-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškoma naujų būdų korupcijai valdyti

Piktnaudžiavimas patikėta galia siekiant asmeninės naudos vis dar opi problema Lietuvoje. Kartu su skaidrumo čempione tituluojamos Norvegijos atstovais ieškomi efektyviausi būdai korupcijai valdyti, įgyvendinant projektą „Sumanus valdymas viešajame sektoriuje per tvarią regioninę plėtrą”.
Ieškoma naujų būdų korupcijai valdyti
Ieškoma naujų būdų korupcijai valdyti / Užsakovo nuotr.
Temos: 1 Korupcija

Projekto dalyviai ir partneriai vieningai tvirtino, kad korupcija – piktžolė Lietuvos sode, daranti didelę žalą valstybei. Tad būtinas aktyvesnis gyventojų įgalinimas, sudarantis prielaidas užtikrinti skaidrumą viešajame sektoriuje.

,,Korupcija yra labai kompleksinė problema. Tai yra galbūt visuomenės liga, kuri turi paveldimumo tendenciją, turi plėtotės tendenciją. Korupcija savaime niekur neišnyksta, korupcija keičia savo formatus ir įvairiausias formas“, – teigė Marijampolės kolegijos direktorius Vaidotas Viliūnas.

Pokyčiai būtini

Atkreiptas dėmesys į švietimo, naujųjų technologijų panaudojimo, komunikacijos, socialinės partnerystės svarbą.

Anot Norvegijos tinklinės organizacijos ,,Fleksibel Utdanning Norge“ konsultanto Petter Kjendlie, mažinti korupciją galima žiniomis, pasitikėjimu ir atvirumu. Visų pirma, turi būti tinkamos sąlygos, leidžiančios pasitikėti aplinka ir atvirai informuoti apie įtartinus atvejus. Antra, svarbu įvertinti ir edukacijos vaidmenį – reikia žinoti, kaip pa­siruošti, kaip tą pasakyti.

Projekto dalyviai pritarė, kad pokyčiai tiesiog būtini. Korupcijos apraiškos tiesiogiai siejasi su laimės indeksu: šalyje, kur nėra laikomasi taisyklių, jos kinta ar skirtingai taikomos skirtingiems asmenims, negali būti pasitikėjimo valstybe. Todėl projekto iniciatoriai kviečia visus piliečius įsitraukti ir stebėti, kas vyksta, nebijoti išsakyti savo nuomonę ir ieškoti geresnių būdų įgalinti gyventojų balsą.

Interaktyvi antikorupcijos sistema – žingsnis į priekį

Lietuvos demokratiškumo ugdymo kolegijos direktorės Eglės Celiešienės teigimu, projekto metu kuriama interaktyvi sistema apie inovatyvias antikorupcines priemones neapsiribos projekto rėmais. Tikimasi plėtoti sistemą, sudarant sąlygas kiekvienam gyventojui išreikšti savo nuomonę.

„Būtent todėl turime į savo projektą įtraukę labai daug įvairių organizacijų. Tai yra viešos organizacijos, savivaldybės. Turime net du partnerius iš Norvegijos, kurie dalyvauja mūsų projekte. Norvegijos geroji patirtis korupcijos srityje – geras pavyzdys Lietuvai. Norėdami sumažinti korupcijos mastus turime ugdyti tarpusavio pasitikėjimą. Tiek žmonės, tiek organizacijos turi stiprinti pasitikėjimą, aiškiau ir skaidriau komunikuoti“, – teigia E. Celiešienė.

Anot jos, piliečių įsitrauki­mas arba gebėjimas pasirinkti, dalyvauti ir matyti šių veiksmų rezultatus, kol kas nėra pakankamas. „Būtent gerųjų praktikų mes ir ieškome. Todėl kviečiame visus piliečius įsitraukti ir stebėti, kas vyksta, išsakyti savo nuomonę ir ieškoti geresnių būdų jų nuomonei įgalinti“, – kvietė E. Celiešienė.

Net ir po projekto­­­­­ per interaktyvias prie­mones planuojama tęsti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, plėtoti antikorupcines priemones ir dalintis žiniomis. Sukurtoje internetinėje antikorupcinėje sistemoje pabrėžiamas kiekvieno piliečio indėlis, jo balso ir nuomonės svarba.

Antikorupcija.eu – tinklapis skirtas viešojo sektoriaus darbuotojams, valstybės tarnautojams ir visiems neabejingiems piliečiams. Siekiama apjungti informaciją apie įvairias antikorupcijos priemones, skatinti tiek specialistus, tiek besidominčius piliečius diskutuoti korupcijos temomis bei pasitarti, jei kyla dvejonių.

LRS Seimo narys, LRS Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Dainius Gaižauskas tikino, kad korupcija išlieka itin aktuali šalyje, todėl būtina skatinti aktyvų piliečių dalyvavimą, pasitelkiant socialinius tinklus ar kitas šiuolaikines priemones bei ieškoti inovatyvių priemonių viešųjų paslaugų prieinamumui ir efektyvumui vertinti.

Projekto „Sumanus valdymas viešajame sektoriuje per tvarią regioninę plėtrą” tikslas – plėtoti sumanųjį valdymą viešiajame sektoriuje, perteikiant Norvegijos partnerio žinias ir gerąją patirtį ir įgalinant regioninę tvarią plėtrą. Tokiu būdu tikimasi prisidėti prie regioninės politikos tikslų, regioninės plėtros įgyvendinimo. Be to, Norvegijos sukaupta geroji patirtis ir žinios galės bus adaptuojama Lietuvos savivaldybių institucijose bei įstaigose.

Projekto partneriai: Ignalinos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Ignalinos rajono savivaldybės administracija, Viešoji įstaiga Alantos technologijos ir verslo mokykla, Molėtų rajono savivaldybės administracija, Utenos rajono savivaldybės administracija, Utenos socialinės globos namai, Kauno rajono savivaldybės administracija, Marijampolės kolegija, Asker Næringsråd (Norvegija), Fleksibel utdanning Norge (Norvegija).

Projektas iš dalies finansuojamas Norvegijos finansinio mechanizmo ir LR biudžeto lėšomis. Daugiau apie projektą: www.sumanus.lt

Norway grants

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius