Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai įspėja: klimato kaita didina patogeninių ligų paplitimą

Naujoje apžvalgoje teigiama, kad yra daugiau nei tūkstantis skirtingų būdų, kaip klimato kaita gali sukelti infekcinių ligų protrūkius tarp žmonių.
Sergantis vyras
Sergantis vyras / 123RF.com nuotr.

Išanalizavę literatūrą apie 375 žmonių ligų sukėlėjus, Havajų universiteto ir Viskonsino-Medisono universiteto JAV mokslininkai nustatė, kad 58 proc. šių ligų tam tikru užfiksuotos istorijos laikotarpiu paaštrėjo dėl klimato pavojų.

Yra per daug infekcijų ir per daug perdavimo būdų, kad visuomenė galėtų prisitaikyti prie kiekvienos iš šių grėsmių vienu metu, rašo „Science Alert“.

Dėl žmogaus veiklos sukeltos klimato kaitos jau dabar daugelyje pasaulio vietovių stiprėja ir dažnėja tokie klimato pavojai kaip karščio bangos, miškų gaisrai ir potvyniai.

Mokslininkai jau įspėjo, kad dėl klimato kaitos žmonės vis dažniau serga. Alergijos, odos ligos, dehidratacija ir nėštumo komplikacijos yra susijusios su šiais klimato pavojais.

Siekdami geriau suvokti problemos mastą, tyrėjai ieškojo tūkstančių straipsnių apie klimato kaitą ir tokias infekcines ligas kaip maliarija, ebola ar gripas, kurios, kaip žinoma, daro poveikį žmonių visuomenei.

Autoriai nustatė 1006 būdus, kaip klimato pavojai gali sukelti ligos protrūkį.

Pavyzdžiui, audros ir potvyniai gali atešti per vandenį plintančius ligų sukėlėjus, pavyzdžiui, cholera. Gaisrai ir sausros taip pat gali pastūmėti laukinius gyvūnus, ieškančius prieglobsčio, į žmonių gyvenamas teritorijas. Taip paplistų laukinių gyvūnų perneštos ligos.

O šiltėjančiame vandenyne daug dažniau pasitaiko kenksmingų dumblių žydėjimo atvejų.

Be to, tirpstant amžinajam įšalui, ledinėje Arktyje išlikę senoviniai virusai gali sukelti visiškai naujas ligas, kurioms neturėsime antibiotikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius