Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kruizų sezono išvakarėse gidų medžioklė Lietuvos pajūryje

Šalies pajūris sulaikęs kvėpavimą laukia šiųmetinio kruizinių laivų sezono. Šįkart jis – rekordinis. Klaipėdos uoste laineriai stabtels 65 kartus. Jie į Lietuvą atplukdys apie pusę šimto tūkstančių turistų. Bus dienų, kuomet vienu ypu pajūryje pabirs kone trys tūkstančiai atvykėlių. Kaip suvaldyti ir tinkamai pasirūpinti svečiais, nemenkas galvos skausmas kelionių agentūroms.
Klaipėdoje trečiadienį viešintis kruizinis laivas „Costa Pacifica“ atplukdė per 3 tūkst. turistų.
„Costa Pacifica“ – pirmasis šiemet į Klaipėdą atplauksiantis laineris / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Kruizinio laivo keleiviai mėgavosi šilta saule
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Kruizinio laivo keleiviai mėgavosi šilta saule

Trys bendrovės rūpinasi kruiziniais laivais atvykstančiųturistų ekskursijomis. Kartais joms pravesti prireikia kone pusšimčio gidų. Juos agentūros suskubo rezervuotis dar pernai rudenį. – pabijota, kad gidai vasarop patrauks uždarbiauti į užsienį. Pernykštė patirtis parodė, kad laiku nesuskubus, laisvų gidų pajūryje vasarą nė su žiburiu neberasi.

„Pernai jų teko šauktis iš kitų didžiųjų šalies miestų. Mūsų agentūra kelis gidus prisikvietė iš Kauno. Kad tokia situacija nepasikartotų, šių metų kruiziniam sezonui gidus pradėjome rezervuotis dar pernai rugsėjį“ – pasakojo kelionių agentūros „Klaipėdos Mėja“ vadovė Liudvika Pakalkaitė.  

Už kruizinių lainerių keleivių ekskursijas atsakingos agentūros gidus pradėjo rezervuotis praėjusių metų rudenį.

Tokių pat veiksmų ėmėsi ir kitos dvi ekskursijas kruizinių lainerių keleiviams organizuojančios bendrovės. „Krantas Travel“ agentūrai teks bene didžiausias šio sezono išbandymas – priimti pirmąjį šiemet atplauksiantį lainerį „Costa Pacifica.“ Jo vizito laukiama gegužės 8 d. Kruizinis laivas atplukdys apie tris tūkstančius keleivių.

„Jiems užimti gidų teko dairytis ne tik kituose šalies miestuose, o ir Latvijoje. Liepojoje yra ne vienas gidas, puikiai pažįstantis Lietuvos pajūrį. Tačiau tenka nemenkai pavargti, įkalbinėjant užsienio gidus pas mus atvykti. Kita problema – kalbos. Gidų, galinčių ekskursijas vesti ispanų, italų prancūzų kalbomis nėra daug, o jų poreikis sparčiai auga“ – pasakojo kelionių agentūros „Krantas Travel“ atstovas Marius Serapinas.

Klaipėdos turizmo ir informacijos centro duomenimis, uostamiestyje gidų kursus yra baigę maždaug pustrečio šimto asmenų. Tačiau dalis jų nuolat dirba ar periodiškai gidauti išvyksta į užsienį. O dėl Lietuvoje likusių specialistų turizmo agentūroms tenka nemenkai pasivaržyti.

Pristigus gidų ekskursijas po Lietuvos pajūrį kviečiami vesti specialistai iš Latvijos.

Šiemet joms galvas tenka sukti ne tik dėl gidų, o ir kuom užimti tūkstančius kruizinių lainerių turistų. Įprastai jie vežami į Neringą, Platelių raketinę bazę, Kretingos vienuolyną, Palangą, Ventės ragą.

Šiemet ekskursijų maršrutus teko gerokai apkarpyti. Palangos gintaro muziejus – remontuojamas, Ventės rago ornitologijos stotyje taip pat verda rekonstrukcijos darbai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius