Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainiečių karinės technikos gretose – įdomi kovos mašina: kaip ji atsirado šalyje?

Apžvelgdamas naujausius Ukrainos gamintojų šarvuočius, šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis apžiūrėjo ir specifinį ratinį šarvuotį su viršuje sumontuota ginkluotės stotimi, rašo „Defense Express“.
„Mbombe 6x6“
„Mbombe 6x6“ / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nuotr.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės tikina, kad šią transporto priemonę, kuri vizualiai primena Pietų Afrikos „Paramount Group“ pagamintą „Mbombe 6x6“, pagal licenciją pagamino vietinis Ukrainos šarvuočių gamintojas.

Nors šiuo metu oficialaus patvirtinimo apie tai nėra, galima bent jau aptarti jo galimybes ir savybes, juolab kad tai tikrai įdomi kovinė mašina, išsiskirianti apsauga ir universalumu.

2010 m. „Paramount Group“ pristatė šį šarvuotąjį transporterį ir iš karto atskleidė visus savo kozirius. Gamintojai pabrėžė tvirtus šarvus, sukurtus remiantis patirtimi kovojant su Talibano pajėgomis Afganistane. Bendrovės teigimu, „Mbombe 6x6“ dugnas gali atlaikyti 50 kg sveriančią miną, sprogusią už 5 metrų nuo transporto priemonės. Skirtingai nei, pavyzdžiui, „Bushmaster“ su V formos korpusu, „Mbombe“ dugnas yra plokščias, bet išlaiko apsaugą nuo minų.

Šis šarvuotis pasižymi dideliu pravažumu ir nepriklausoma pakabos sistema. Su 457 AG varikliu mašina kelyje gali įsibėgėti iki 100 km/val. greičio, operatyvinis mobilumas – 700 km. Įgulą sudaro trys kariai ir iki 11 karių desantiniame skyriuje.

Tačiau prireikė nemažai laiko, kol „Mbombe 6x6“ surado pirmąjį klientą. 2016 m. „Paramount Group“ sudarė sutartį su Jordanija dėl 50 „Mbombe“, iš kurių 25 turėjo būti pagaminti bendrovėje, o kita pusė surinkta pačioje Jordanijoje.

Išsamesnės informacijos apie šio sandorio eigą nėra, tačiau štai įdomi žinutė: 2020 m. Libijos vyriausybės kontroliuojamos pajėgos gavo nenurodytą skaičių „Mbombe 6x6“ kovai su feldmaršalo Haftaro daliniais. Šiuo metu „Mbombe“ Jordanijos ginkluotosiose pajėgose nebenaudojamos. Kalbant apie šių šarvuočių operacijas Libijoje, viešojoje erdvėje taip pat nėra jokios informacijos.

Jei pasitvirtins duomenys, kad viena iš Ukrainos įmonių gavo licenciją gaminti „Mbombe 6x6“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tai nereikš, kad Ukraina šiuo metu yra vienintelė šios šarvuotos transporto priemonės užsakovė. Vos prieš 5 dienas iš „Military Africa“ pasirodė pranešimas, kuriame teigiama, kad Ekvadoras iš „Paramount Group“ užsakė „Mbombe 6x6“ brigados komplektą, skirtą kovos su partizanais operacijoms prie sienos su Kolumbija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius