-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: JAV biudžeto krizė privers lyderius užgniaužti ambicijas ir tapti kuklesniais

Nors JAV bent jau kuriam laikui išvengė nemokumo, ši šalis buvo priversta suvokti kelis dalykus. Barackas Obama turėjo pripažinti, kad iš dalies jis pralaimėjo, o amerikiečiai suvokė, kad šalies padėtis ne itin gera – valdžia turėjo apsispręsti, kaip išbristi iš susidariusios padėties: didinti mokesčius ar smarkiai apkarpyti išlaidas gynybai, pensijoms ir sveikatos apsaugai.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pergalė sprendžiant galimo nemokumo problemą virto pralaimėjimu, skelbia „Sueddeutsche Zeitung“. JAV negalėjo amžinai gyventi skolon, todėl tam anksčiau ar vėliau turėjo ateiti galas – rašoma šio leidinio publikacijoje. Savaitės pradžioje priimti sprendimai galbūt ir išgelbės šalies ekonomiką, tačiau smarkiai atsilieps šalies įmonėms ir darbuotojams, o tai sumažins B.Obamos galimybes būti išrinktam kitai kadencijai.

„B.Obama stengėsi pateikti pasiektą kompromisą kaip pergalę, bent jau kaip sveiko proto pergalę, tačiau dėkingumo jam vargu ar galima laukti. Juk ši pergalė suvokiama pirmiausia kaip pralaimėjimas“, – rašo „Sueddeutsche Zeitung“.

Su tokia nuomone sutinka ir „The Times“. Tačiau kartu leidinys pažymi, kad susitarimas naudingas Baltiesiems rūmams – išlaidų mažinimas nėra milžiniškas, JAV ekonominio atsigavimo perspektyvos nesuprastėjo, o respublikonai sutiko neliesti daugybės socialinės apsaugos ir sveikatos apsaugos programų.

Leidinys prognozuoja, kad kitais metais prieš prezidento rinkimus B.Obama siūlys finansuoti pensijas padidintų mokesčių turtingiems asmenims ir bendrovėms sąskaita, o respublikonų kandidatas – mažinti pensijas ir išlaidas sveikatos apsaugai, kad būtų sumažinti mokesčiai milijonieriams. Kol kas sunku pasakyti, kas taps laimėtoju šiame konkurse.

 Tuo tarpu „The Christian Science Monitor“ pažymi, kad problemos, su kuriomis susidūrė Vašingtonas, privers JAV lyderius užgniaužti ambicijas ir tapti kuklesniais.

„Kuklumas, be abejo, bus sveikintinas po viso to cirko, kurį surengė Kongresas ir Baltieji rūmai“, – rašoma publikacijoje ir pažymima, kad Amerika turi suvokti, jog ji nebėra tokia galinga valstybė, kokia buvo anksčiau.

Sumažėjęs finansavimas Pentagonui taip pat sumenkins JAV vaidmenį pasaulyje. Na, o tokios šalys kaip Kinija ir Rusija gali imti priešintis tam, kad JAV doleris būtų laikomas pagrindine rezervų saugojimo valiuta pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius