Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių išradimui dėl nuotolinių chirurginių operacijų – prestižinis įvertinimas

Paskutinę vasario dieną apdovanotos lietuvių įmonės, sukūrusios pažangiausias inovacijas bendradarbiaujant su partneriais Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pirmąją vietą ir 10 tūkst. eurų pelnė startuolis „Inovatyvi medicina“, sukūręs išmanią robotinę sistemą „Sentante“, lengvinančią chirurgų darbą. Tarp kitų prizininkų ir gyvenimo trukmę ilginantys sprendimai.
Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai
Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai / Rūta Verseckaitė

Inovacija sauganti medikų sveikatą

„Anksčiau, gelbėdami pacientų gyvybes, medikai naudodavo rentgeno spinduliuotę, nuo kurios patys susirgdavo vėžiu“, – sakė apdovanojimų prizininkas Edvardas Satkauskas, „Inovatyvi medicina“ vadovas.

Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai
Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai

Šio startuolio sukurta sistema „Sentante“ yra aprūpinta jautriais sensoriais, kurie leidžia didelio tikslumo reikalaujančias chirurgines procedūras atlikti nuotoliniu būdu.

Taip gydymo įstaigos personalas yra apsaugomas nuo rentgeno spindulių keliamo pavojaus. Tikima, kad su partneriais Šiaurės Amerikoje kurta sistema ateityje galbūt netgi leis endovaskulines operacijas atlikti chirurgui ir pacientui esant skirtingose ligoninėse.

Antroji vieta – kardiologų diagnostikai lengvinti

Antroji vieta ir 5 tūkst. eurų piniginis prizas atiteko bendrovei „Ligence“. Komisijos narius sužavėjo dirbtiniu intelektu grįstas sprendimas „Ligence Heart“ automatizuotai echokardiografijos tyrimų rezultatų analizei.

„Mes, mokslininkai ir gydytojai, stengiamės daryti įtaką tikrame gyvenime ir visoms širdims“, – atsiimant apdovanojimą sakė „Ligence“ vadovas Arnas Karužas.

Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai
Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai

Tikima, kad tai padės greičiau ir tiksliau diagnozuoti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, potencialiai išgelbėti gyvybes. Šiuo metu klinikinių tyrimų stadijoje esantis sprendimas gali gerokai palengvinti kardiologų darbą.

Specialusis prizas – biolaikrodžių inovacijai

Specialus socialinio poveikio apdovanojimas už indėlį į epigenetikos sritį šiemet skirtas bioinformatikos bendrovei „Vugene“.

Ji kartu su partneriais JAV vykdo tyrimus ir vysto sprendimus, kurie gali padėti prailginti žmonių gyvenimo trukmę bei pagerinti jų gyvenimo kokybę.

„Tai medicininė intervencija, prailginanti gyvenimą. Ji numato milijonų žmonių biologinį laikrodį. Taip galime suprasti senėjimo procesus ir kaip išsaugoti ilgaamžiškumą. Epigenetiniai laikrodžiai padeda klientams, sergantiems smegenų ligomis, vėžiu ir kita“, – pasakojo „Vugene“ bioinformatikė Milda Milčiūtė.

Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai
Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai

Šiuos apdovanojimus organizavo Inovacijų agentūra kartu su Baltijos-Amerikos laisvės fondu (BAFF) ir JAV ambasada Lietuvoje.

JAV ambasadorė: inovacijos neturi ribų – jos turi poveikį

Į apdovanojimų ceremoniją atvykusi JAV ambasadorė Lietuvoje Kara McDonald pripažino, kad neseniai grįžusi iš inovacijomis garsėjančio Silicio slėnio (JAV), liko sužavėta Lietuvos pažanga.

Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai
Rūta Verseckaitė/Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimai

Čia ji išvydo kaip Lietuva savo idėjomis stiprina ryšius ne tik su JAV, bet ir su visu pasauliu.

15min primena, kad vasario 1 dieną, Silicio slėnyje (JAV) Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei Inovacijų agentūros iniciatyva buvo atidarytas „InnoHub Lithuania“ inovacijų centras.

„Stebina tai, kas buvo sukurta, atsakymai į realaus gyvenimo problemas, inovacijos ir kūrybiškumas... Išdėstyti savo idėjas – nemenkas dalykas, tam reikia drąsos. Savo idėjomis prisidedate prie tvaresnių ateities sprendimų“, – sakė JAV ambasadorė.

„Inovacijos neturi ribų, jos turi poveikį. Būkite drąsūs!“, – džiaugėsi Kara McDonald.

Padėka lazerių kūrėjams ir įkvėpimas kuriantiems

Atskiro paminėjimo ir įvertinimo apdovanojimų ceremonijoje sulaukė inovatyvių lazerinių technologijų gamintoja „Ekspla“.

Bendrovė yra viena iš Lietuvos inovacijų sektoriaus lyderių, o jos kuriami inovatyvūs sprendimai yra pripažinti tarptautinėje rinkoje. Anot BAFF direktorių valdybos narės dr. Asta Sendonaris, labai svarbu, kad apdovanojimuose dalyvauja ir rinkoje jau pripažintos įmonės, tokios kaip „Ekspla“.

„Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas kuriant pažangius sprendimus tampa vis aktyvesnis ir aprėpia vis daugiau sričių – nuo medicinos iki gynybos pramonės. Šiemet į apdovanojimus pretendavo labai stiprios įmonės, pastebėjome, kad lyginant su 2022 metais inovatyvūs sprendimai buvo daug labiau orientuoti į technologijas“, – sakė dr. Asta Sendonaris.

Inovacijų apdovanojimuose dalyvavusi Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė džiaugėsi, kad biotechnologijų sektorius – vienas greičiausiai augančių Europoje, nes apie 90 proc. jo produkcijos eksportuojame į daugiau nei 100 valstybių.

„Šiandien sveikiname tris stiprias įmones už jų reikšmingus pasiekimus biotechnologijų srityje. Didžiausia šio sektoriaus eksporto rinka yra JAV, su kuria suvieniję jėgas mūsų inovatoriai gali prisidėti prie technologinio proveržio ir kurti aukštą pridėtinę vertę abiejų šalių ekonomikoms“, – sakė ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius