininkų galimybės mokytis iš laboratorinių pelių yra ribotos, rašo CNN.

Gegužės mėnesį paskelbtoje Nacionalinės mokslų, inžinerijos ir medicinos akademijos ekspertų grupės ataskaitoje teigiama, kad primatų, kurie yra artimesni žmonėms, tyrimai buvo labai svarbūs gelbstint gyvybes medicinoje, įskaitant vakcinų nuo Covid-19 sukūrimą.

Beždžionių naudojimas moksliniuose tyrimuose yra ginčytinas klausimas dėl etinių priežasčių, susijusių su gyvūnų gerove. Mokslininkų komanda teigė, kad ji laikėsi Kinijos įstatymų ir gairių, reglamentuojančių nežmoginių primatų naudojimą moksliniuose tyrimuose.

Jungtinės Karalystės Karališkoji žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos draugija teigė, kad jai kelia „rimtų etinių ir gerovės problemų klonavimo technologijų taikymas gyvūnams“. Klonuojant gyvūnus reikia atlikti procedūras, kurios gali sukelti skausmą ir kančią, be to, gali būti didelis nesėkmių ir mirtingumo lygis“, rašo CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius