Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Geležinkelio projekto „Vikingas“ plėtra leis pervežti daugiau krovinių

Konteinerinis traukinys „Vikingas“ krovinius į Lietuvą gali vežti alternatyviu maršrutu – iš Turkijos per Bulgariją ir Rumuniją. Tokias galimybes praėjusią savaitę Izmire (Turkija) AB „Lietuvos geležinkeliai“ aptarė su Turkijos ekspeditorių ir logistikos specialistų organizacija BALO.
Įvykio vietoje
Geležinkelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Atsižvelgiant į krovinių gabenimo traukiniu „Vikingas“ trukmę bei taikomą bendrą visų šalių suderintą tarifų politiką, traukinio maršrutas iš Turkijos per Bulgariją ir Rumuniją ne tik būtų puiki alternatyva maršrutui per Juodąja jūrą, bet ir dar labiau praplėstų šio projekto geografiją bei leistų ženkliai padidinti šiuo traukiniu vežamų krovinių apimtis“, – teigia Saulius Stasiūnas, AB „Lietuvos geležinkeliai“ Krovinių vežimo direkcijos direktoriaus pavaduotojas plėtrai.

Susitikimo metu su BALO pasirašyta dvišalė krovinių ekspedijavimo sutartis, kuri padės įtvirtinti tolimesnį organizacijos bendradarbiavimą su AB „Lietuvos geležinkeliai“. Šalys sutarė iki 2014 m. vasario 1 dienos organizuoti bandomąjį traukinį iš Turkijos į Lietuvą maršrutu Tekirdahas (turk. Tekirdağ) – Draugystės stotis (Klaipėda), o nuo liepos 1 dienos – reguliarų konteinerinį traukinį, kursuosiantį kas savaitę.

BALO (Buyuk Anadolu Lojistik Organizasyonlar) – tai nacionalinė Turkijos ekspeditorių ir logistikos specialistų organizacija, vadovaujama TOBB (Turkijos prekybos rūmų, pramonės, jūrų prekybos ir prekių biržų sąjunga) bei palaikoma Turkijos transporto ministerijos. Ši organizacija įkurta 2011 m., siekiant stiprinti Turkijos ekonomiką, gerinti jos eksporto rodiklius. BALO organizacija yra užmezgusi glaudžius partnerystės ryšius su Austrijos geležinkelių kompanija. Šių metų rugsėjo pradžioje buvo paleistas pirmasis organizacijos konteinerinis traukinys į Vokietiją. Tikimasi, kad BALO organizacija bus pagrindine intermodalinio konteinerinio traukinio „Vikingas“ operatore Turkijoje.

„Vikingas“ yra bendras Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos geležinkelių projektas, sujungiantis Baltijos ir Juodąją jūras. Visas maršrutas (1734 km) įveikiamas per 52 val. „Vikingu“ vežami universalūs ir specializuoti konteineriai, o ateityje numatoma gabenti ir vilkikus su puspriekabėmis – kontreilerius.

„Vikingas“ yra bendras Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos geležinkelių projektas, sujungiantis Baltijos ir Juodąją jūras.

Projektas „Vikingas“ 2008 metais Europos Komisijos koordinuojančio PROMIT projekto tyrime pripažintas gerosios praktikos pavyzdžiu. 2009 metais Europos intermodalinio transporto asociacija (EIA) projektui skyrė apdovanojimą „Geriausios praktikos intermodalinis projektas“.

Lapkričio 12–13 dienomis Londone vyks Europos geležinkelių kongresas, o jo metu bus apdovanoti inovatyviausi senojo žemyno geležinkelių projektai ir gerosios praktikos pavyzdžiai. AB „Lietuvos geležinkeliai“ su intermodalinio traukinio „Vikingas“ projektu yra atrinkta ir varžosi dviejose iš 19-os kategorijų.

„Vikingas“ gali gauti apdovanojimus kategorijose „Metų Europos krovinių vežimo operatorius“ (European Freight Operator of the Year) ir „Geriausias Europos integruotas projektas“ (Best European Integration).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius