-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su dujų vamzdžiais į Vaišvydavą ateina didelės permainos

Kaunietė Regina tikisi, kad netrukus jos gyvenime sumažės rūpesčių. Vaišvydavoje gyvenanti pensininkė pateikė prašymą prisijungti prie dujotiekio ir savo nuosavą namą šildyti dujomis. Moteris sako, kad malkų pirkimas, krovimas, sandėliavimas užima labai daug laiko ir šildymas kietuoju kuru reikalauja nemažai sveikatos bei jėgų, kurių kartais pritrūksta. Pasitarusi su vaikais kaunietė nusprendė prisijungti prie naujo Vaišvydavos mikrorajone suprojektuoto dujų tinklo.
Dujotiekio sistemos dalis
Dujotiekio sistemos dalis / 123rf.com nuotr.

Vaišvydava tapo didžiausiu kvartalu per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje, kuriam bus pradėtos tiekti gamtinės dujos. Iš viso šiame Kauno pakraštyje dujos pasieks 1649 sklypus. Ar pasinaudoti dujotiekio privalumais – kiekvieno gyventojo asmeninis reikalas, tačiau jau dabar „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) yra gavęs daugiau negu 250 paraiškų dėl dujų įvedimo Vaišvydavoje. ESO Paslaugų tarnybos direktorius Ignas Pranskevičius prognozuoja, kad šiemet su mikrorajono gyventojais sudarytų sutarčių skaičius pasieks 300.

Dalis būsimų vartotojų gyvena daugiabučiuose, dalis – privačiuose namuose arba dar tik planuoja statybas.

Rūpi ne tik kaina ir patogumas

ESO dujotiekio projekte numatyta, kad Vaišvydavoje bus nutiesta 56 kilometrai dujų tinklų. Per pirmąjį projekto etapą planuojama pastatyti 25 kilometrus dujotiekio, o vėliau, pagal gyventojų prašymus, bus įrengtas likęs 31 kilometras. Projektas turėtų būti įgyvendintas iki 2018 metų vasario.

Vaišvydavos bendruomenės pirmininkas Šarūnas Žitkevičius tiki, kad projektas bus sėkmingas. „Gyventojai nori gyventi patogiau. Jie aktyviai domisi projektu, klausinėja ir diskutuoja. Iki šiol dauguma žmonių savo namus Vaišvydavoje šildo kietu kuru: malkomis, briketais, granulėmis. ESO projektas pasiūlė alternatyvą – šildymą dujomis. Šis šildymo būdas yra ekologiškas. Gyvename gražiame gamtos kampelyje, greta Kauno marių, todėl mums visiems aktualu mažinti taršą ir saugoti aplinką. Juk net moksliniais tyrimais nustatyta, kad Vaišvydavos oras yra pats švariausias Kaune“, – teigia Š.Žitkevičius.

Pašnekovas pastebi, kad mikrorajone daugėja naujakurių, plečiasi bendruomenė ir gyvenvietė. „Žmonės vertina gyvenimo Vaišvydavoje privalumus – jaukią aplinką, gryną orą, marias, mišką. Įvairūs infrastruktūros projektai padidina komfortą ir sumažina rūpesčių – gyventojai tai vertina labai palankiai. Be to, keičiasi gyventojų kartos – jaunimas atsisako pasenusių dalykų, ieško naujų sprendimų ir pažangių technologijų“, – tikina bendruomenės pirmininkas.

Gauna naują ir patogią paslaugą

Bendrovės ESO atstovai pabrėžia, kad be gyventojų įsitraukimo ir iniciatyvos nauji projektai nevyktų taip sklandžiai. „Vaišvydavoje susibūrė kritinė masė gyventojų, kurie pareiškė norą pasinaudoti galimybe šildytis dujomis. Surinkę didelį prašymų įvesti dujas skaičių, parengėme gyvenvietės dujofikavimo projektą. Pernai rudenį pasirašėme prijungimo sutartis su pirmaisiais klientais“, – pasakoja ESO Paslaugų tarnybos direktorius I. Pranskevičius.

Gyventojai aktyviai ragino prie dujotiekio jungtis kaimynus, mat kuo daugiau paraiškų – tuo dujotiekio atvedimas kiekvienam žmogui pigesnis. Š. Žitkevičius prisimena, kad su gyventojais teko daug kalbėtis ne tik apie dujų kainą, taupų energijos vartojimą, bet ir apie šildymo katilus, kurie geriausiai tiktų skirtingiems pastatams. „Žinoma, didžiausias patogumas gyventojui yra tas, kad turint dujas šildymo procesą labai paprasta reguliuoti“, – konstatuoja Š. Žitkevičius.

Kaip didelį patogumą Vaišvydavos gyventojai įvardija ir naują ESO paslaugą – dujotiekio įrengimą privačiame sklype ar name. „Anksčiau gyventojams tik pasiūlydavome sąrašą atestuotų dujotiekius projektuojančių ir montuojančių įmonių, o šiemet pilną paslaugų paketą klientui suteikiame patys. Vartotojai gali vienoje vietoje vieno vizito metu iš ESO užsisakyti visas dujų prijungimo paslaugas. Mes suderiname visus vidaus dujotiekio įrengimo dokumentus reikiamose institucijose. ESO specialistai visus darbus iki sklypo, sklype ir pastate atlieka vienu metu. Esame sukaupę didžiulę patirtį ir vertiname klientų pasitikėjimą – savo atliktiems darbams užtikriname 10 metų garantiją“, – dėsto I. Pranskevičius.

Sutarčių skaičius šovė aukštyn

Bendrovės duomenys rodo, kad Lietuvos gyventojai vis aktyviau domisi galimybe prisijungti prie dujų tinklo. Prašymų įvesti dujas skaičius pastaraisiais metais sparčiai auga. 2015 metais dujų prijungimo sutarčių skaičius siekė 4374, o pernai naujų dujų vartotojų skaičius perkopė 10 tūkstančių.

I.Pranskevičius pažymi, kad dujofikuojant naują kvartalą, iš pradžių nustatoma jo teritorija ir įvertinamas potencialių privačių klientų skaičius, tada numatomas reikalingos pastatyti gamtinių dujų sistemos ilgis iki šių vartotojų sklypų ribų. „Visiems kvartalo teritorijoje esantiems individualių gyvenamųjų namų, sklypų savininkams, neatsižvelgiant į prisijungimo prie ESO gamtinių dujų sistemos laiką, apskaičiuojamas vienodas ir nekintamas vidutinis dujotiekio ilgis iki kiekvieno vartotojo sklypo ribos. Taip kaina tampa fiksuota kiekvienam vartotojui, nesvarbu, kuriuo metu jis norėtų prisijungti prie sistemos“, – aiškina specialistas.

Preliminarią prijungimo prie dujų skirstymo tinklo kainą gyventojai gali sužinoti pasinaudoję specialia skaičiuokle internete.

Stambius dujotiekio projektus ESO sėkmingai vykdo ne tik Vaišvydavoje. Pernai bendrovė pradėjo vieną didžiausių dujotiekio projektų Šiaurės Lietuvoje, kurio metu į Piniavos gyvenamųjų namų kvartalą tiesiamas 12,6 km ilgio vidutinio slėgio dujotiekis. O Vakarų Lietuvoje beveik 6 kilometrų ilgio dujotiekio atšaka buvo nutiesta į Tauragės miestą.

Daugiau sužinoti apie dujų įvedimo procesą, užduoti klausimus ir pateikti elektroninį prašymą įsivesti dujas galima ESO interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius