Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aliaksandras Lukašenka žada, kad po 1–2 mėnesių nesklandumai dėl valiutos šalyje bus sureguliuoti

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pažadėjo, kad Baltarusijoje padėtis valiutos rinkoje bus sureguliuota per porą mėnesių, praneša Baltarusijos valstybinės žiniasklaidos priemonės.
100 tūkst. Baltarusijos rublių banknotas
100 tūkst. Baltarusijos rublių banknotas / Wikimedia.org nuotr.

„Po 1–2 mėnesių mes pamiršime visus nesklandumus dėl valiutos“, – sakė A.Lukašenka ketvirtadienį lankydamasis akcinėje bendrovėje „Aleksandrijskoje“ Šklovo rajone.

Pasak jo, Baltarusija eis savo keliu. „Pastaruoju metu mums vis dažniau pasiūlo idėjų dėl mūsų finansinių nesklandumų, atseit, reikia reformų, – kalbėjo prezidentas. – Mus subtiliai, atsargiai, kaip duodami išmaldą, žinoma, stumia kažkokių reformų link, ypač iš penktosios kolonos, kad nedelsiant reikia reformų ir dar reformų.“

„O kokios reformos reikia? Kokią jie mums siūlo reformą? – klausė A.Lukašenka. – Jie mums siūlo reformą griovimui.“

„Mums reformos reikia štai kokios: kai ūkiai dirba, gauna produkciją, bet kuriame pasaulio taške yra jos paklausa; tada tai, ko reikia valstybei, pardavei, ir už likusius pirk importuodamas, ką nori, – aiškino jis. – Ir nėra problemų su valiuta. Štai kokios reikia reformos.“

Valstybės vadovas pabrėžė, jog tai padaryti bus sunku, kelias bus ilgas. „Tačiau tai mūsų kelias, kito kelio nėra“, – pabrėžė A.Lukašenka.

Dar balandžio 16 dieną A.Lukašenka pareiškė, kad per artimiausias kelias dienas situacija valiutos rinkoje bus stabilizuota. „Šiandien, rytoj, poryt – išlyginsime situaciją. Bet jūs ant manęs nepykite. Išsiropšime. Tai, kas buvo sunkiausia, mes jau praėjome“, – sakė tada prezidentas.

Dar balandžio 16 dieną A.Lukašenka pareiškė, kad per artimiausias kelias dienas situacija valiutos rinkoje bus stabilizuota.Atsakydamas į klausimą, kada šalyje bus subalansuoti valiutos kursai, A.Lukašenka tada pažymėjo: „Kursas – tai kelių dienų, galbūt – savaitės reikalas.“ „Šie procesai jau rimsta. Jau nėra tos katastrofiškos situacijos vartojimo, valiutos rinkoje“, – sakė Baltarusijos prezidentas.

Balandžio 21 dieną prezidentas pareiškė, kad valiutos ir finansų krizę pavyks įveikti iki 2011 metų pirmojo pusmečio pabaigos. „Jeigu kas mano, kad esant šiai situacijai mes sutrikome ir nebežinome, ką daryti, – niekai. Štai pažiūrėkite – mes per pirmąjį pusmetį pamiršime, kas pas mus vyko ir vyksta dabar, ir finansų, ir vartojimo rinkoje“, – sakė A.Lukašenka, skaitydamas pranešimą parlamentui ir liaudžiai.

Tada jis pareikalavo, kad Baltarusijos nacionalinis bankas (BNB) ir šalies vyriausybė kuo greičiau užtikrintų sugrįžimą prie bendro Baltarusijos rublio keitimo kurso.

Šiuo metu Baltarusijoje taikomi mažiausiai trys oficialiai pripažinti keitimo kursai: BNB kursas (gegužės 13 d. 3 084 Br/1 dol.), valiutos keityklose (4 tūkst. Br./1 dol.), prekybos vertybiniais popieriais rinkoje (5 tūkst. Br /1 dol.).

Anksčiau taip pat buvo pranešta, kad BNB gegužės 11 dieną paskelbė, jog etapais einama prie bendro valiutos kurso, nepatikslindamas šio proceso terminų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius