Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žydinčios sakuros džiugina ne visus: pyksta dėl spūsčių, siūlo visai uždaryti Upės gatvę

Trumpai, vos savaitę, žydinčios sakuros sutraukė tūkstančius Vilniaus gyventojų ir svečių. Pirmadienį Upės gatve (pro Nacionalinę dailės galeriją ir VCUP) dar buvo galima pravažiuoti, bet nuo antradienio popietės situacija pasikeitė. Žinoma, įtakos turėjo ir rekordiškai šilti orai.
Eismo situacija prie Sakurų parko
Eismo situacija prie Sakurų parko / 15min koliažas

Tačiau žmonių ir automobilių antplūdis į Upės gatvę, prie Baltojo tilto, džiugina ne visus. Socialiniuose tinkluose net politikai, apsilankę sakurų parke, nevengia paburnoti.

Taip, situacija Upės gatvėje ir aplinkinėse arterijose (Geležinio Vilko g. ir Konstitucijos pr.) šią savaitę – sudėtinga. Bet tik popietėmis, kai dauguma vilniečių baigia darbą. Žinoma, reikia turėti omeny, kad balandžio 11 d., ketvirtadienį, miesto centre buvo gausu eismo ribojimų dėl Trijų jūrų viršūnių susitikimo. Todėl spūsčių žemėlapis šalia Sakurų parko „Google maps“ ir Šviesoforai.lt atrodė taip:

Google Maps iliustr./Spūstys Konstitucijos pr. ketvirtadienio popietę
Google Maps iliustr./Spūstys Konstitucijos pr. ketvirtadienio popietę
Šviesoforai.lt iliustr./Spūstys Konstitucijos pr. ketvirtadienio popietę
Šviesoforai.lt iliustr./Spūstys Konstitucijos pr. ketvirtadienio popietę

15min kreipėsi į JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) su prašymu įvertinti pokytį. Tekstą papildysime gavę komentarą.

O patys skaitytojai teigia, kad iš darbo miesto centre namo į miegamuosius rajonus šią savaitę važiuoja valanda ir daugiau.

„Iš Žvėryno į netoliese esančią Žalgirio gatvę antradienį važiavau ne 10, o 35 minutes“, – rašo Stasys. Jo teigimu, Konstitucijos prospektas nuo Kalvarijų g. ir T.Narbuto g. nuo Edukologijos žiedo – tikras pragaras.

Eismą apsunkina ir smulkios avarijos, kurių tokiu metu šiame rajone – net kelios.

Politikas siūlo uždrausti eismą Upės gatve

Savaitės viduryje Upės g. lankėsi ir 15min žurnalistas. Visos parkavimo aikštelės aplink Nacionalinę galeriją ir „Forum Palace“ po pietų – sausakimšos. Abi stovėjimo juostos Upės g. – užimtos iki pat Žvėryno. Todėl Upės g. pavirtusi nesibaigiančia spūstimi (tarsi vairuotojai nenaudotų išmaniųjų programėlių, rodančių eismo intensyvumą).

Tad nemažai vairuotojų automobilius paliko atokiau ir ėjo pėsčiomis. Dalis vilniečių keliavo dviračiais, motoroleriais bei paspirtukais. Bet buvo ir tokių, kurie kantriai stovėjo spūstyje, birbindami variklius, ir laukė galimybės sustoti arčiau sakurų.

Seimo narys Tomas Tomilinas savo FB siūlo apskritai uždrausti eismą Upės g. tokiu metu:

„Kur kas blogesnė reklama nei garsioji GoVilnius parodija yra Sakurų žydėjimo lankymo savaitė Vilniuje. Tai, kas vyksta prie Baltojo tilto, yra ekologinė katastrofa, demonstruojanti užsienio turistams, kad esam ne tokie, kokiais norim atrodyti. Už kelių metrų nuo „selfius“ darančių ir ant žolės sėdinčių vilniečių, vaikų mes matome šimtus automobilių, užstrigusių milžiniškame kamštyje norinčių prisiparkuoti savo dūmijantį BMW prie pat sakuros, kad Sacharos dulkių poveikis būtų stipresnis.

Visa ta bakchanalija vyksta šalyje, kuri leidžia milijonus savo įvaizdžio gerinimui. 94 proc. kelionių Lietuvoje vyksta nuosavu automobiliu, artimiausiu metu pradėsime mokėti baudas ES už oro taršos mažinimo tikslų neįgyvendinimą. Turiu nemokamą patarimą Vilniaus valdžiai, sakurų žydėjimo savaitę uždrausti eismą Upės gatve, sukurti specialų ženklą ir parodyti, kad Lietuva yra žalia, pėsčiųjų kultūrą puoselėjanti šalis, kur švarus oras, klimato sąmoningumas laimi prieš primityvų komfortą savo automobiliu prisiparkuoti prie pat sakuros“.

Tomo Tomilino nuotr./Eismo situacija prie Sakurų sodo Vilniuje, Upės gatvėje
Tomo Tomilino nuotr./Eismo situacija prie Sakurų sodo Vilniuje, Upės gatvėje

T.Tomilinas taip pat pastebi, kad prie VCUP prekybos centro dar neveikia oranžinių dviračių stotelė. Ji irgi pagerintų situaciją.

Žinoma, Seimo narys sulaukė atsako, kad spūstis didina žalių rodyklių politika bei estakadų ar viadukų trūkumas, neteisinga miesto infrastruktūros plėtra.

Apklausoje balsuokite, ar pritartumėte seimūno pasiūlymui savaitei uždrausti eismą pro Sakurų parką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius