-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimentas: gyvenimas be pinigų

Daugeliui iš mūsų atrodo, kad pinigai verčia pasaulį suktis. Bet tik ne Markui Boyle, kuris nutarė atlikti eksperimentą ir pagyventi be grynųjų pinigų, kreditinių kortelių, paskolų ir įvairių kitų finansų formų.
Bankrotas
M.Boyle teigė supratęs, kad visa ko šaknys yra pinigai. Jie esą sukuria prieštaravimus tarp žmogaus minčių ir veiksmų. / Photos.com nuotr.

Po septynerių metų darbo vienoje kompanijoje Bristolyje vyras nutarė pasukti priešinga kryptimi. „Vieną 2007-ųjų vakarą sėdėjome su draugu ir diskutavome, kaip reikėtų spręsti pasaulio problemas ir padėti žmonėms“, – CNN sakė M.Boyle.

Jis teigė supratęs, kad visa ko šaknys yra pinigai. Jie esą sukuria prieštaravimus tarp žmogaus minčių ir veiksmų. „Todėl aš nutariau pažiūrėti, ar įmanoma gyventi be jų“, – kalbėjo vyras.

Jis pardavė savo gyvenimui pritaikytą jachtą ir pradėjo ruoštis naujam gyvenimui. Išplatino skelbimus, kad norėtų gauti dovanų palapinę, jurtą, furgoną, kuriame galima gyventi, ar bet kokią kitą pastogę.

„Furgono prašiau juokais, nesitikėjau, kad pavyks jį gauti, bet viena moteris turėjo seną nereikalingą furgoną ir sutiko jį perleisti man“, – džiaugėsi M.Boyle.

Kai jau turėjo stogą virš galvos, vyras jį nugabeno į vieną ekologišką fermą, kurioje susitarė dirbti tris dienas per savaitę mainais už galimybę joje laikyti savo furgoną ir užsiauginti daržovių maistui.

Vienas draugas jam sukonstravo krosnį, kurioje, degindamas malkas, jis gali šildyti savo furgoną. Maistą M.Boyle nutarė virti ant primityvios rankų darbo viryklės, vandenį „dušui“ jam turėjo šildyti saulė, o tualetą – iškasta duobė, kurią nuo aplinkinių akių saugo trapi medinė konstrukcija.

Pasirūpinęs šiais dalykais, be skatiko kišenėje vyras buvo pasiruošęs pradėti savo eksperimentą.

Pokyčiai

Jau pirmos eksperimento dienos pusryčiai buvo kitokie – be kavos ir kitų įprastų dalykų. Dabar rytais jis geria dilgėlių arba kitokių žolelių arbatą.

„Jos labai naudingos: turi geležies, kalcio, antioksidantų. Kartais renkuosi gysločių arbatą“, – apie naują gyvenimo būdą pasakojo vyras.

Jo teigimu, iššūkis gyventi be pinigų nebuvo lengvas. Tačiau po daugybės iššūkių ir aukų, praėjus 18 mėnesių po eksperimento pradžios, M.Boyle vis dar gyvena furgone ir be skatiko kišenėje.

CNN jis pasakojo, kad taip tapo laimingesnis ir tvirtesnis. „Pirmieji mėnesiai buvo labai sunkūs. Tačiau vėliau pasidarė labai lengva, pripratau prie naujos rutinos“, – sakė vyras.

Įsimintinas jo eksperimentas aprašytas knygoje „The Moneyless Man“ („Žmogus, neturintis pinigų“). Iš knygos gautas pelnas bus panaudotas perkant žemę, kurioje galės gyventi žmonės, taip pat norintys atlikti eksperimentą ir mėginti gyventi be pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius