-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateitis, kuri atėjo šiandien. Technologijų naujovės: akivaizdu, bet neįtikėtina

Galbūt nuodėmių miestu Las Vegasą galima vadinti kiaurus metus, tačiau štai jau penkiasdešimt metų kaip sausio pradžioje jis virsta technologijų šventove. Čia vykstančioje vartotojams skirtų elektronikos naujovių parodoje CES pasaulis pirmą kartą išvydo vaizdo magnetofoną ir DVD grotuvą, buitinę vaizdo kamerą ir 4K raiškos televizorių, nešiojamą MP3 grotuvą ir 3D spausdintuvą. Ir šių metų parodoje CES2017 pamatėme, kokių naujovių sulauksime, ko trokšime, kam taupysime ir kuo stebėsimės šiais metais. Štai ji – ateitis, kuri jau atėjo.
Paroda „CES 2017“
Paroda „CES 2017“ / Projekto partnerio nuotr.

Televizoriai-tapetai, paveikslai ir HDR burtai

Kartais taip nutinka, kad metų naujiena tampa ne tai, kas atsirado, o tai, kas išnyko. 2017 m. išnyko 3D televizoriai. Visi didžiausi televizorių gamintojai atsisakė prieš kelerius metus puoselėtos idėjos priversti mus namie spoksoti į ekranus užsidėjus tuos kvailokus 3D akinius. Ilsėkis ramybėje dar vienas bandyme įdiegti tai, kas nepatogu, – erdvinio vaizdo kelionė į namus dar kartą atidėta.

Tačiau tai nereiškia, kad 2017 m. televizoriai prarado erdvinius gebėjimus. Atvirkščiai – prie erdvės jie prisitaikė taip, kaip nė neįsivaizdavome. Atrodo, šiais metais gamintojai ryžtingai nusprendė imtis televizorių, kurie ne išsišoks, o atvirkščiai – kuo labiau įsilies į namų aplinką.

Taigi LG, ištikimiausia OLED ekranų technologijai televizorių gamintoja, CES pademonstravo, kad gali savo televizorius apvynioti aplink kolonas. Ir tik pamėginkite pasivaržyti! Tiesa, namų vartotojams vyniojamų OLED ekranų LG kol kas nesiūlo. Užtat pasiūlė televizorių-tapetą.

Parodoje geriausios inovacijos ženklu įvertintas „LG 77W7“ televizorius tėra 2,57 mm storio ir prie sienos gali būti tvirtinamas tiesiog magnetais. Ne veltui LG sako, kad raidė „W“ pavadinime reiškia „Wallpaper“ – žodžiu, tapetas.

Tai vienas OLED ekranų privalumas – jie ne tik idealiai juodi, o kai vaizdas juodas, ne tik puikiai atkuria kontrastą, bet gali būti stulbinančiai ploni, nes jų nereikia papildomai apšviesti. Jei anksčiau OLED buvo gerokai tamsesni už įprastus LED ekranus, šiais metais LG sugebėjo naujų savo modelių šviesumą padidinti ketvirtadaliu. Matyt, todėl kažkada numoję ranka į „per brangią“ technologiją dabar kiti gamintojai pakniopstom skuba vytis išsišokėlį. Ir demonstruoja fantastiškus rezultatus.

Projekto partnerio nuotr./„LG 77W7“
Projekto partnerio nuotr./„LG 77W7“

„Panasonic EZ1002“ tegali pasigirti dvigubai šviesesniu ekranu už įprastus OLED, o štai „Sony“ rado būdą, kaip sulieknėti net labiau už nykstamai ploną LG „tapetą“. Mat kad ir koks plonas tas magnetais tvirtinamas televizorius būtų, jam reikia garsiakalbių, kurie įrengti atskiroje dėžutėje ir jungiami prie „LG 77W7“ laidu. „Sony“ tokios atgyvenos kaip garsiakalbiai tiesiog atsisakė!

Futuristiniai „Sony A1“ serijos OLED televizoriai neturi garsiakalbių, tačiau puikiai apsieina ir be vertėjo į kurčnebylių kalbą. Vibruodamas garsą skleidžia pats televizoriaus ekranas. Sunku patikėti nepamačius. Ramina tik tai, kad žemų dažnių atkurti tokiu būdu taip ir nepavyko, tad bent jau boso kolonėlę prijungti vis tiek reikės.

Projekto partnerio nuotr./„Panasonic EZ1002“
Projekto partnerio nuotr./„Panasonic EZ1002“

Na, o pasaulinė televizorių rinkos valdovė „Samsung“ OLED gundymams nepasiduoda. Patobulino „Quantum Dot“ ekranus, kurie dabar ne ką mažiau juodi už OLED, užtat šviesti gali ryškiau, yra kiek pigesni ir ilgaamžiškesni. O kad nesakytume, jog nesiūlo nieko įdomaus, „Samsung“ pristatė... gyvenimo būdo televizorių-paveikslą „Samsung Lifestyle TV“.

Geriausios CES2017 inovacijos ženklą gavęs tvarkingai įrėmintas ekranas ant sienos kabo kaip paprasčiausias tapybos darbas. Neįjungtas jis ir rodo dailininkų darbus. Žodžiu, tikra namų puošmena. Kol neįjungi nepuošnių žinių.

Projekto partnerio nuotr./„Samsung Lifestyle TV“
Projekto partnerio nuotr./„Samsung Lifestyle TV“

Beje, jei kas dūsaujate, kad baigėsi miniatiūrinių televizorių amžius, vis dar apraudate nespalvotą šilelį, skubame jus pradžiuginti – parodoje CES2017 vienas televiziją rodantis įrenginys buvo įvertintas ir nešiojamų grotuvų kategorijoje. Tiesa, šis televizorius yra be ekrano. Jis taip ir vadinasi – „XGIMI Z4 Aurora Screenless TV“.

Na taip, tai LED vaizdo projektorius, kuris bet kokį plokščią paviršių gali paversti neregėto ryškumo 7,6 metrų ekranu. Nešiojamas kino teatras su „Harman Kardon“ garsiakalbiais ir „Android“ operacine sistema. Supras ne visi, bet kas supras, gali ir čiūžtelėti.

Projekto partnerio nuotr./„XGIMI Z4 Aurora Screenless TV“
Projekto partnerio nuotr./„XGIMI Z4 Aurora Screenless TV“

Aišku, nėra metų, kai nevyrautų viena visus gamintojus apsėdusi idėja. Kadangi 3D idėja kiek apkarto, šiais metais didžiausias dėmesys skirtas aukštos dinaminės raiškos (HDR) vaizdo atkūrimui. Niekas nenurims, kol neprivers televizoriaus rodyti idealiai natūraliai akinantį saulėtekį ir sėlinančio vilko kailio blykstelėjimą nakties tamsoje. Išties įspūdingas natūralumas. Lieka smulkmena – priversti televizijos filmų kūrėjus bent kiek dažniau tą HDR turinį kurti.

Šį ir kitus žurnalo „Elektrolife“ straipsnius skaitykite www.elektrolife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius