-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija aiškinasi ES agentūrai siūlomo pastato „Yellowstone“ ryšius su „Lewben“

Finansų ministrei Gintarei Skaistei penktadienį pranešus, kad naują Europos Sąjungos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūrą (AMLA) numatoma įkurti verslo centre „Yellowstone“, kurio plėtotojas susijęs su buvusia įmone „Lewben“, ministerija pareiškė vertinanti šią informaciją ir svarstanti galimybę kreiptis į institucijas.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Lewben“ (dabar – „Noewe“) anksčiau buvo pripažinta kaip neatitinkanti nacionalinio saugumo kriterijų.

„Vertiname viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir svarstome galimybę papildomai kreiptis į atsakingas institucijas“, – BNS pranešė ministerija.

Pasak jos, patalpų nuomos sutartis su įmone „Project RE 1“, kurios galutinis naudos gavėjas, Registrų centro duomenimis, yra vienas „Lewben“ akcininkų Vilius Kavaliauskas, penkeriems metams pasirašyta lapkričio 27 dieną su galimybe ją nutraukti, jeigu ES Taryba ir Parlamentas priimtų sprendimą AMLA būstinę kurti ne Lietuvoje arba per 6 mėnesius nepriimtų jokio sprendimo.

„Yellowstone“ kyla J.Jasinskio gatvėje, šalia atnaujinamo ir plečiamo „Verslo trikampio“. Anksčiau skelbta, kad V.Kavaliausko netiesiogiai valdoma investicijų įmonė „Equite“ daugiau nei 25 mln. eurų vertės 9,3 tūkst. kv. metrų ploto 9 aukštų itin modernaus verslo centro statybą tikisi baigti 2024 metų antrąjį ketvirtį.

V.Kavaliauskas valdo daugiau nei 50 proc. įmonės „Noewe“ akcijų. „Lewben Investment Management“ (dabar – „Braitin“) veikla Lietuvoje buvo apribota po to, kai vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, remdamasi Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija, pripažino ją neatitinkančia nacionalinio saugumo kriterijų.

Tiriamosios žurnalistikos centro siena įkūrėjas Šarūnas Černiauskas primena, kad „Lewben“ anksčiau aptarnavo du Aliaksandro Lukašenkos režimo oligarchus – Aliaksejų Aleksiną ir Aleksandrą Zaicevą, kurie po „Sienos“ tyrimų atsidūrė ES sankcijų sąraše.

Be to, pasak žurnalisto, „Lewben“ kai kuriems klientams verslus steigė valkatų lindynėse, sandėliukuose ir kitose panašiose vietose – o tai yra vienas iš standartinių rizikos faktorių, kuriuos savo darbe taiko pinigų plovimo prevencijos pareigūnai.

„Šių namų („Yellowstone“,– BNS) pasirengimas labai aukštas, nusprendus galima tiesiog AMLA-i įteikti raktus, nes pastatas bus visiškai pasiruošęs“, – penktadienį sakė G.Skaistė.

Anot jos, teikiant paraišką buvo itin svarbu, kad pastatas atitiktų aukščiausius energetinius reikalavimus.

Ministerija: laimėtoja pasiūlė mažiausią kainą

Pasak Finansų ministerijos BNS pateikto komentaro, Vyriausybėje patvirtinus ambiciją pritraukti AMLA agentūrą į Vilnių, ministerija parengė tarptautinę paraišką nurodant konkretų pastatą, kuriame siūlys įsikurti agentūrai.

Pastato konkurse dalyvavo 5 įmonės, galutiniame etape – trys, o jo laimėtoja lapkričio 20 dieną paskelbta mažiausią kainą pasiūliusi įmonė „Project RE 1“.

„Kadangi pastatui keliami aukšti reikalavimai buvo apibrėžti atrankos kriterijais ir Europos Komisijos pastatų specifikacijos gairėmis, o lokacija – centrine miesto dalimi (nuo M.K.Čiurlionio g. ir K.Kalinausko g. iki Paribio g., Žalgirio g. ir Tuskulėnų g.), konkurso sąlygose buvo nurodyta, kad pastatas bus atrinktas remiantis vieninteliu kriterijumi – mažiausia kaina“, – rašoma ministerijos atsakyme BNS.

Pasak jos, Vyriausybė spalio 11 dieną pritarė, kad būtų teikiama Lietuvos paraiška įsteigti AMLA Vilniuje, ji taip pat įsipareigojo 5 metams užtikrinti patalpų įrengimo ir išlaikymo išlaidų, įskaitant nuomos mokestį, padengimą.

Spalio 13 dienos G.Skaistė įsakymu nustatė, kad efektyviausias būdas patalpas įsigyti yra nuoma, vadovaujantis mažiausios kainos kriterijumi, o konkursą nurodė vykdyti skelbiamų derybų būdu.

Pastato atrankos komisijoje dirbo Finansų ministerijos ES ir tarptautinių reikalų, Veiklos valdymo ir Teisės departamentų atstovai.

AMLA bus pagrindinė institucija užtikrinanti vieningą ES finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą bei koordinuojanti veiksmus su valstybių narių nacionalinėmis priežiūros institucijomis.

„Lewben“ pralaimėjo ginčus tiek Lietuvos, tiek Europos teismuose

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) Strasbūre šių metų birželį paskelbė, kad Lietuva nepažeidė investicijų bendrovės „Braitin“ (buvusi „Lewben Investment Management“) teisės į teisingą bylos nagrinėjimą.

„Braitin“ skundą prieš Lietuvą EŽTT pateikė 2019-ųjų kovą teigdama, kad valstybė pažeidė konvencijos dalį, apibrėžiančią teisę į nepriklausomą ir nešališką teismą, bylos nagrinėjimo trukmę ir viešumą. Ji taip pat nurodė, kad nebuvo tinkamai išklausyta teisme, o vyriausybinės komisijos sprendimas nepaaiškina, kokiais įrodymais ar faktais buvo grindžiamas.

Vyriausybės atstovė EŽTT Karolina Bubnytė‑Širmenė tuomet BNS sakė, kad esminis klausimas byloje buvo bendrovės skundas dėl įslaptintos informacijos, kuria remiantis komisija ir teismai priėmė sprendimus.

Remdamasi VSD informacija, tuometinė Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams vertinimo komisija (dabar – Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija) 2017 metų rudenį blokavo „Lewben Investment Management“ planus įsigyti investicijų bendrovę „Prosperus Real Estate II“, ketinusią investuoti į Vilniaus biurų kompleksą „Verslo trikampis“.

„Lewben Investment Management“ komisijos sprendimą bandė panaikinti teismuose, tačiau tiek Vilniaus apygardos administracinis teismas, tiek Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jos skundus atmetė konstatavę, kad komisijos sprendimas yra teisėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius