Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo JAV iki Vokietijos: įsilaužėliai atskleidė, kas Rusijai tiekia dalis karinei technikai gaminti

2023 m. lapkritį Ukrainos „Kibernetinio pasipriešinimo“ grupuotė tarptautinės žvalgybos bendruomenei „InformNapalm“ analizei nutekino sankcionuotos Rusijos bendrovės „Specialusis technologinis centras“ (STC) vidaus dokumentus, rašo „Defence Blog“.
Rusijos tankai
Rusijos tankai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dokumentai patvirtina STC priklausomybę nuo importo iš Europos, Amerikos ir Azijos bendrovių, atskleidžia sudėtingą tinklą, padedantį gaminti Rusijos karinę įrangą, įskaitant gerai žinomas bepilotes orlaivių sistemas „Orlan-10“.

Sankt Peterburge įsikūrusi STC atlieka lemiamą vaidmenį remiant Rusijos ginkluotą agresiją prieš Ukrainą. JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Šveicarijos, Japonijos, ES šalių, Japonijos ir Ukrainos įvestos sankcijos pabrėžia organizacijos dalyvavimą tarptautinei teisei prieštaraujančioje veikloje.

Pažymėtina, kad nuo 2022 m. rugsėjo mėn. STC personalą papildė ir Rusijos subkonsultantas, hakeris Sergejus Morgačiovas, kaip atskleidė „CyberResistance" tyrimas, FTB ieškotas dėl kišimosi į JAV rinkimus.

Platus STC veiklos spektras apima telekomunikacijų įrangos ir, visų pirma, specializuotų karinių technologijų gamybą. Įsilaužėlių gautose palydovinėse nuotraukose ir dokumentuose atskleidžiama Rusijos elektroninės kovos komplekso „RB-341V Leer-3" gamyba.

Nepaisant sankcijų, STC tęsia gamybą ir didina apimtis per tarpininkaujančias įmones. Atskleista tiekimo grandinė atitinka Rusijos „lygiagretaus importo“ tradiciją, kai sankcijos apeinamos taikant paprastą, bet patikimą procesą, kuriame dalyvauja užsienio gamintojai, platintojai, tarpiniai subjektai ir Rusijos gynybos įmonės.

„Orlan-10“ propelerį ir variklį gamina Kinijos bendrovė „T-Motor“. Skrydžio valdiklį ir GPS modulį gamina Kinijos bendrovė „Radiolink Electronic Limited“. Nešiojamieji kompiuteriai – „Lenovo“, fotoaparatas – „Sony“. Komponentai ir atsarginės dalys lengvai patenka į Rusiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sony“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sony“

Žinoma, Rusija stengiasi pirkti daugiau kiniškų produktų – jie kelia mažiau problemų, ypač kai Kinija įvairiais būdais subtiliai padeda Rusijai. Tačiau iš gautų STC užsakymų dokumentų aiškiai matyti, kad į Rusiją importuojami prietaisai, dalys ir įranga iš JAV, Vokietijos, Ispanijos, Austrijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos ir t.t.

Pasak „Defence Blog“, STC dokumentų analizė leido atsekti Rusijos privačius juridinius asmenis, kurie 2022-2023 m. nuolatos importavo įvairią įrangą, o STC buvo galutinis gavėjas. Tarp daugybės šiame tinkle dalyvaujančių subjektų buvo nustatytos tokios bendrovės kaip „Radiolain“, „Protech“ ir „PT Electronics“.

Nutekintuose dokumentuose pateikiami komerciniai pasiūlymai, sutartys, papildomi susitarimai, sąskaitos faktūros ir siuntimo dokumentai, patvirtinantys įrangos tiekimą STC. Sandoriai vykdomi JAV doleriais, eurais ir kartais Kinijos juaniais.

Pavyzdžiui, dokumentuose atskleidžiami 2023 m. kovo mėn. komerciniai pasiūlymai, kuriuos pateikė „PT Electronics“, tiekianti įrangą iš Vokietijos bendrovės „Rohde & Schwarz GmbH“, kuri specializuojasi radijo elektronikos srityje. Ši įranga, labai svarbi kompleksui „Leer-3“ surinkti, rodo, kad Rusija nuolat perka svarbiausius komponentus.

Dokumentuose taip pat pabrėžiama, kad Rusija domisi Kinijoje gaminamais komponentais, ypač kompanijos „Gpixel“ jutikliais „Kmon“. Kinijos bendrovė „Gpixel“, žinoma dėl savo „Gmax“ jutiklių šeimos, vaidina svarbų vaidmenį oro žvalgybos pajėgumų srityje, kaip matyti iš „Gpixel“ ir STC atstovų susirašinėjimo.

Anot „Defence Blog“, nuo 2022 m. vasario mėn. prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, „Radiolain“ ir kita STC partnerė „Protech LLC“ aktyviai dalyvavo daugybėje muitinio įforminimo operacijų, kurių bendras skaičius viršijo 140 sandorių. Šios operacijos apima prekių iš įvairių tarptautinių šaltinių įforminimą, o tai iliustruoja sudėtingą importo veiklos, kurią vykdo su Specialiuoju technologijų centru (STC) susiję subjektai, tinklą.

Siekdami suteikti įžvalgų apie užsienio komponentų įsigijimo mastą, centro analitikai sudarė sutrumpintą ir atrankinę lentelę, kurioje pateikiama išsami informacija apie įsigytą įrangą, jos kilmės šalį, numatomą prekių paskirtį ir importuotoją, atsakingą už jų įvežimą į Rusiją. Ši lentelė, nors ir informatyvi, yra tik ledkalnio viršūnė. Papildomais įsilaužėlių gautais duomenimis buvo pasidalinta su atitinkamomis institucijomis, organizacijomis ir žvalgybos agentūromis. Tikslas – sustiprinti sankcijas, didinti spaudimą agresoriui.

Atskleistuose dokumentuose neabejotinai vaizduojamas apgalvotas ir aplinkinis kelias, kuriuo Vakarų komponentai pasiekė Rusiją. Nepaisant su šiuo netiesioginiu keliu susijusių sunkumų ir didesnių išlaidų, šie komponentai neišvengiamai prisideda prie ginkluotės gamybos. Šie ginklai savo ruožtu naudojami agresyviame, neteisėtame ir neteisingame Rusijos pradėtame kare.

Kibernetinio pasipriešinimo organizacijos gauti išsamūs duomenys atskleidžia ne tik slaptas tiekimo grandines, kuriomis palaikomas Rusijos karinės pramonės kompleksas, bet ir nušviečia nuolatines pastangas plėsti ir stiprinti Rusijos karinius pajėgumus pasitelkiant tarptautinę partnerystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius