-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Telia“ uždraudė naudoti „TikTok“ darbuotojų įrenginiuose

Suomijos visuomeninis transliuotojas „Yle“ pranešė apie telekomunikacijų bendrovės „Telia“ sprendimą uždrausti savo darbuotojams naudotis Kinijos soc. tinklu „TikTok“ įmonės įrenginiuose. Šis draudimas galios ir Lietuvoje esantiems darbuotojams.
„Telia“
„Telia“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naujosios taisyklės įsigalios šio mėnesio pabaigoje ir turės įtakos septynioms šalims, kuriose kompanija vykdo veiklą. Tarp jų yra ir Lietuva.

Įmonė teigė, kad savo sprendimą priėmė atsižvelgdama į valdžios institucijų iškeltus „TikTok“ kibernetinio saugumo klausimus.

„Telia“ atidžiai stebėjo vykstančias kibernetinio saugumo diskusijas dėl „TikTok“ ir, atsižvelgdama į ES Komisijos ir Parlamento, taip pat kelių už saugumą atsakingų institucijų susirūpinimą kai kuriose rinkose, nusprendė uždrausti „TikTok“ programėlės naudojimą visuose įmonės darbiniuose įrenginiuose“, – 15min situaciją komentavo Audrius Stasiulaitis, „Telia Lietuva“ atstovas spaudai.

Jo teigimu, draudimas neapima privačių darbuotojų įrenginių.

„TikTok“, priklausanti kinų įmonei „ByteDance“, neigiamo Vakarų šalių dėmesio sulaukia dėl galimos Kinijos prieigos prie naudotojų duomenų visame pasaulyje, mat pagal įstatymus Kinijos vyriausybė turi teisę prieiti prie „TikTok“ programėlės surenkamų vartotojų duomenų.

Taip pat nerimaujama dėl galimybės naudotis populiaria programėle žvalgybos, šnipinėjimo ar propagandos tikslais. „TikTok“ atkakliai neigia, kad Pekinas turi bet kokią kontrolę ar prieigą, bet lapkritį kompanija visgi pripažino, kad kai kurie darbuotojai Kinijoje galėjo pasiekti Europos naudotojų duomenis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Stasiulaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Stasiulaitis

„Saugumo institucijos teigia, kad „TikTok“ programėlė turi per daug prieigos prie informacijos apie jus ir tai, ką jūs veikiate. Renkami duomenys apima buvimo vietą, kontaktus, naršyklės istoriją ir kitą informaciją. Naudodamasis programėle, naudotojas taip pat paprastai leidžia programėlei pasiekti ir kamerą, ir mikrofoną. Kai kurių saugumo institucijų teigimu, programėlės surinkti duomenys gali būti panaudoti šnipinėjimui prieš programėlės naudotoją ir įmonę, kurioje jis dirba“, – pasakojo A.Stasiulaitis.

Nors apie „TikTok“ platformos saugumo spragas kalbėta nuo pat programėlės atsiradimo, pirtį užkūrė Vakarų šalių sprendimai uždrausti programėlę valstybės tarnautojų įrenginiuose. Griežčiausių priemonių ėmėsi Montana, šį mėnesį uždraudusi programėlę visoje valstijoje.

Siekdami nuoseklaus požiūrio, šį draudimą tikslinga buvo įgyvendinti visose grupės šalyse, įskaitant ir Lietuvą.

„Nors ne visos šalys, kuriose mes veikiame, yra uždraudusios šią programėlę, manome, kad, siekdami nuoseklaus požiūrio, šį draudimą tikslinga buvo įgyvendinti visose grupės šalyse, įskaitant ir Lietuvą“, – teigė A.Stasiulaitis.

Jo teigimu, „Telia“ programėle reklamos tikslais nesinaudojo. Tačiau, kaip rašo „Yle“, Suomijos „Telia“ padalinys ketina ir toliau vykdyti produktų ir paslaugų rinkodarą šioje soc. platformoje.

„TikTok“ yra labai populiari programėlė ir, žinoma, mes norime būti ten, kur suomiai leidžia laiką. Ateityje mes rūpinsimės bendrovės kanalo priežiūra, taikydami specialius susitarimus. Žinoma, mūsų pačių darbuotojai gali naudotis šia programėle savo telefonuose“, – teigė įmonės kokybės ir saugumo valdymo vadovas Suomijoje Kalle Kaasalainenas.

„TikTok“ socialinis tinklas turi daugiau nei 1 mlrd. vartotojų visame pasaulyje, iš kurių – 100 mln. JAV ir dar 125 mln. Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius