Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 04 /17:37

Lietuvoje pigiau prekiaujama „Apple“ produktų klastotėmis: paaiškino, kaip jas atpažinti

Skelbimų portaluose radosi sukčių patalpintų skelbimų, kuriuose siūloma įsigyti „Apple“ klastotes pigiau. Ekspertas pateikė patarimų, kaip atskirti padirbinius nuo originalių gaminių.
„Apple AirPods“ ausinės
„Apple AirPods“ ausinės / „Scanpix“/AP nuotr.

15min parašęs Rimantas pasakojo pastebėjęs „Airpods Pro 2“ kopijų skelbimų portaluose. Tokių skelbimų galima aptikti skelbiu.lt, eneba.lt, vinted.lt.

„Dauguma yra gerai padirbtos ir jas galima atskirti iš tam tikrų dalykų. Bet esmė, jog pardavėjai nedeklaruoja, kad tai – kopijos ir parduoda kaip tikrus“, – perspėjo vyras, pridurdamas, kad tuo verčiasi nepilnamečiai.

Jis teigė, kad visą informaciją apie tai galima rasti tokiose grupėse kaip „Mac LT“ ir „PC Builds Lietuva“.

Išties čia įkeltas perspėjimas nepasimauti ant sukčių jauko.

„Visai nesenai kėliau skelbimus, apie tai, kaip yra padirbinėjami ir parduodami kaip tikri „Apple“ produktai. Iš pradžių maniau, kad taip apgaulingai pardavinėjami buvo tik „Apple Airpods Pro gen.2“, tačiau pasirodo – daug daugiau „Apple“ produktų yra parduodami kaip tikri, įskaitant „iPhone 13“, „iPhone 14 Pro Max“ kopijos su seno iPhone viduriais (kaip „iPhone XR“ ir panašiai) JBL ausinės, visi kiti „AirPods“, pakrovėjai, „MagSafe“ pakrovėjai ir powerbankai ir panašiai. Žodžiu, viskas, kas galima sugalvoti iš „Apple“, gali būti padirbta“, – perspėja čia rašęs grupės narys Paulius.

Jis patarė susilaikyti nuo šių daiktų pirkimo iš fizinio asmens, kuris neturi juridinio pagrindo, o jei jau norisi pirkti tokį daiktą iš kažkieno rankų, tuomet pasidomėti, kaip atskirti kopiją nuo originalo.

Paaiškino, kaip atpažinti klastotę

Edvardas Naruševičius, „Smart master“ konsultantas, 15min teigė, kad deja, bet dauguma „Apple“ produkcijos kopijų yra gana tikslios ir jų beveik neįmanoma atskirti nuo originalo. Anot jo, padirbinių spalva, medžiagos, svoris, spauda, užrašai gali visai nesiskirti nuo originalaus produkto.

Nors labai sunku, bet pastebėti skirtumus vis dėlto galima. Pats „Apple“ turi vartotojams patarimų, kaip patikrinti netikrus produktus nuo tikrų.

„Pavyzdžiui, pirmiausia rekomenduoja patikrinti, ar įrenginys palaiko iTunes programėlę – ar galima ją atsisiųsti ir ar ji veikia be trikdžių. Taip pat jei abejojate telefono tikrumu – pabandykite pakalbinti „Siri“, – atskleidė E.Naruševičius.

Pasak jo, gamintojas visada ragina pasitikrinti produkto serijinį numerį https://support.apple.com/svetainėje bei patikrinti, ar ant dėžutės nurodytas numeris sutampa su pačiame įrenginyje randamu serijiniu numeriu (jį galima rasti Settings > General >About).

„Kad jūsų rankose klastotė – gali išduoti ir išoriniai požymiai, tokie kaip papildoma anga atminties kortelei („iPhone“ jo niekada neturėjo), judantis ar palietus savo išvaizdą keičiantis obuolio logotipas, pigiai atrodanti įpakavimo dėžutė ir pan.“, – teigė pašnekovas.

Pasak E.Naruševičiaus, padėti nustatyti gaminio autentiškumą gali ir autorizuotas „Apple“ servisas – pavyzdžiui, Vilniuje veikiančio „Smart master“ darbuotojai gali padėti patikrinti serijinį ir IMEI numerį tiesiogiai per gamintojo sistemas.

Vis dėlto pagrindinis ir svarbiausias požymis, norintiems neapsigauti – kaina.

„Būkime realistai – nebūna aukso už žalvario kainą. Ir jei jums siūlo „Airpods pro 2“ už 40-60 Eurų ar kad ir 100 Eurų, iškart turėtų kilti įtarimas – kodėl taip pigiai ir kas su šiuo įrenginiu negerai“, – įspėjo ekspertas.

Pasak jo, „Pernelyg pigiai, kad būtų tiesa“ parduodami telefonai ar kita išmani įranga ne tik gali būti klastotė.

„Įrenginys gali būti pavogtas, arba, pavyzdžiui, įsigytas lizingu. Pardavę mobilųjį telefoną sukčiai nustoja mokėti įmokas, o įrenginio IMEI už skolas blokuojamas, todėl nieko neįtariantis naujasis savininkas liks ir be pinigų, ir be telefono“, – komentavo jis.

Sureagavo ir oficialus pardavėjas

Pasirodžius informacijai apie „Apple“ produktų klastočių pardavimus, sureagavo ir oficialus jų pardavėjas Lietuvoje.

„Norime vartotojams priminti, kad visuomet įrenginius rekomenduojame įsigyti tik iš oficialių prekybos vietų – įgaliotųjų „Apple“ pardavėjų. Vienas tokių – autorizuotų „Apple“ parduotuvių tinklas „iDeal“, kuriame pirkėjas gali įsigyti tik originalius ir patikimus produktus“, – priminė „iDeal" Mažmeninės prekybos vadovas Andrius Mežetis.

Pasak jo, įsigijus įrenginį iš oficialių „Apple“ prekybos vietų, pirkėjas gali būti tikras dėl nepriekaištingos jo kokybės, taip pat įsigytam įrenginiui 2 metus galios gamintojo suteikta garantija, o nutikus garantiniam įvykiui, jis bus sutaisytas arba pakeistas nauju.

Taip pat jis atkreipė dėmesį, kad įgaliotasis „Apple“ įrenginių platintojas Baltijos šalyse yra UAB „AVAD Baltic“. Įmonė yra atsakinga už įgaliotųjų pardavėjų ir paslaugų tiekėjų tinklo plėtrą, kurių sąrašą visada galima pasitikrinti www.avadbaltic.com interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius