-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija pradėjo Europos finansinį užkariavimą

Dar visai neseniai Kinija į Europą tiekdavo tik savo pigias prekes ir posakis „made in China“ buvo laikomas prastos kokybės prekių sinonimu. Tačiau dabar situacija pasikeitė – būdama antra ekonomika pasaulyje Kinija didina savo ambicijas. Dabar ji skiria paramą kai kurioms Europos valstybėms ir tai, anot prancūzų radijo stoties RFI, liudija apie naują Kinijos ekonomikos raidos etapą.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kinija

Šių metų pradžioje Kinijos delegacija aplankė 8 Europos Sąjungos valstybes ir Turkiją. Visur ši delegacija buvo sutinkama su entuziazmu. Nors kai kuriuos politikus ir gąsdina toks Kinijos aukštinimas, daugeliui, turint omenyje dabartinę ekonominę situaciją, finansinė Kinijos parama yra svarbesnė. Todėl užmirštami žmogaus teisių pažeidimai Kinijoje, baimė dėl jos dominavimo, svarbesnė tampa galimybė gauti šios šalies paramą.

Superka valstybių įsiskolinimus

Ispanijoje Kinijos delegacijos vizito metu buvo pasirašyti 5,6 mlrd. dolerių kontraktai transporto ir turizmo srityse, Kinijos vadovai pažadėjo ir toliau pirkti Ispanijos valstybės obligacijas, 10 proc. jų jau priklauso Kinijai.

Portugalijoje, vietos žiniasklaidos duomenimis, Kinija jau įvardino sumą, kurią skirs obligacijų pirkimui – 5 mlrd. eurų.

Kinijai ši suma nėra tokia jau didelė – mat šios šalies aukso atsargos siekia 2,8 trilijonus dolerių, tai yra daugiau nei visas nacionalinis Prancūzijos turtas.

„Financial Times“ duomenimis, šiuo metu Kinijos bankai Europos Sąjungoje yra supirkę obligacijų už 630 mlrd. eurų – tai sudaro apie 7 proc. Europos Sąjungos valstybių įsiskolinimų.

Kaip pastebi daugelis Europos finansų specialistų, Kinija elgiasi pragmatiškai – Europa jai yra viena iš svarbiausių rinkų, čia keliauja apie 28 proc. Kinijos eksporto. Be to, Kinija nusprendė, kad verta išskaidyti valiutines atsargas – anksčiau ši šalis daugiausia kaupė JAV dolerius, vėliau ėmė kaupti ir Japonijos jenas, britų svarus sterlingų ir eurus. Matyt, Kinija nusprendė, kad Europa krizę visgi įveiks, todėl naudinga šioje situacijoje tapti finansiniais gelbėtojais ir investuotojais.

Be to, Kinija sudarė neblogų sandorių Europoje technologijų srityje, ji taip pat tikisi ir naudos diplomatiniuose santykiuose. Pavyzdžiui, ji siekia panaikinti embargą prekybai ginklais – prieš 5 metus Europos Sąjunga buvo tam pasiryžusi, tačiau dėl JAV spaudimo tokios iniciatyvos atsisakė. Panašu, kad dabar dėkinga Europos Sąjunga gali spausti JAV dar labiau.

Ko kinai pareikalaus?

Ir Vakarų, ir Kinijos ekspertai kol kas neturi vienos nuomonės, ko Kinija pareikalaus už tokią finansinę pagalbą. Kinijos spaudoje pasigirsta nuomonių, kad Kinija už pagalbą turėtų pateikti didesnius reikalavimus, kita vertus, Kinija nenori gadinti savo įvaizdžio ir pasirodyti agresyvi.

Ekspertai mano, kad Kinija Vakarų rinkas užkariaus ne šuoliais, o pamažu, metodiškai, laikydamasi įstatymų. Jie mano, kad Kinija yra parengusi planus kiekvienam žemynui, kiekvienai šaliai, o dabar jai svarbiausia, kad Europa, pagrindinė Kinijos prekybos partnerė, išlaikytų ekonominį stabilumą.

Tai, kad Kinijos įtaka pasaulyje auga milžiniškais tempais, liudija ir paprasčiausi skaičiai – per 30 metų Kinijos dalis pasaulio eksporte išaugo nuo 1 iki 10 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius